To ważny symbol Wielkanocy. Piekę go każdego roku, bo bez niego nie ma świąt

Chleba nie może zabraknąć w czasie Wielkanocy. Upieczony w formie baranka staje się wyjątkowym symbolem świąt i piękną dekoracją stołu. Od lat piekę go sama według sprawdzonego przepisu. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią foremkę.

Baranek z chleba  - PysznościBaranek z chleba - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Baranek to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Jest symbolem Chrystusa, który oddał swoje życie za ludzi oraz zmartwychwstania, czyli zwycięstwo nad grzechem i śmiercią. Z kolei chleb, poza bycia metaforą ciała Chrystusa, oznacza również dostatek, obfitość i sytość. Te dwa symbole można łatwo ze sobą połączyć, stawiając na stole baranka z chleba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Baranek z chleba

Chociaż w sklepach można kupić gotowe baranki z chleba, to po przyjrzeniu się składowi można się naprawdę przerazić. O wiele zdrowszy i smaczniejszy będzie baranek upieczony w domu. Jedynym wyzwaniem jest kształt, ale wystarczy kilka minut w internecie, aby kupić odpowiednią foremkę.

Baranek z chleba
Baranek z chleba © Adobe Stock

Baranka wielkanocnego można również upiec z ciasta na babkę piaskową. W wersji chlebowej dużej pozostanie świeży i smaczny.

Składniki:

  • ½ szklanki mąki żytniej
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 650
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 1850
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok. 250 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiewam wszystkie rodzaje mąki, dodaję sól i drożdże.
  2. W środku robię dołek, wlewam oliwę, miód i ciepłą wodę.
  3. Wyrabiam ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
  4. Dodaję słonecznik i ponownie mieszam.
  5. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
  6. Foremki na baranka lub keksówkę smaruję masłem i wysypuję mąką.
  7. Przekładam do nich ciasto i ponownie odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Foremki z ciastem wstawiam do nagrzanego do 200 st. Celsjusza piekarnika i piekę około 45-50 minut, aż się zrumienią.
  9. Baranki lub chleb studzę na kratce.

Ostudzonego baranka stawiam na stole. Kroję na kawałki i podaję jako dodatek do dań. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej