Jeśli masz taką deskę do krojenia, natychmiast ją wymień. Jej używanie jest szkodliwe

Deska do krojenia plastikowa, drewniana, a może szklana? Wybór jest ogromny, warto jednak dobrze zastanowić się przed podjęciem decyzji. To, na czym kroimy warzywa, owoce czy mięso ma wpływ na nasz stan zdrowia. Zespół ekspertów postanowił zbadać, jakie deski do krojenia są najbardziej szkodliwe. 

ObrazekJaka deska do krojenia jest najlepsza, a jaka najgorsza? - Pyszności; Fot. Pixabay

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez ekspertów z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS), siekanie warzyw czy owoców na drewnianych i plastikowych deskach do krojenia może być niebezpieczne. Okazuje się bowiem, że jedna plastikowa deska do krojenia używana przez rok produkuje dziesiątki milionów cząstek mikroplastiku.

Naukowcy alarmują: używanie tej deski do krojenia może być szkodliwe

Dr Syeed Md Iskander z North Dakota State University postanowił dokładniej sprawdzić, ile tych mikrocząstek uwalnia się podczas krojenia warzyw. Dane nie są optymistyczne: 14-71 mln mikroplastików polietylenowych i 79 mln mikroplastików polipropylenowych (czyli do 50 gramów) można wyprodukować rocznie na jednej plastikowej desce. Drewniane deski nie były brane pod uwagę przy tych szacunkach. Warto jednak wiedzieć, że również są źródłem mikroplastiku.

Według naukowców mikrocząsteczki te nie zmieniły znacząco żywotności komórek myszy w testach laboratoryjnych. Kwestia wpływu nono- i mikrocząsteczek plastiku na nasz organizm wciąż pozostaje kwestią debat. Dla bezpieczeństwa, by zmniejszyć potencjalne zanieczyszczenie żywności, warto wymieniać plastikową deskę regularnie, co najmniej raz w roku.

"Jeśli chodzi o wpływ mikroplastiku na zdrowie, to wiele zależy od tego, gdzie w naszym organizmie się on znajdzie, jaką ma wielkość i jaki jest jego skład. Z tego co na razie wiadomo, możemy jednak mówić, że wywoływać on może: zaburzenia rozwoju, problemy z płodnością, może być też neurotoksyczny, immunotoksyczny, a co także geno- i cytotoksyczny. Wiadomo też, że obecność mikroplastiku zwiększa stres oksydacyjny" - wyjaśniła bromatolog dr hab. Małgorzata Grembecka w rozmowie z portalem "Interia".
Obrazek
deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva

Jaka deska do krojenia jest najlepsza?

Deska do krojenia ze szkła uważana jest za jedną z najlepszych. Dlaczego? Ma wiele zalet. Przede wszystkim jest hignieniczna - nie wchłania wilgoci i zapachów oraz nie doprowadza do rozwoju baterii. Ponadto, jest odporna na detergenty i nadaje się do mycia w zmywarce. Warto również dodać, że większość takich desek wykonanych jest z hartowanego szkła. Przez to są odporne na zarysowania ostrymi przedmiotami.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości