PoradyNasącz nią wacik i przetrzyj nim wnętrze zamrażarki. Więcej nie pokryje się lodem

Nasącz nią wacik i przetrzyj nim wnętrze zamrażarki. Więcej nie pokryje się lodem

Chłodziarka i zamrażarka to podstawowe wyposażenie AGD w każdej domowej kuchni. Zachowanie czystości i często rozmrażanie pozwoli zachować je w czystości i znacznie wydłuży czas eksploatacji. Co zrobić, gdy w naszej zamrażarce uzbiera się nadmiar lodu? Mamy na to praktyczne rozwiązania.

Wacik + zamrażarka - Pyszności; Foto Canva.com
Wacik + zamrażarka - Pyszności; Foto Canva.com

24.10.2022 11:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lód w zamrażarce - jak się go pozbyć?

Pomimo tego, że producenci chłodziarko-zamrażarek stosują coraz to nowsze rozwiązania, związane z systemem chłodzenia i zamrażania, to może zdarzyć się sytuacja, że w naszej lodówce pojawi się duża ilość lodu. Dotyczy to w głównej mierze starszych modeli zamrażarek, jednak i w przypadku tych najnowszych modeli, tego typu problem jest niewykluczony. Wystarczy, że nasza zamrażarka przez jakiś czas pozostanie niedomknięta. Wymieszanie się powietrza ciepłego i lodowatego spowoduje powstanie lodu. Odpowiednie domykanie drzwiczek to nie jedyne rozwiązanie, dzięki któremu pozbędziemy się problemu.

Zamrażarka - Pyszności; Foto Canva.com
Zamrażarka - Pyszności; Foto Canva.com

Oczywiście, większość z nas, w pierwszej kolejności decyduje się na rozmrażanie urządzenia. I to jest najlepszy patent. Jednak samo wyłączenie urządzenia, jego umycie i ponowne uruchomienie tu nie wystarczy. Dobrze jest, na umyte i wysuszone ścianki zamrażarki, nałożyć za pomocą wacika olej lub glicerynę. Takie rozwiązanie spowoduje, że w naszej zamrażarce nie będzie pojawiał się lód. Oczywiście podstawą jest domykanie drzwiczek i regularne mycie naszego urządzenia.

Jak dbać o naszą zamrażarkę?

Oczywiście, zamrażarka jest niezwykle ważnym urządzeniem w naszej kuchni. Warto jest odpowiednio o nią zadbać, by służyła nam jak najdłużej. Oprócz samego rozmrażania dobrze jest wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii, dzięki którym mrożenie mięsa czy warzyw będzie dużo prostsze i przyjemniejsze. Pamiętaj, by nie przechowywać w niej zbyt dużej ilości produktów. Jeśli dominują w niej brzydkie zapachy, to możesz się ich pozbyć, przecierając powierzchnię wodą z octem.

Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com
Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Pamiętaj również, że fragmentów lodu, które mogą pojawić się w zamrażarce, pod żadnym pozorem nie należy usuwać przy pomocy ostrych narzędzi. Może to uszkodzić zarówno zamrażarkę, jak i nasze ręce.

Zamiast przechowywać mięso w zamrażarce, możesz je włożyć do słoików. Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na mięso w słoikach na kanapki: