Przeważnie wybieramy złe miejsce. Jajka szybko się psują, a zatrucie gwarantowane
Mimo że jajka są nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, niektórzy z nas nie mają pojęcia, jak prawidłowo je przechowywać. Jak zatem dowiedzieć się, gdzie powinniśmy przechowywać jajka i jak sprawdzić, czy są one nadal świeże? Odpowiedzi są prostsze niż myślisz.
02.04.2024 09:12
Jajka są nieodzownym składnikiem naszej kuchni. Przygotowujemy z nich wiele smacznych potraw, interesujących przekąsek oraz wyśmienitych wypieków. Pozornie może się wydawać, że nie mają przed nami żadnych tajemnic, wiele osób popełnia poważny błąd, który może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać jajka?
Gdy wrócimy do domu z zakupionymi jajkami, powinniśmy od razu zająć się ich odpowiednim przechowywaniem. Przede wszystkim, nie powinniśmy odkładać ich w miejsce nasłonecznione, na kuchenny blat czy do szafki. Jajka powinny trafić od razu do suchego i chłodnego miejsca. Najlepszym miejscem do przechowywania jajek jest lodówka.
W lodówce jajka można przechowywać w specjalnych wytłaczankach lub w pojemnikach. Jajka nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z innymi produktami przechowywanymi w lodówce. Jajek nie powinno się przechowywać w drzwiach lodówki. Duża różnica temperatur, jaka jest przy otwieraniu drzwi, może spowodować, że szybciej się zepsują, a na ich powierzchni namnożą się bakterie.
Jak sprawdzić świeżość jajek?
Zanim zaczniemy używać jajek w naszych potrawach, warto sprawdzić, czy są one na pewno świeże. Możemy to zrobić w prosty sposób, używając szklanki i wody. Wlewamy wodę do szklanki, a następnie umieszczamy w niej jajko. Jeśli jajko od razu opadnie na dno i tam pozostanie, to znak, że jest świeże i nadaje się do spożycia. Jajek, które po wrzuceniu do szklanki z wodą unoszą się ku górze i zaczynają dryfować na powierzchni, nie powinniśmy używać.
O świeżości jajek może nam powiedzieć sama skorupka. Jeśli jest ona matowa i chropowata, to takie jajka możemy bez obaw użyć do przepisu. Kolejny test na świeżość jajek jest równie prosty, wystarczy lekko potrząsnąć surowym jajkiem. Jeśli nie usłyszymy żadnych dźwięków, to znak, że jajko jest świeże. Natomiast jeśli usłyszymy charakterystyczne chlupanie, powinniśmy odrzucić takie jajko.
Zawsze warto powąchać jajko po rozbiciu, aby upewnić się, czy jego zapach jest w porządku. Jeśli wyczujemy nieprzyjemną woń, jajko powinno od razu trafić do kosza.