Większość popełnia błąd przy mrożeniu jedzenia. Skutki dla zdrowia mogą być opłakane

Jak prawidłowo mrozić żywność? Czego unikać, a na co zwracać szczególną uwagę? Owszem, mrożenie produktów spożywczych nie jest czynnością skomplikowaną, jednak bardzo łatwo o pomyłkę, która skutkować może nawet zatruciem pokarmowym.

Jak prawidłowo mrozić żywność?Jak prawidłowo mrozić żywność?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele błędów związanych z mrożeniem produktów spożywczych popełniamy nagminnie. Brak w nas nawyku opisywania mrożonek czy układania ich według klucza, który pozwoli zapobiec marnowaniu żywności. Zobacz kilka porad dotyczących mrożenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Jak NIE mrozić jedzenia?

Przede wszystkim pamiętaj, że nie każda żywność nadaje się do mrożenia. Wśród nich znajdują się pomidory, ogórki, sery czy kremy, a także makarony, ryż i ziemniaki po ugotowaniu. Na skutek mrożenia produkty te stracą swoją konsystencję oraz wartości odżywcze, co z kolei sprawi, że po rozmrożeniu nie będą nadawać się do jedzenia. Co istotne, nie powinno się zamrażać dwa razy tego samego produktu. W przeciwnym razie możesz narazić się na poważne dolegliwości gastryczne i zatrucie pokarmowe.

Często popełnianym błędem jest korzystanie z nieodpowiednich opakowań do mrożenia. Zrezygnuj z foliowych worków - te niedostatecznie zabezpieczają produkty przed czynnikami zewnętrznymi. Również przechowywanie żywności w pudełkach po lodach nie jest najlepszym pomysłem, gdyż opakowania te są jednorazowego użytku. Co za tym idzie, ich wielokrotne wykorzystywanie zwiększa ryzyko uwalniania mikroplastiku, który może przedostać się do jedzenia. W czym zatem przechowywać mrożonki? Najlepiej w specjalnie przeznaczonych do tego opakowaniach, które bez problemu kupisz w sklepie.

Mrożenie żywności
Mrożenie żywności © Adobe Stock

Mrożenie żywności. Jakich błędów nie popełniać?

Staraj się nie wkładać gorącej czy nawet ciepłej żywności do zamrażalki (a także lodówki). Wkładając niewystudzone jedzenie do urządzenia, narażasz je na poważne uszkodzenia. Pamiętaj też, że takie jedzenie oddaje ciepło wewnątrz lodówki czy zamrażarki, tym samym podnosząc temperaturę i powodując szybsze zepsucie wszystkich przechowywanych w niej produktów. Dlatego żywność należy wcześniej ostudzić. Już chłodne produkty układamy w urządzeniu według klucza: z przodu mrożonki najstarsze, a w głębi te świeże. Dzięki temu nie zmarnujesz żywności.

Często popełnianym błędem podczas mrożenia żywności jest nieopisywanie pakunków, które lądują w zamrażarce. W rzeczywistości trudno zapamiętać, co i kiedy zostało zamrożone. A - co istotne - mrożonki również mają swoją ważność. Domowe zamrażarki pozwalają na bezpieczne mrożenie zwykle przez 2-3 miesiące. Zwracaj również uwagę, czy zamrażalnik nie jest oszroniony. Jeśli tak - działa mniej efektywnie, dłużej mrozi oraz zużywa więcej energii.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska