Przeważnie wybieramy złe miejsce. Jajka szybko się psują, a zatrucie gwarantowane

Mimo że jajka są nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, niektórzy z nas nie mają pojęcia, jak prawidłowo je przechowywać. Jak zatem dowiedzieć się, gdzie powinniśmy przechowywać jajka i jak sprawdzić, czy są one nadal świeże? Odpowiedzi są prostsze niż myślisz.

Przechowywanie jajek - PysznościPrzechowywanie jajek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | vaitekune
Ewa Malinowska

Jajka są nieodzownym składnikiem naszej kuchni. Przygotowujemy z nich wiele smacznych potraw, interesujących przekąsek oraz wyśmienitych wypieków. Pozornie może się wydawać, że nie mają przed nami żadnych tajemnic, wiele osób popełnia poważny błąd, który może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki drobiowe z pysznym farszem. Przepis godny polecenia

Jak przechowywać jajka?

Gdy wrócimy do domu z zakupionymi jajkami, powinniśmy od razu zająć się ich odpowiednim przechowywaniem. Przede wszystkim, nie powinniśmy odkładać ich w miejsce nasłonecznione, na kuchenny blat czy do szafki. Jajka powinny trafić od razu do suchego i chłodnego miejsca. Najlepszym miejscem do przechowywania jajek jest lodówka.

Dlaczego kasjer otwiera opakowanie jajek przed zeskanowaniem kodu?
Dlaczego kasjer otwiera opakowanie jajek przed zeskanowaniem kodu? © Adobe Stock

W lodówce jajka można przechowywać w specjalnych wytłaczankach lub w pojemnikach. Jajka nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z innymi produktami przechowywanymi w lodówce. Jajek nie powinno się przechowywać w drzwiach lodówki. Duża różnica temperatur, jaka jest przy otwieraniu drzwi, może spowodować, że szybciej się zepsują, a na ich powierzchni namnożą się bakterie.

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Zanim zaczniemy używać jajek w naszych potrawach, warto sprawdzić, czy są one na pewno świeże. Możemy to zrobić w prosty sposób, używając szklanki i wody. Wlewamy wodę do szklanki, a następnie umieszczamy w niej jajko. Jeśli jajko od razu opadnie na dno i tam pozostanie, to znak, że jest świeże i nadaje się do spożycia. Jajek, które po wrzuceniu do szklanki z wodą unoszą się ku górze i zaczynają dryfować na powierzchni, nie powinniśmy używać.

Jajka w wodzie pozwolą ci odkryć, czy  produkt jest świeży
Jajka w wodzie pozwolą ci odkryć, czy produkt jest świeży © Canva | seahorse-photo-in-bkk

O świeżości jajek może nam powiedzieć sama skorupka. Jeśli jest ona matowa i chropowata, to takie jajka możemy bez obaw użyć do przepisu. Kolejny test na świeżość jajek jest równie prosty, wystarczy lekko potrząsnąć surowym jajkiem. Jeśli nie usłyszymy żadnych dźwięków, to znak, że jajko jest świeże. Natomiast jeśli usłyszymy charakterystyczne chlupanie, powinniśmy odrzucić takie jajko.

jajka
jajka © Licencjodawca

Zawsze warto powąchać jajko po rozbiciu, aby upewnić się, czy jego zapach jest w porządku. Jeśli wyczujemy nieprzyjemną woń, jajko powinno od razu trafić do kosza.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇