Gdy po świętach zostają mi wędliny, robię z nich bigos. Ten przepis jest hitem
Cała rodzina uwielbia resztkowy bigos. Dzięki temu przepisowi nie marnuje wędlin po świętach, a przy okazji mam obiad na dwa dni.
Jeśli cierpisz na nadmiar wędlin czy kiełbas do świątecznym biesiadowaniu, nie zastanawiaj się, tylko przygotuj resztkowy bigos. Tym sposobem upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu: nie zmarnujesz jedzenia i będziesz mieć obiad z głowy na dwa dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kultowe pierogi w połączeniu z tym musem smakują jeszcze lepiej
Co zrobić z wędlin, które zostały po świętach?
Problem z wędlinami jest taki, że szybko tracą świeżość. Nie chcąc zmarnować jedzenia, należy jak najszybciej znaleźć rozwiązanie na wykorzystanie mięsnych resztek lub je zamrozić, ale najlepiej robić to w małych porcjach i na krótki okres, do 3 miesięcy. Po tym czasie wędliny mogą stracić walory smakowe i teksturę. Mięsne wyroby przeznaczone do zamrożenia należy zapakować szczelnie w plastikowe pojemniki lub woreczki strunowe.
Z wędlin i kiełbas ze świątecznego stołu możesz też przygotować resztkowy bigos. Mięso wystarczy podsmażyć i dodać do gotującej się kapusty. Tym samym nie zmarnujesz jedzenia i jednocześnie przygotujesz obiad dla całej rodziny na dwa dni. Pamiętaj, że bigos najlepiej smakuje po odgrzaniu.
Bigos poświąteczny z wędlin. Przepis
Składniki:
- resztki wędlin, kiełbas, boczku,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 liści laurowych,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- 7 ziaren pieprzu czarnego,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 2 łyżeczki miodu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną zalej wodą, dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 60 minut.
- Po tym czasie zdejmij bigos z ognia i odstawiam w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia znów gotuj bigos ok.45 minut.
- Resztki wędlin i kiełbas pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodaj posiekaną cebulę, smaż całość, aż cebula się zeszkli, a mięso się zarumieni.
- Składniki dodaj do gotującej się kapusty. Dodaj sól i pieprz, majeranek, tymianek, miód, paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj całość jeszcze przez 15 minut.
- Podawaj z chlebem lub ziemniakami.