PrzepisWielkanocDania na Wielkanoc, które zawsze się udają. Poznaj sprawdzone przepisy
Dania na Wielkanoc, które zawsze się udają. Poznaj sprawdzone przepisy
Te dania na Wielkanoc to absolutne pewniaki. Trudno o bardziej efektowne, a przy tym tak łatwe do przyrządzenia potrawy. Rzuć okiem, a ręczymy, że zostaniesz na dłużej.
Dania na Wielkanoc - najlepsze pomysły
11.03.2024 13:28
Wielkanoc pachnie wyrazistym chrzanem, pieczoną białą kiełbasą, czosnkiem, jest wypełniona smakiem jajek w przeróżnych postaciach. Z tych składników wyczarować można mnóstwo dań na Wielkanoc. Począwszy od tradycyjnego żurku, skończywszy na tarcie czy pierogach. Poniższe przepisy zawsze się udają, dlatego koniecznie zapisz je sobie na później.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielkanocne pierogi na Wielkanoc z chrzanem i białą kiełbasą. Przepis
Składniki:
- 1,5 kg surowej białej kiełbasy,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- chrzan w słoiczku lub zrobiony samodzielnie,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 50 ml oleju.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przesiania mąki na blat. Dodaj do niej pół łyżeczki soli, odrobinę oleju roślinnego i szklankę gorącej wody. Wyrób masę na gładkie i jednolite ciasto. Następnie przykryj je i odstaw na 15-20 minut.
- Obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle. Kiełbasę wyjmij z "flaka", rozdrobnij widelcem i przełóż do miski. Teraz dodaj do niej podsmażoną cebulę, majeranek, sól, pieprz i chrzan — w zależności od twoich smakowych upodobań. Wymieszaj.
- Z rozwałkowanego ciasta na pierogi wytnij za pomocą szklanki kółka. Na środek każdego wyłóż farsz i zlep końcówki. Gotuj je w osolonej wodzie z kroplą oleju. Pierogi na Wielkanoc będą gotowe po około 3-4 minutach od momentu wrzucenia ich do wrzątku.
Tarta z jajkiem i białą kiełbasą. Przepis na danie na Wielkanoc
Składniki:
- 4 jajka,
- 150 g śmietany 18-roc.,
- 1 łyżki chrzanu tartego,
- 1 biała kiełbasa,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 200 g ciasta kruchego,
- 1/3 szkl. szczypiorku.
Przygotowanie:
- Umieść ciasto kruche w formie do pieczenia, po czym ponakłuwaj delikatnie widelcem.
- Na wierzchu rozłóż papier i wysyp suchą kaszę. Tak przygotowane ciasto piecz w przez 10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie ugotuj na twardo 2 jajka i podziel w plastry białą kiełbasę.
- Następnie przygotuj w blenderze próżniowym jajeczną mieszankę, łącząc ze sobą: 2 surowe jajka, śmietanę, chrzan, sól oraz pieprz.
- Na podpieczonym spodzie umieść jajka ugotowane na twardo (pokrojone w plastry) oraz kawałki kiełbasy. Dodaj również jajeczną mieszankę i szczypiorek, po czym piecz w przez kolejne 20 minut.
Dania Wielkanocne. Przepis na pieczoną roladę z boczku z ziemniakami
Składniki:
MARYNATA
- 1/3 szkl. oleju roślinnego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka kminu mielonego,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
POZOSTAŁE
- 1 łyżka rozmarynu suszonego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1,2 kg boczku surowego,
- 4 ziemniaki,
- 1/4 szkl. oleju roślinnego.
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę: połącz olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, suszony majeranek, kmin mielony, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Rozprowadź przygotowaną marynatę na surowym boczku, po czym zwiń w roladę.
- Umieść roladę w papierze do pieczenia i owiń dodatkowo w folię aluminiową. Następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 3 godziny (temp. 140 stopni Celsjusza).
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze cząstki, a następnie wymieszaj z olejem roślinnym, rozmarynem i solą. Po 3 godzinach pieczenia mięsa włóż ziemniaki do piekarnika i zapiekaj całość jeszcze ok. 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Wielkanocny żurek. Przepis
Składniki:
ZAKWAS
- 100 g mąki żytniej,
- 20 g skórki z chleba żytniego,
- 2-3 liście laurowe,
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 litr wody.
ŻUREK
- 120 g boczku wędzonego,
- 1 duża cebula,
- 2 l bulionu,
- 5 białych kiełbas,
- 3 łyżki suszonego majeranku,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki zahartowanej śmietany,
- 1 łyżka cukru,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
- 3-4 dni przed przygotowaniem żurku przygotuj zakwas. Mąkę żytnią, skórkę chleba żytniego, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek zalej wodą.
- Składniki wymieszaj i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Co 24 godziny zakwas należy przemieszać.
- Przygotowanie żurki zacznij od podsmażenia boczku z cebulą.
- Następnie zacznij podgrzewać bulion, dodaj do niego pokrojoną białą kiełbasę, boczek z cebulą oraz suszony majeranek. Gotuj całość ok. 20 minut.
- Po 20 minutach gotowania wyjmij z garnka białą kiełbasę, po czym wlej do zupy przygotowany zakwas oraz zahartowaną śmietanę, a później dodaj chrzan, posiekane ząbki czosnku, cukier, sól oraz pieprz.
- Całość dokładnie wymieszaj. Żurek serwuj z białą kiełbasą, jajkiem ugotowanym na twardo i drobno posiekaną natką pietruszki.