PrzepisZupyJeśli został ci po świętach, wrzuć go do rosołu. Będzie znacznie smaczniejszy i zdrowszy

Jeśli został ci po świętach, wrzuć go do rosołu. Będzie znacznie smaczniejszy i zdrowszy

Dodaj chrzan do rosołu, a będzie jeszcze lepszy
Dodaj chrzan do rosołu, a będzie jeszcze lepszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ungvar
07.04.2024 12:19, aktualizacja: 07.04.2024 12:43

Czy wiesz, że do niedzielnego rosołu warto dodać składnik z wielkanocnego stołu? Jeśli masz go w nadmiarze, nie zwlekaj i wrzuć go do garnka z gotującym się bulionem. Argumentów za jest zbyt wiele, aby je dłużej bagatelizować.

Z racji, że jeszcze kilka dni temu biesiadowaliśmy z bliskimi przy wielkanocnym stole, w naszych kuchniach na pewno można znaleźć sporo składników, które wykorzystywaliśmy do przygotowania świątecznego menu. 

Wśród nich na pewno znajdzie się chrzan, który nierozerwalnie wiąże się z tradycją świąt wielkanocnych i gotowanymi na twardo jajkami. To jednak nie jest jego jedyne zastosowanie. W tym niepozornym warzywie drzemie ogromny potencjał, który warto wykorzystać w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto dodać chrzan do rosołu?

Choć chrzan nie jest pierwszym produktem, o którym myślimy podczas tworzenia listy zakupowej na rosół, warto o nim pamiętać. I to z kilku powodów. 

Po pierwsze taki dodatek może wpływać korzystnie na stan naszego zdrowia. W korzennym warzywie można znaleźć m.in. witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak: wapń, potas, żelazo czy magnez. W takim przypadku rozgrzewająca zupa z dodatkiem chrzanu może okazać się idealnym domowym patentem na poradzenie sobie z przeziębieniem. Chrzan ma również korzystny wpływ na układ trawienny, dlatego jest pomocy przy dolegliwościach tj. wzdęcia, przejedzenie się tłustymi potrawami czy zgaga. 

Pisząc o chrzanie, należy podkreślić też jego walory związane z samym smakiem i aromatem. Dodając chrzan do rosołu, masz pewność, że gotowa zupa będzie dużo bardziej wyrazista i ciekawsza dla kubków smakowych.

W chrzanie drzemie ogromny potencjał, który możesz wykorzystać
W chrzanie drzemie ogromny potencjał, który możesz wykorzystać© Adobe Stock | fotosr52

Kiedy dodać chrzan do gotującego się rosołu?

Jeśli nie chcesz, aby korzenne warzywo straciło swoje cenne właściwości oraz smak, dodawaj je zawsze pod koniec gotowania rosołu. Wcześniej oczywiście należy obrać chrzanzetrzeć go na tarce na małych oczkach. Z racji, że chrzan ma silny smak i aromat, pamiętaj, aby nie przesadzić z jego ilością.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także