Gdy po świętach zostają mi wędliny, robię z nich bigos. Ten przepis jest hitem
Cała rodzina uwielbia resztkowy bigos. Dzięki temu przepisowi nie marnuje wędlin po świętach, a przy okazji mam obiad na dwa dni.
01.04.2024 16:19
Jeśli cierpisz na nadmiar wędlin czy kiełbas do świątecznym biesiadowaniu, nie zastanawiaj się, tylko przygotuj resztkowy bigos. Tym sposobem upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu: nie zmarnujesz jedzenia i będziesz mieć obiad z głowy na dwa dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z wędlin, które zostały po świętach?
Problem z wędlinami jest taki, że szybko tracą świeżość. Nie chcąc zmarnować jedzenia, należy jak najszybciej znaleźć rozwiązanie na wykorzystanie mięsnych resztek lub je zamrozić, ale najlepiej robić to w małych porcjach i na krótki okres, do 3 miesięcy. Po tym czasie wędliny mogą stracić walory smakowe i teksturę. Mięsne wyroby przeznaczone do zamrożenia należy zapakować szczelnie w plastikowe pojemniki lub woreczki strunowe.
Z wędlin i kiełbas ze świątecznego stołu możesz też przygotować resztkowy bigos. Mięso wystarczy podsmażyć i dodać do gotującej się kapusty. Tym samym nie zmarnujesz jedzenia i jednocześnie przygotujesz obiad dla całej rodziny na dwa dni. Pamiętaj, że bigos najlepiej smakuje po odgrzaniu.
Bigos poświąteczny z wędlin. Przepis
Składniki:
- resztki wędlin, kiełbas, boczku,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 liści laurowych,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- 7 ziaren pieprzu czarnego,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 2 łyżeczki miodu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną zalej wodą, dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 60 minut.
- Po tym czasie zdejmij bigos z ognia i odstawiam w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia znów gotuj bigos ok.45 minut.
- Resztki wędlin i kiełbas pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodaj posiekaną cebulę, smaż całość, aż cebula się zeszkli, a mięso się zarumieni.
- Składniki dodaj do gotującej się kapusty. Dodaj sól i pieprz, majeranek, tymianek, miód, paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj całość jeszcze przez 15 minut.
- Podawaj z chlebem lub ziemniakami.