Tego mięsa jedni się boją, a inni nie pamiętają. Ugotujesz na nim najsmaczniejszy rosołek

Rosół często nazywany jest królewską zupą. Aby go ugotować wystarczy tylko kilka składników, po prostu mięso, warzywa i przyprawy. Ten pierwszy, jest najważniejszy i może się zmieniać zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi. Kurczak, indyk, wołowina, kaczka? To jednak wcale nie jedyne opcje.

Jakie mięso wybierasz na rosół?Jakie mięso wybierasz na rosół?
Źródło zdjęć: © Pixabay | Hans
Dorota Gepert

Rosół należy do ulubionych zup. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego niedzieli. W każdym domu gotuje się go nieco inaczej. Potrafimy bronić swoich opcji, bo przecież rosół na drobiu jest najlepszy, tak robiła moja babcia. To prawda, że wybór mięsa na rosół jest ważny, bo w dużej mierze determinuje jego smak. Najczęściej stawiamy na drób lub wołowinę, jednak możemy sięgnąć także po inne rodzaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Na rosół nie za chude

Rosół można przygotować praktycznie z każdego rodzaju mięsa. Wielu kucharzy uważa, że najsmaczniejszy jest z mięs mieszanych, najlepiej drobiowego oraz wołowego. Można do tego dodać dziczyznę lub cielęcinę. Warto pamiętać, że mięso na rosół nie powinno być zbyt chude, bo tłuszcz nasyca tą zupę smakiem. Niektórzy dorzucają też kości z mięs i podroby.

Rosół w stylu wiejskim

Podroby jako dodatek do rosołu to nic nowego. Ta zupa w tak zwanej wersji wiejskiej gotowana jest na całej kurze, czyli z łapami, żołądkiem, wątrobą czy sercem. Warto zwrócić uwagę właśnie na ten ostatni dodatek. Rosół można bowiem ugotować na samych sercach drobiowych. Niektórzy się ich obawiają, ze względu na niską cenę, kojarzoną z gorszą jakością, może warto jednak zaryzykować?

Przepis na rosół na sercach

Składniki:

  • 1 kg serc z kurczaka
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek pora i selera
  • przyprawy: pieprz, sól do smaku
  • do podania: natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania:

  1. Serca dokładnie wypłucz. Z każdego pozbądź się skrzepów krwi. Im lepiej serca będą oczyszczone, tym będzie mniej szumowin.
  2. Podroby zalej ok. 2 litrami zimnej wody i dodaj przyprawy. Po zagotowaniu zbierz szumowiny. Zmniejsz moc palnika, by wywar gotował się bardzo powoli. Po pół godzinie dodaj włoszczyznę.
  3. Gotuj rosół aż warzywa będą miękkie. Podawaj go z drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej