Lekarz radzi, by jeść nawet codziennie. To połączenie to antyrakowy mocarz
Walka z nowotworami to jedno z najtrudniejszych wyzwań w historii medycyny. Jak dotąd nie wynaleziono jeszcze leku, który leczyłby raka. Ryzyko choroby można zmniejszyć poprzez dietę. Lekarz Marek Skoczylas wyjaśnia, co jeść, aby zminimalizować ryzyko raka. Połączenie tych dwóch produktów to antyrakowy mocarz.
06.04.2024 | aktual.: 06.04.2024 13:22
"Szacuje się, że rozwojowi 30-40 proc. nowotworów można zapobiec, stosując odpowiedni styl życia oraz dietę" - informuje portal Zwrotnik Raka. Dieta antynowotworowa to nie mrzonka. Odpowiedni dobór produktów może zapobiec rozwojowi choroby, o czym przekonuje lekarz Marek Skoczylas, który dzieli się swoją wiedzą za pośrednictwem YouTube.
W jednym ze swoich ostatnio opublikowanych filmików zaapelował, aby spożywać jak najwięcej buraków. To jeden z najpopularniejszych produktów w diecie antynowotworowej. Lekarz wyjaśnił, że zestawienie go z innym, równie zdrowym produktem tworzy najzdrowsze możliwe połączenie. Z czym jeść buraka,target="_blank"> żeby nie zachorować na raka?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Burak, czyli jedno z najzdrowszych warzyw
Buraktarget="_blank"> to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Rośnie na każdym kontynencie. W niepozornym warzywie skrywa się ogromna ilość witamin, a także cennych polifenoli, karotenoidów czy betalaniny. Spożycie buraka zwiększa poziom tlenu we krwi, a to wszystko przez azotany, które przekształcają się w tlenek azotu. To jeszcze nie koniec wyjątkowych właściwości tego warzywa.
Burak to prawdziwa bomba antyoksydantów, czyli związków chemicznych, które zabijają wolne rodniki. Nadmiar wolnych rodników w organizmie prowadzi do rozwoju groźnych chorób, w tym także nowotworów. Prozdrowotne działanie buraka można spotęgować, o czym przekonuje Marek Skoczylas.
W jednym z ostatnio opublikowanych filmików zdradził, z czym łączyć buraka, aby zwiększyć jego działanie. - Kiedy połączymy buraka z choliną, jego wpływ na nasze zdrowie jest wręcz nie do przecenienia — wyjaśnia.
Połącz to z burakiem. Zapobiegniesz rozwojowi nowotworu
Burak to źródło betainy. Betaina poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i przyśpiesza trawienie. Naukowcy dowiedli, że spożywanie betainy z choliną zmniejsza ryzyko raka piersi i jelita grubego. Z czym więc łączyć buraka? Z... jajkami. To jedno z najlepszych źródeł choliny w diecie. Jeśli chcesz zapobiec rozwojowi choroby, spożywaj jajka razem z burakami. Nada się także zakwas z buraków, który dodatkowo wesprze układ pokarmowy i odpornościowy.
Jest jednak pewien haczyk. Nadmiar choliny może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Można tego uniknąć. Wystarczy, że jajka i buraki połączysz z dużą ilością warzyw, np. w formie sałatki. Tylko w ten sposób zapobiegniesz negatywnemu oddziaływaniu choliny na organizm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
BURAKA jedz z tym - to hamuje RAKA.
Źródło: YouTube, Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu