Lekarz radzi, by jeść nawet codziennie. To połączenie to antyrakowy mocarz

Walka z nowotworami to jedno z najtrudniejszych wyzwań w historii medycyny. Jak dotąd nie wynaleziono jeszcze leku, który leczyłby raka. Ryzyko choroby można zmniejszyć poprzez dietę. Lekarz Marek Skoczylas wyjaśnia, co jeść, aby zminimalizować ryzyko raka. Połączenie tych dwóch produktów to antyrakowy mocarz.

Połącz buraka z jednym produktem. Działa niczym lek.Połącz buraka z jednym produktem. Działa niczym lek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube | Dmitry

"Szacuje się, że rozwojowi 30-40 proc. nowotworów można zapobiec, stosując odpowiedni styl życia oraz dietę" - informuje portal Zwrotnik Raka. Dieta antynowotworowa to nie mrzonka. Odpowiedni dobór produktów może zapobiec rozwojowi choroby, o czym przekonuje lekarz Marek Skoczylas, który dzieli się swoją wiedzą za pośrednictwem YouTube.

W jednym ze swoich ostatnio opublikowanych filmików zaapelował, aby spożywać jak najwięcej buraków. To jeden z najpopularniejszych produktów w diecie antynowotworowej. Lekarz wyjaśnił, że zestawienie go z innym, równie zdrowym produktem tworzy najzdrowsze możliwe połączenie. Z czym jeść buraka, żeby nie zachorować na raka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Burak, czyli jedno z najzdrowszych warzyw

Burak to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Rośnie na każdym kontynencie. W niepozornym warzywie skrywa się ogromna ilość witamin, a także cennych polifenoli, karotenoidów czy betalaniny. Spożycie buraka zwiększa poziom tlenu we krwi, a to wszystko przez azotany, które przekształcają się w tlenek azotu. To jeszcze nie koniec wyjątkowych właściwości tego warzywa.

Burak to prawdziwa bomba antyoksydantów, czyli związków chemicznych, które zabijają wolne rodniki. Nadmiar wolnych rodników w organizmie prowadzi do rozwoju groźnych chorób, w tym także nowotworów. Prozdrowotne działanie buraka można spotęgować, o czym przekonuje Marek Skoczylas.

W jednym z ostatnio opublikowanych filmików zdradził, z czym łączyć buraka, aby zwiększyć jego działanie. - Kiedy połączymy buraka z choliną, jego wpływ na nasze zdrowie jest wręcz nie do przecenienia — wyjaśnia.

Połącz to z burakiem. Zapobiegniesz rozwojowi nowotworu

Burak to źródło betainy. Betaina poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i przyśpiesza trawienie. Naukowcy dowiedli, że spożywanie betainy z choliną zmniejsza ryzyko raka piersi i jelita grubego. Z czym więc łączyć buraka? Z... jajkami. To jedno z najlepszych źródeł choliny w diecie. Jeśli chcesz zapobiec rozwojowi choroby, spożywaj jajka razem z burakami. Nada się także zakwas z buraków, który dodatkowo wesprze układ pokarmowy i odpornościowy.

Jest jednak pewien haczyk. Nadmiar choliny może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Można tego uniknąć. Wystarczy, że jajka i buraki połączysz z dużą ilością warzyw, np. w formie sałatki. Tylko w ten sposób zapobiegniesz negatywnemu oddziaływaniu choliny na organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

BURAKA jedz z tym - to hamuje RAKA.

Źródło: YouTube, Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem