WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Urocze ruloniki z jajecznym farszem. Szybka i smaczna przekąska na Lany Poniedziałek

W Lany Poniedziałek ma odwiedzić się rodzina i nie wiesz, czym ją ugościć? Zrób genialne roladki z jajecznym farszem, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Takie są dobre!

Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentująNie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Po obfitym śniadaniu w wielkanocną niedzielę czeka nas jeszcze jeden dzień świętowania. W Lany Poniedziałek na naszych stołach również nie może zabraknąć ciekawych, smacznych i pomysłowych przepisów, w tym również szybkich przekąsek.

I w tej roli świetnie spiszą się genialne ruloniki z szynki, w których czeka smaczna niespodzianka w postaci fenomenalnego farszu na bazie jajek. Idealnym uzupełnieniem tego duetu jest wędzony hajduk oraz świeży koperek. Nie dość, że przekąska w takim wydaniu świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Wręcz nie sposób oderwać od niej wzroku. Twoi goście na pewno będą nią zachwyceni, dlatego też od razu przygotuj ją z podwójnej porcji, bo próśb o dokładkę na pewno możesz się spodziewać.  

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ruloniki z jajecznym farszem. Przepis na szybką przekąskę wielkanocną

Genialne roladki z jajecznym farszem zrobisz w ekspresowym tempie. Na pewno zdążysz przed wizytą gości

Składniki na 8 porcji:

  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 150 g żółtego sera,
  • 1/2 szkl. posiekanego koperku plus świeży koperek w gałązkach do dekoracji,
  • 200 g groszku konserwowego,
  • 200 ml majonezu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 8 dużych plastrów szynki wędzonej,
  • 8 wędzonych hajduków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych roladek. W tym celu najpierw gotuję jajka na twardo. Następnie je obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach. Przy pomocy tarki przygotowuję również żółty ser

Najpierw przygotowuję jajka i żółty ser
Najpierw przygotowuję jajka i żółty ser © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: groszek z puszki, drobno posiekany koperek oraz majonez. Nie zapominam też o przyprawach. Tym razem stawiam na klasykę, czyli sól oraz pieprz

W przepisie nie zabraknie m.in. majonezu
W przepisie nie zabraknie m.in. majonezu © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Krok 3. Na kuchennej desce układam po jednym plastrze wędzonej szynki. Następnie w dolnym rogu każdego mięsnego kęska układam część farszu. Na koniec zwijam plastry szynki w mini roladki

Czas zwinąć szynkę w rulonik
Czas zwinąć szynkę w rulonik © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec, bo wszystkie ruloniki dekoruję przy pomocy wędzonych hajduków oraz gałązki świeżego koperku. Nie dość, że z takimi dodatkami pięknie się prezentują, to jeszcze lepiej smakują.

I pyszna przekąska gotowa
I pyszna przekąska gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe ruloniki z jajecznym farszem serwuję na drewnianej desce. I to wszystko, smacznego!

Małe dzieła sztuki w jadalnym wydaniu
Małe dzieła sztuki w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze