InspiracjePo świętach wyjmuję z lodówki to, co zostało. W kilka chwil mam pyszny obiad

Po świętach wyjmuję z lodówki to, co zostało. W kilka chwil mam pyszny obiad

Po świętach wyjmuję z lodówki to, co zostało. W kilka chwil mam pyszny obiad
Po świętach wyjmuję z lodówki to, co zostało. W kilka chwil mam pyszny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.04.2024 13:56

Wielkanocne święta to czas obfitych posiłków, podczas których królują jajka i biała kiełbasa. Zdarza się, że po świętach zostaje nam sporo tych produktów. Zamiast je wyrzucać, możemy wykorzystać je do stworzenia pysznego i sycącego dania – tarty chrzanowej z kiełbasą i jajkiem.

Po świętach często zostają nam różne resztki z wielkanocnych stołów. Ale zamiast wyrzucać jedzenie, warto je wykorzystać w kuchni, tworząc nowe, pyszne dania. Przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie ugotowanych jajek, białej kiełbasy oraz innych składników w prosty sposób, który zachwyci całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta chrzanowa – idealne rozwiązanie na resztki

Krucha tarta z warzywami to klasyka gatunku, ale wersja z chrzanem, jajkami i białą kiełbasą to prawdziwy rarytas. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale też pięknie prezentuje się na stole.

Przepis na tartę chrzanową krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na farsz:

  • 4 surowe jajka,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 biała kiełbasa,
  • 70 ml śmietanki 30 proc.,
  • 150 g serka topionego,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • biała część pora,
  • 2-3 łyżki masła,
  • sól, pieprz i suszony majeranek do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Zagnieć zimne masło z jajkiem, zimną wodą, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Farsz: Pora pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Dodaj sól i odstaw do ostudzenia. W misce wymieszaj surowe jajka, śmietankę, serek topiony i chrzan. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Pieczenie: Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki foremki. Nakłuj spód widelcem i piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
  4. Napełnianie: Na podpieczony spód wyłóż podsmażony por, a następnie zalej sosem. Ułóż plasterki kiełbasy i jajek na twardo. Piecz przez kolejne 25 minut.
  5. Podanie: Gotową tartę udekoruj natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Tarta chrzanowa – nie tylko na święta

Tarta chrzanowa to nie tylko idealny sposób na wykorzystanie resztek po świętach. To danie sprawdzi się również na co dzień jako sycący i pyszny obiad lub kolacja. Kruche ciasto, aromatyczny farsz z chrzanem i jajkami oraz pyszna biała kiełbasa to połączenie, które zachwyci każdego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także