Moja mama robiła je w każdy poniedziałek. Sos tak pyszny, że wszyscy wylizują talerze

Klasyczne dania kuchni polskiej, mimo serwowania ich w takiej samej formie od wielu lat, nigdy mi się nie znudzą. Jednym z popisowych dań mojej mamy są pyszne, mięciutkie klopsiki w delikatnym sosie koperkowym.

Pulpety w sosie koperkowym - PysznościPulpety w sosie koperkowym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | rlat
Ewa Malinowska

W poniedziałkowe w mim domu królowały pulpeciki. Dzień nie był przypadkowy, bo bazą do delikatnego sosu jest rosół, który zostaje z niedzielnego obiadu. Kilka prostych składników pozwoli wyczarować pyszny obiad, którym zajada się cała rodzina. Nie sposób odmówić dokładki - lepiej przygotować kilka klopsików więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie

Pulpeciki w sosie koperkowym

Szukasz sposobu na pyszny i aromatyczny obiad, który zasmakuje nawet największym niejadkom? Sos koperkowy do pulpetów to idealne rozwiązanie. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników, a efekt końcowy zachwyci całą rodzinę.

Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności
Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności © Canva | Lesyy

Kiedy na stragany i do sklepów zawita świeży, pachnący koperek, robię to danie co najmniej raz w tygodniu. Jest prosto, szybko i przede wszystkim smacznie.

Składniki:

Na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
  • 1 kajzerka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Na sos koperkowy:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 1/2 szklanki śmietanki 12 proc.,
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku. Odciśnij nadmiar płynu.
  2. Cebulkę podsmaż na maśle, aż się zarumieni.
  3. Do mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
  4. Uformuj małe kulki i obtocz je w mące.
  5. W garnku zagotuj wodę z solą i włóż pulpeciki. Gotuj je około 10 minut. Klopsiki możesz ugotować także w rosole.
  6. W rondelku roztop masło i dodaj mąkę. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
  7. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie było grudek.
  8. Dodaj śmietankę i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Do sosu koperkowego włóż ugotowane pulpeciki i gotuj jeszcze kilka minut.

Pulpeciki w sosie koperkowym podawaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser