Nasącz nią wacik i przetrzyj nim wnętrze zamrażarki. Więcej nie pokryje się lodem

Chłodziarka i zamrażarka to podstawowe wyposażenie AGD w każdej domowej kuchni. Zachowanie czystości i często rozmrażanie pozwoli zachować je w czystości i znacznie wydłuży czas eksploatacji. Co zrobić, gdy w naszej zamrażarce uzbiera się nadmiar lodu? Mamy na to praktyczne rozwiązania.

ObrazekWacik + zamrażarka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Lód w zamrażarce - jak się go pozbyć?

Pomimo tego, że producenci chłodziarko-zamrażarek stosują coraz to nowsze rozwiązania, związane z systemem chłodzenia i zamrażania, to może zdarzyć się sytuacja, że w naszej lodówce pojawi się duża ilość lodu. Dotyczy to w głównej mierze starszych modeli zamrażarek, jednak i w przypadku tych najnowszych modeli, tego typu problem jest niewykluczony. Wystarczy, że nasza zamrażarka przez jakiś czas pozostanie niedomknięta. Wymieszanie się powietrza ciepłego i lodowatego spowoduje powstanie lodu. Odpowiednie domykanie drzwiczek to nie jedyne rozwiązanie, dzięki któremu pozbędziemy się problemu.

Obrazek
Zamrażarka - Pyszności; Foto Canva.com

Oczywiście, większość z nas, w pierwszej kolejności decyduje się na rozmrażanie urządzenia. I to jest najlepszy patent. Jednak samo wyłączenie urządzenia, jego umycie i ponowne uruchomienie tu nie wystarczy. Dobrze jest, na umyte i wysuszone ścianki zamrażarki, nałożyć za pomocą wacika olej lub glicerynę. Takie rozwiązanie spowoduje, że w naszej zamrażarce nie będzie pojawiał się lód. Oczywiście podstawą jest domykanie drzwiczek i regularne mycie naszego urządzenia.

Jak dbać o naszą zamrażarkę?

Oczywiście, zamrażarka jest niezwykle ważnym urządzeniem w naszej kuchni. Warto jest odpowiednio o nią zadbać, by służyła nam jak najdłużej. Oprócz samego rozmrażania dobrze jest wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii, dzięki którym mrożenie mięsa czy warzyw będzie dużo prostsze i przyjemniejsze. Pamiętaj, by nie przechowywać w niej zbyt dużej ilości produktów. Jeśli dominują w niej brzydkie zapachy, to możesz się ich pozbyć, przecierając powierzchnię wodą z octem.

Obrazek
Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Pamiętaj również, że fragmentów lodu, które mogą pojawić się w zamrażarce, pod żadnym pozorem nie należy usuwać przy pomocy ostrych narzędzi. Może to uszkodzić zarówno zamrażarkę, jak i nasze ręce.

Zamiast przechowywać mięso w zamrażarce, możesz je włożyć do słoików. Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na mięso w słoikach na kanapki:

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota