PrzepisWielkanocUrocze ruloniki z jajecznym farszem. Szybka i smaczna przekąska na Lany Poniedziałek

Urocze ruloniki z jajecznym farszem. Szybka i smaczna przekąska na Lany Poniedziałek

Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują
Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
01.04.2024 12:49

W Lany Poniedziałek ma odwiedzić się rodzina i nie wiesz, czym ją ugościć? Zrób genialne roladki z jajecznym farszem, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Takie są dobre!

Po obfitym śniadaniu w wielkanocną niedzielę czeka nas jeszcze jeden dzień świętowania. W Lany Poniedziałek na naszych stołach również nie może zabraknąć ciekawych, smacznych i pomysłowych przepisów, w tym również szybkich przekąsek.

I w tej roli świetnie spiszą się genialne ruloniki z szynki, w których czeka smaczna niespodzianka w postaci fenomenalnego farszu na bazie jajek. Idealnym uzupełnieniem tego duetu jest wędzony hajduk oraz świeży koperek. Nie dość, że przekąska w takim wydaniu świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Wręcz nie sposób oderwać od niej wzroku. Twoi goście na pewno będą nią zachwyceni, dlatego też od razu przygotuj ją z podwójnej porcji, bo próśb o dokładkę na pewno możesz się spodziewać.  

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne roladki z jajecznym farszem zrobisz w ekspresowym tempie. Na pewno zdążysz przed wizytą gości

Składniki na 8 porcji:

  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 150 g żółtego sera,
  • 1/2 szkl. posiekanego koperku plus świeży koperek w gałązkach do dekoracji,
  • 200 g groszku konserwowego,
  • 200 ml majonezu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 8 dużych plastrów szynki wędzonej,
  • 8 wędzonych hajduków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych roladek. W tym celu najpierw gotuję jajka na twardo. Następnie je obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach. Przy pomocy tarki przygotowuję również żółty ser

Najpierw przygotowuję jajka i żółty ser
Najpierw przygotowuję jajka i żółty ser© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: groszek z puszki, drobno posiekany koperek oraz majonez. Nie zapominam też o przyprawach. Tym razem stawiam na klasykę, czyli sól oraz pieprz

W przepisie nie zabraknie m.in. majonezu
W przepisie nie zabraknie m.in. majonezu© Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Krok 3. Na kuchennej desce układam po jednym plastrze wędzonej szynki. Następnie w dolnym rogu każdego mięsnego kęska układam część farszu. Na koniec zwijam plastry szynki w mini roladki

Czas zwinąć szynkę w rulonik
Czas zwinąć szynkę w rulonik© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec, bo wszystkie ruloniki dekoruję przy pomocy wędzonych hajduków oraz gałązki świeżego koperku. Nie dość, że z takimi dodatkami pięknie się prezentują, to jeszcze lepiej smakują.

I pyszna przekąska gotowa
I pyszna przekąska gotowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe ruloniki z jajecznym farszem serwuję na drewnianej desce. I to wszystko, smacznego!

Małe dzieła sztuki w jadalnym wydaniu
Małe dzieła sztuki w jadalnym wydaniu© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także