Urocze ruloniki z jajecznym farszem. Szybka i smaczna przekąska na Lany Poniedziałek
W Lany Poniedziałek ma odwiedzić się rodzina i nie wiesz, czym ją ugościć? Zrób genialne roladki z jajecznym farszem, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Takie są dobre!
01.04.2024 12:49
Po obfitym śniadaniu w wielkanocną niedzielę czeka nas jeszcze jeden dzień świętowania. W Lany Poniedziałek na naszych stołach również nie może zabraknąć ciekawych, smacznych i pomysłowych przepisów, w tym również szybkich przekąsek.
I w tej roli świetnie spiszą się genialne ruloniki z szynki, w których czeka smaczna niespodzianka w postaci fenomenalnego farszu na bazie jajek. Idealnym uzupełnieniem tego duetu jest wędzony hajduk oraz świeży koperek. Nie dość, że przekąska w takim wydaniu świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Wręcz nie sposób oderwać od niej wzroku. Twoi goście na pewno będą nią zachwyceni, dlatego też od razu przygotuj ją z podwójnej porcji, bo próśb o dokładkę na pewno możesz się spodziewać.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialne roladki z jajecznym farszem zrobisz w ekspresowym tempie. Na pewno zdążysz przed wizytą gości
Składniki na 8 porcji:
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- 150 g żółtego sera,
- 1/2 szkl. posiekanego koperku plus świeży koperek w gałązkach do dekoracji,
- 200 g groszku konserwowego,
- 200 ml majonezu,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 8 dużych plastrów szynki wędzonej,
- 8 wędzonych hajduków.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych roladek. W tym celu najpierw gotuję jajka na twardo. Następnie je obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach. Przy pomocy tarki przygotowuję również żółty ser.
Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: groszek z puszki, drobno posiekany koperek oraz majonez. Nie zapominam też o przyprawach. Tym razem stawiam na klasykę, czyli sól oraz pieprz.
Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Na kuchennej desce układam po jednym plastrze wędzonej szynki. Następnie w dolnym rogu każdego mięsnego kęska układam część farszu. Na koniec zwijam plastry szynki w mini roladki.
Krok 4. To oczywiście nie koniec, bo wszystkie ruloniki dekoruję przy pomocy wędzonych hajduków oraz gałązki świeżego koperku. Nie dość, że z takimi dodatkami pięknie się prezentują, to jeszcze lepiej smakują.
Krok 5. Gotowe ruloniki z jajecznym farszem serwuję na drewnianej desce. I to wszystko, smacznego!