Nasącz nią wacik i przetrzyj nim wnętrze zamrażarki. Więcej nie pokryje się lodem

Chłodziarka i zamrażarka to podstawowe wyposażenie AGD w każdej domowej kuchni. Zachowanie czystości i często rozmrażanie pozwoli zachować je w czystości i znacznie wydłuży czas eksploatacji. Co zrobić, gdy w naszej zamrażarce uzbiera się nadmiar lodu? Mamy na to praktyczne rozwiązania.

ObrazekWacik + zamrażarka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Lód w zamrażarce - jak się go pozbyć?

Pomimo tego, że producenci chłodziarko-zamrażarek stosują coraz to nowsze rozwiązania, związane z systemem chłodzenia i zamrażania, to może zdarzyć się sytuacja, że w naszej lodówce pojawi się duża ilość lodu. Dotyczy to w głównej mierze starszych modeli zamrażarek, jednak i w przypadku tych najnowszych modeli, tego typu problem jest niewykluczony. Wystarczy, że nasza zamrażarka przez jakiś czas pozostanie niedomknięta. Wymieszanie się powietrza ciepłego i lodowatego spowoduje powstanie lodu. Odpowiednie domykanie drzwiczek to nie jedyne rozwiązanie, dzięki któremu pozbędziemy się problemu.

Obrazek
Zamrażarka - Pyszności; Foto Canva.com

Oczywiście, większość z nas, w pierwszej kolejności decyduje się na rozmrażanie urządzenia. I to jest najlepszy patent. Jednak samo wyłączenie urządzenia, jego umycie i ponowne uruchomienie tu nie wystarczy. Dobrze jest, na umyte i wysuszone ścianki zamrażarki, nałożyć za pomocą wacika olej lub glicerynę. Takie rozwiązanie spowoduje, że w naszej zamrażarce nie będzie pojawiał się lód. Oczywiście podstawą jest domykanie drzwiczek i regularne mycie naszego urządzenia.

Jak dbać o naszą zamrażarkę?

Oczywiście, zamrażarka jest niezwykle ważnym urządzeniem w naszej kuchni. Warto jest odpowiednio o nią zadbać, by służyła nam jak najdłużej. Oprócz samego rozmrażania dobrze jest wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii, dzięki którym mrożenie mięsa czy warzyw będzie dużo prostsze i przyjemniejsze. Pamiętaj, by nie przechowywać w niej zbyt dużej ilości produktów. Jeśli dominują w niej brzydkie zapachy, to możesz się ich pozbyć, przecierając powierzchnię wodą z octem.

Obrazek
Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Pamiętaj również, że fragmentów lodu, które mogą pojawić się w zamrażarce, pod żadnym pozorem nie należy usuwać przy pomocy ostrych narzędzi. Może to uszkodzić zarówno zamrażarkę, jak i nasze ręce.

Zamiast przechowywać mięso w zamrażarce, możesz je włożyć do słoików. Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na mięso w słoikach na kanapki:

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi