Jeśli został ci po świętach, wrzuć go do rosołu. Będzie znacznie smaczniejszy i zdrowszy

Czy wiesz, że do niedzielnego rosołu warto dodać składnik z wielkanocnego stołu? Jeśli masz go w nadmiarze, nie zwlekaj i wrzuć go do garnka z gotującym się bulionem. Argumentów za jest zbyt wiele, aby je dłużej bagatelizować.

Dodaj chrzan do rosołu, a będzie jeszcze lepszyDodaj chrzan do rosołu, a będzie jeszcze lepszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ungvar
Marzena Pęcak

Z racji, że jeszcze kilka dni temu biesiadowaliśmy z bliskimi przy wielkanocnym stole, w naszych kuchniach na pewno można znaleźć sporo składników, które wykorzystywaliśmy do przygotowania świątecznego menu. 

Wśród nich na pewno znajdzie się chrzan, który nierozerwalnie wiąże się z tradycją świąt wielkanocnych i gotowanymi na twardo jajkami. To jednak nie jest jego jedyne zastosowanie. W tym niepozornym warzywie drzemie ogromny potencjał, który warto wykorzystać w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Dlaczego warto dodać chrzan do rosołu?

Choć chrzan nie jest pierwszym produktem, o którym myślimy podczas tworzenia listy zakupowej na rosół, warto o nim pamiętać. I to z kilku powodów. 

Po pierwsze taki dodatek może wpływać korzystnie na stan naszego zdrowia. W korzennym warzywie można znaleźć m.in. witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak: wapń, potas, żelazo czy magnez. W takim przypadku rozgrzewająca zupa z dodatkiem chrzanu może okazać się idealnym domowym patentem na poradzenie sobie z przeziębieniem. Chrzan ma również korzystny wpływ na układ trawienny, dlatego jest pomocy przy dolegliwościach tj. wzdęcia, przejedzenie się tłustymi potrawami czy zgaga. 

Pisząc o chrzanie, należy podkreślić też jego walory związane z samym smakiem i aromatem. Dodając chrzan do rosołu, masz pewność, że gotowa zupa będzie dużo bardziej wyrazista i ciekawsza dla kubków smakowych.

W chrzanie drzemie ogromny potencjał, który możesz wykorzystać
W chrzanie drzemie ogromny potencjał, który możesz wykorzystać © Adobe Stock | fotosr52

Kiedy dodać chrzan do gotującego się rosołu?

Jeśli nie chcesz, aby korzenne warzywo straciło swoje cenne właściwości oraz smak, dodawaj je zawsze pod koniec gotowania rosołu. Wcześniej oczywiście należy obrać chrzanzetrzeć go na tarce na małych oczkach. Z racji, że chrzan ma silny smak i aromat, pamiętaj, aby nie przesadzić z jego ilością.

Wybrane dla Ciebie
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯