PrzepisWielkanocGdy po świętach zostają mi wędliny, robię z nich bigos. Ten przepis jest hitem

Gdy po świętach zostają mi wędliny, robię z nich bigos. Ten przepis jest hitem

Z resztek ze świątecznego stołu przygotuj bigos
Z resztek ze świątecznego stołu przygotuj bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.04.2024 16:19

Cała rodzina uwielbia resztkowy bigos. Dzięki temu przepisowi nie marnuje wędlin po świętach, a przy okazji mam obiad na dwa dni.

Jeśli cierpisz na nadmiar wędlin czy kiełbas do świątecznym biesiadowaniu, nie zastanawiaj się, tylko przygotuj resztkowy bigos. Tym sposobem upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu: nie zmarnujesz jedzenia i będziesz mieć obiad z głowy na dwa dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić z wędlin, które zostały po świętach?

Problem z wędlinami jest taki, że szybko tracą świeżość. Nie chcąc zmarnować jedzenia, należy jak najszybciej znaleźć rozwiązanie na wykorzystanie mięsnych resztek lub je zamrozić, ale najlepiej robić to w małych porcjach i na krótki okres, do 3 miesięcy. Po tym czasie wędliny mogą stracić walory smakowe i teksturę. Mięsne wyroby przeznaczone do zamrożenia należy zapakować szczelnie w plastikowe pojemniki lub woreczki strunowe.

Z wędlin i kiełbas ze świątecznego stołu możesz też przygotować resztkowy bigos. Mięso wystarczy podsmażyć i dodać do gotującej się kapusty. Tym samym nie zmarnujesz jedzenia i jednocześnie przygotujesz obiad dla całej rodziny na dwa dni. Pamiętaj, że bigos najlepiej smakuje po odgrzaniu.

Z wędlin i kiełbas przygotuj bigos
Z wędlin i kiełbas przygotuj bigos© Pixabay

Bigos poświąteczny z wędlin. Przepis

Składniki:

  • resztki wędlin, kiełbas, boczku,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 liści laurowych,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • 7 ziaren pieprzu czarnego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną zalej wodą, dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 60 minut.
  2. Po tym czasie zdejmij bigos z ognia i odstawiam w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia znów gotuj bigos ok.45 minut.
  3. Resztki wędlin i kiełbas pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodaj posiekaną cebulę, smaż całość, aż cebula się zeszkli, a mięso się zarumieni.
  4. Składniki dodaj do gotującej się kapusty. Dodaj sól i pieprz, majeranek, tymianek, miód, paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj całość jeszcze przez 15 minut.
  5. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także