Nasącz nią wacik i przetrzyj nim wnętrze zamrażarki. Więcej nie pokryje się lodem

Chłodziarka i zamrażarka to podstawowe wyposażenie AGD w każdej domowej kuchni. Zachowanie czystości i często rozmrażanie pozwoli zachować je w czystości i znacznie wydłuży czas eksploatacji. Co zrobić, gdy w naszej zamrażarce uzbiera się nadmiar lodu? Mamy na to praktyczne rozwiązania.

ObrazekWacik + zamrażarka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Lód w zamrażarce - jak się go pozbyć?

Pomimo tego, że producenci chłodziarko-zamrażarek stosują coraz to nowsze rozwiązania, związane z systemem chłodzenia i zamrażania, to może zdarzyć się sytuacja, że w naszej lodówce pojawi się duża ilość lodu. Dotyczy to w głównej mierze starszych modeli zamrażarek, jednak i w przypadku tych najnowszych modeli, tego typu problem jest niewykluczony. Wystarczy, że nasza zamrażarka przez jakiś czas pozostanie niedomknięta. Wymieszanie się powietrza ciepłego i lodowatego spowoduje powstanie lodu. Odpowiednie domykanie drzwiczek to nie jedyne rozwiązanie, dzięki któremu pozbędziemy się problemu.

Obrazek
Zamrażarka - Pyszności; Foto Canva.com

Oczywiście, większość z nas, w pierwszej kolejności decyduje się na rozmrażanie urządzenia. I to jest najlepszy patent. Jednak samo wyłączenie urządzenia, jego umycie i ponowne uruchomienie tu nie wystarczy. Dobrze jest, na umyte i wysuszone ścianki zamrażarki, nałożyć za pomocą wacika olej lub glicerynę. Takie rozwiązanie spowoduje, że w naszej zamrażarce nie będzie pojawiał się lód. Oczywiście podstawą jest domykanie drzwiczek i regularne mycie naszego urządzenia.

Jak dbać o naszą zamrażarkę?

Oczywiście, zamrażarka jest niezwykle ważnym urządzeniem w naszej kuchni. Warto jest odpowiednio o nią zadbać, by służyła nam jak najdłużej. Oprócz samego rozmrażania dobrze jest wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii, dzięki którym mrożenie mięsa czy warzyw będzie dużo prostsze i przyjemniejsze. Pamiętaj, by nie przechowywać w niej zbyt dużej ilości produktów. Jeśli dominują w niej brzydkie zapachy, to możesz się ich pozbyć, przecierając powierzchnię wodą z octem.

Obrazek
Zamrażarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Pamiętaj również, że fragmentów lodu, które mogą pojawić się w zamrażarce, pod żadnym pozorem nie należy usuwać przy pomocy ostrych narzędzi. Może to uszkodzić zarówno zamrażarkę, jak i nasze ręce.

Zamiast przechowywać mięso w zamrażarce, możesz je włożyć do słoików. Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na mięso w słoikach na kanapki:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀