Jeśli masz taką deskę do krojenia, natychmiast ją wymień. Jej używanie jest szkodliwe

Deska do krojenia plastikowa, drewniana, a może szklana? Wybór jest ogromny, warto jednak dobrze zastanowić się przed podjęciem decyzji. To, na czym kroimy warzywa, owoce czy mięso ma wpływ na nasz stan zdrowia. Zespół ekspertów postanowił zbadać, jakie deski do krojenia są najbardziej szkodliwe. 

ObrazekJaka deska do krojenia jest najlepsza, a jaka najgorsza? - Pyszności; Fot. Pixabay

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez ekspertów z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS), siekanie warzyw czy owoców na drewnianych i plastikowych deskach do krojenia może być niebezpieczne. Okazuje się bowiem, że jedna plastikowa deska do krojenia używana przez rok produkuje dziesiątki milionów cząstek mikroplastiku.

Naukowcy alarmują: używanie tej deski do krojenia może być szkodliwe

Dr Syeed Md Iskander z North Dakota State University postanowił dokładniej sprawdzić, ile tych mikrocząstek uwalnia się podczas krojenia warzyw. Dane nie są optymistyczne: 14-71 mln mikroplastików polietylenowych i 79 mln mikroplastików polipropylenowych (czyli do 50 gramów) można wyprodukować rocznie na jednej plastikowej desce. Drewniane deski nie były brane pod uwagę przy tych szacunkach. Warto jednak wiedzieć, że również są źródłem mikroplastiku.

Według naukowców mikrocząsteczki te nie zmieniły znacząco żywotności komórek myszy w testach laboratoryjnych. Kwestia wpływu nono- i mikrocząsteczek plastiku na nasz organizm wciąż pozostaje kwestią debat. Dla bezpieczeństwa, by zmniejszyć potencjalne zanieczyszczenie żywności, warto wymieniać plastikową deskę regularnie, co najmniej raz w roku.

"Jeśli chodzi o wpływ mikroplastiku na zdrowie, to wiele zależy od tego, gdzie w naszym organizmie się on znajdzie, jaką ma wielkość i jaki jest jego skład. Z tego co na razie wiadomo, możemy jednak mówić, że wywoływać on może: zaburzenia rozwoju, problemy z płodnością, może być też neurotoksyczny, immunotoksyczny, a co także geno- i cytotoksyczny. Wiadomo też, że obecność mikroplastiku zwiększa stres oksydacyjny" - wyjaśniła bromatolog dr hab. Małgorzata Grembecka w rozmowie z portalem "Interia".
Obrazek
deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva

Jaka deska do krojenia jest najlepsza?

Deska do krojenia ze szkła uważana jest za jedną z najlepszych. Dlaczego? Ma wiele zalet. Przede wszystkim jest hignieniczna - nie wchłania wilgoci i zapachów oraz nie doprowadza do rozwoju baterii. Ponadto, jest odporna na detergenty i nadaje się do mycia w zmywarce. Warto również dodać, że większość takich desek wykonanych jest z hartowanego szkła. Przez to są odporne na zarysowania ostrymi przedmiotami.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟