PoradyJeśli masz taką deskę do krojenia, natychmiast ją wymień. Jej używanie jest szkodliwe

Jeśli masz taką deskę do krojenia, natychmiast ją wymień. Jej używanie jest szkodliwe

Jaka deska do krojenia jest najlepsza, a jaka najgorsza? - Pyszności; Fot. Pixabay
Jaka deska do krojenia jest najlepsza, a jaka najgorsza? - Pyszności; Fot. Pixabay

08.07.2023 17:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Deska do krojenia plastikowa, drewniana, a może szklana? Wybór jest ogromny, warto jednak dobrze zastanowić się przed podjęciem decyzji. To, na czym kroimy warzywa, owoce czy mięso ma wpływ na nasz stan zdrowia. Zespół ekspertów postanowił zbadać, jakie deski do krojenia są najbardziej szkodliwe. 

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez ekspertów z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS), siekanie warzyw czy owoców na drewnianych i plastikowych deskach do krojenia może być niebezpieczne. Okazuje się bowiem, że jedna plastikowa deska do krojenia używana przez rok produkuje dziesiątki milionów cząstek mikroplastiku.

Naukowcy alarmują: używanie tej deski do krojenia może być szkodliwe

Dr Syeed Md Iskander z North Dakota State University postanowił dokładniej sprawdzić, ile tych mikrocząstek uwalnia się podczas krojenia warzyw. Dane nie są optymistyczne: 14-71 mln mikroplastików polietylenowych i 79 mln mikroplastików polipropylenowych (czyli do 50 gramów) można wyprodukować rocznie na jednej plastikowej desce. Drewniane deski nie były brane pod uwagę przy tych szacunkach. Warto jednak wiedzieć, że również są źródłem mikroplastiku.

Według naukowców mikrocząsteczki te nie zmieniły znacząco żywotności komórek myszy w testach laboratoryjnych. Kwestia wpływu nono- i mikrocząsteczek plastiku na nasz organizm wciąż pozostaje kwestią debat. Dla bezpieczeństwa, by zmniejszyć potencjalne zanieczyszczenie żywności, warto wymieniać plastikową deskę regularnie, co najmniej raz w roku.

"Jeśli chodzi o wpływ mikroplastiku na zdrowie, to wiele zależy od tego, gdzie w naszym organizmie się on znajdzie, jaką ma wielkość i jaki jest jego skład. Z tego co na razie wiadomo, możemy jednak mówić, że wywoływać on może: zaburzenia rozwoju, problemy z płodnością, może być też neurotoksyczny, immunotoksyczny, a co także geno- i cytotoksyczny. Wiadomo też, że obecność mikroplastiku zwiększa stres oksydacyjny" - wyjaśniła bromatolog dr hab. Małgorzata Grembecka w rozmowie z portalem "Interia".
deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva
deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva

Jaka deska do krojenia jest najlepsza?

Deska do krojenia ze szkła uważana jest za jedną z najlepszych. Dlaczego? Ma wiele zalet. Przede wszystkim jest hignieniczna - nie wchłania wilgoci i zapachów oraz nie doprowadza do rozwoju baterii. Ponadto, jest odporna na detergenty i nadaje się do mycia w zmywarce. Warto również dodać, że większość takich desek wykonanych jest z hartowanego szkła. Przez to są odporne na zarysowania ostrymi przedmiotami.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także