Moja mama robiła je w każdy poniedziałek. Sos tak pyszny, że wszyscy wylizują talerze
Klasyczne dania kuchni polskiej, mimo serwowania ich w takiej samej formie od wielu lat, nigdy mi się nie znudzą. Jednym z popisowych dań mojej mamy są pyszne, mięciutkie klopsiki w delikatnym sosie koperkowym.
08.04.2024 14:22
W poniedziałkowe w mim domu królowały pulpeciki. Dzień nie był przypadkowy, bo bazą do delikatnego sosu jest rosół, który zostaje z niedzielnego obiadu. Kilka prostych składników pozwoli wyczarować pyszny obiad, którym zajada się cała rodzina. Nie sposób odmówić dokładki - lepiej przygotować kilka klopsików więcej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pulpeciki w sosie koperkowym
Szukasz sposobu na pyszny i aromatyczny obiad, który zasmakuje nawet największym niejadkom? Sos koperkowy do pulpetów to idealne rozwiązanie. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników, a efekt końcowy zachwyci całą rodzinę.
Kiedy na stragany i do sklepów zawita świeży, pachnący koperek, robię to danie co najmniej raz w tygodniu. Jest prosto, szybko i przede wszystkim smacznie.
Składniki:
Na pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
- 1 kajzerka,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Na sos koperkowy:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 szklanki bulionu,
- 1/2 szklanki śmietanki 12 proc.,
- 1 pęczek koperku
Sposób przygotowania:
- Bułkę namocz w mleku. Odciśnij nadmiar płynu.
- Cebulkę podsmaż na maśle, aż się zarumieni.
- Do mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
- Uformuj małe kulki i obtocz je w mące.
- W garnku zagotuj wodę z solą i włóż pulpeciki. Gotuj je około 10 minut. Klopsiki możesz ugotować także w rosole.
- W rondelku roztop masło i dodaj mąkę. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
- Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie było grudek.
- Dodaj śmietankę i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Do sosu koperkowego włóż ugotowane pulpeciki i gotuj jeszcze kilka minut.
Pulpeciki w sosie koperkowym podawaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego!