Jajecznicę podaję teraz tylko w ten sposób. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej

Czy oklepana jajecznica może stać się gwoździem śniadaniowe programu? W formie uroczych roladek kradnie show wszystkiemu dookoła. Problem jest jeden - musisz przygotować sporo takich ruloników, ponieważ znikają w okamgnieniu.

Ruloniki z szynki z jajecznicąRuloniki z szynki z jajecznicą
Źródło zdjęć: © Getty Images | lisaaMC

Pomysł na ruloniki zaczerpnęłam, będąc na wakacjach nad morzem. W skromnej ofercie śniadaniowej hotelu znajdowały się zgrabne roladki z jajecznicą, które skradły moje serce już po pierwszym kęsie. Tak naprawdę wariacji na temat śniadaniowych roladek jest wiele (zamiast jajecznicy można wykorzystać mini omlety, pastę jajeczną, warzywną czy twarożek), jednak ta z jajecznicą bije na głowę inne. Zobacz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Roladki z jajecznicą. Pomysł na śniadanie do łóżka

Roladki z jajecznicą są zwyczajnie efektowne. Z pewnością zaimponujesz bliskiej osobie tak podanym śniadaniem (może nawet do łóżka). Tak naprawdę wystarczy kilka plasterków szynki, by zupełnie odmienić oblicze klasycznego dania.

Dobrze, by wędlina była pokrojona na tyle grubo, by nie mogła się rozpaść podczas zawijania ruloników. Możesz użyć dowolnej wędliny, choć polecamy wybrać te o dobrym składzie lub przygotować taką samodzielnie (przepisy znajdziesz TUTAJ).

Gotowe roladki możesz owinąć liśćmi szczypiorku - to dosyć żmudna, misterna robota, ale efekt zachwyci. Samą jajecznicę natomiast możesz przygotować wedle uznania, z innym mięsnym dodatkiem, grzybami czy warzywami. Miej jednak na uwadze, że jeśli przepadasz za mocno ściętą wersją jajecznicy, masa może wysypywać się z ruloników.

Jajecznica w formie roladki to zupełnie nowa odsłona klasycznego dania
Jajecznica w formie roladki to zupełnie nowa odsłona klasycznego dania © Pixabay

Roladki z jajecznicą. Przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 5 plasterków ulubionej wędliny,
  • sól i pieprz,
  • masło do smażenia,
  • ulubione dodatki + cały szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło. Kiedy zacznie się topić, wbij jajka i od razu zacznij je mieszać.
  2. Jajecznicę podgrzewaj na niedużym ogniu, co jakiś czas zdejmując ją z palnika, by nie przeciągnąć je zbytnio.
  3. Pod koniec dopraw jajecznicę solą oraz pieprzem.
  4. Na blacie rozłóż plastry wędliny. Na każdym plasterku połóż odrobinę jajecznicy i zwiń każdy w rulon.
  5. Chcąc zabezpieczyć roladki przed rozpadaniem się, ale też nadać im nieco szyku, może owinąć je w liście szczypiorku.
  6. Całość udekoruj dowolnie.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej