PrzepisSzybki obiadMoja mama robiła je w każdy poniedziałek. Sos tak pyszny, że wszyscy wylizują talerze

Moja mama robiła je w każdy poniedziałek. Sos tak pyszny, że wszyscy wylizują talerze

Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności
Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | rlat
08.04.2024 14:22

Klasyczne dania kuchni polskiej, mimo serwowania ich w takiej samej formie od wielu lat, nigdy mi się nie znudzą. Jednym z popisowych dań mojej mamy są pyszne, mięciutkie klopsiki w delikatnym sosie koperkowym.

W poniedziałkowe w mim domu królowały pulpeciki. Dzień nie był przypadkowy, bo bazą do delikatnego sosu jest rosół, który zostaje z niedzielnego obiadu. Kilka prostych składników pozwoli wyczarować pyszny obiad, którym zajada się cała rodzina. Nie sposób odmówić dokładki - lepiej przygotować kilka klopsików więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pulpeciki w sosie koperkowym

Szukasz sposobu na pyszny i aromatyczny obiad, który zasmakuje nawet największym niejadkom? Sos koperkowy do pulpetów to idealne rozwiązanie. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników, a efekt końcowy zachwyci całą rodzinę.

Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności
Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności© Canva | Lesyy

Kiedy na stragany i do sklepów zawita świeży, pachnący koperek, robię to danie co najmniej raz w tygodniu. Jest prosto, szybko i przede wszystkim smacznie.

Składniki:

Na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
  • 1 kajzerka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Na sos koperkowy:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 1/2 szklanki śmietanki 12 proc.,
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku. Odciśnij nadmiar płynu.
  2. Cebulkę podsmaż na maśle, aż się zarumieni.
  3. Do mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
  4. Uformuj małe kulki i obtocz je w mące.
  5. W garnku zagotuj wodę z solą i włóż pulpeciki. Gotuj je około 10 minut. Klopsiki możesz ugotować także w rosole.
  6. W rondelku roztop masło i dodaj mąkę. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
  7. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie było grudek.
  8. Dodaj śmietankę i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Do sosu koperkowego włóż ugotowane pulpeciki i gotuj jeszcze kilka minut.

Pulpeciki w sosie koperkowym podawaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także