Po świętach wyjmuję z lodówki to, co zostało. W kilka chwil mam pyszny obiad

Wielkanocne święta to czas obfitych posiłków, podczas których królują jajka i biała kiełbasa. Zdarza się, że po świętach zostaje nam sporo tych produktów. Zamiast je wyrzucać, możemy wykorzystać je do stworzenia pysznego i sycącego dania – tarty chrzanowej z kiełbasą i jajkiem.

Po świętach wyjmuję z lodówki to, co zostało. W kilka chwil mam pyszny obiadPo świętach wyjmuję z lodówki to, co zostało. W kilka chwil mam pyszny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Po świętach często zostają nam różne resztki z wielkanocnych stołów. Ale zamiast wyrzucać jedzenie, warto je wykorzystać w kuchni, tworząc nowe, pyszne dania. Przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie ugotowanych jajek, białej kiełbasy oraz innych składników w prosty sposób, który zachwyci całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię pizzę na odwrót, cała rodzina nie chce jeść nic innego. Taka jest dobra

Tarta chrzanowa – idealne rozwiązanie na resztki

Krucha tarta z warzywami to klasyka gatunku, ale wersja z chrzanem, jajkami i białą kiełbasą to prawdziwy rarytas. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale też pięknie prezentuje się na stole.

Przepis na tartę chrzanową krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na farsz:

  • 4 surowe jajka,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 biała kiełbasa,
  • 70 ml śmietanki 30 proc.,
  • 150 g serka topionego,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • biała część pora,
  • 2-3 łyżki masła,
  • sól, pieprz i suszony majeranek do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Zagnieć zimne masło z jajkiem, zimną wodą, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Farsz: Pora pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Dodaj sól i odstaw do ostudzenia. W misce wymieszaj surowe jajka, śmietankę, serek topiony i chrzan. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Pieczenie: Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki foremki. Nakłuj spód widelcem i piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
  4. Napełnianie: Na podpieczony spód wyłóż podsmażony por, a następnie zalej sosem. Ułóż plasterki kiełbasy i jajek na twardo. Piecz przez kolejne 25 minut.
  5. Podanie: Gotową tartę udekoruj natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Tarta chrzanowa – nie tylko na święta

Tarta chrzanowa to nie tylko idealny sposób na wykorzystanie resztek po świętach. To danie sprawdzi się również na co dzień jako sycący i pyszny obiad lub kolacja. Kruche ciasto, aromatyczny farsz z chrzanem i jajkami oraz pyszna biała kiełbasa to połączenie, które zachwyci każdego.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy