PrzepisŚniadanieJajecznicę podaję teraz tylko w ten sposób. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej

Jajecznicę podaję teraz tylko w ten sposób. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej

Czy oklepana jajecznica może stać się gwoździem śniadaniowe programu? W formie uroczych roladek kradnie show wszystkiemu dookoła. Problem jest jeden - musisz przygotować sporo takich ruloników, ponieważ znikają w okamgnieniu.

Ruloniki z szynki z jajecznicą
Ruloniki z szynki z jajecznicą
Źródło zdjęć: © Getty Images | lisaaMC

23.03.2024 | aktual.: 23.03.2024 08:36

Pomysł na ruloniki zaczerpnęłam, będąc na wakacjach nad morzem. W skromnej ofercie śniadaniowej hotelu znajdowały się zgrabne roladki z jajecznicą, które skradły moje serce już po pierwszym kęsie. Tak naprawdę wariacji na temat śniadaniowych roladek jest wiele (zamiast jajecznicy można wykorzystać mini omlety, pastę jajeczną, warzywną czy twarożek), jednak ta z jajecznicą bije na głowę inne. Zobacz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki z jajecznicą. Pomysł na śniadanie do łóżka

Roladki z jajecznicą są zwyczajnie efektowne. Z pewnością zaimponujesz bliskiej osobie tak podanym śniadaniem (może nawet do łóżka). Tak naprawdę wystarczy kilka plasterków szynki, by zupełnie odmienić oblicze klasycznego dania.

Dobrze, by wędlina była pokrojona na tyle grubo, by nie mogła się rozpaść podczas zawijania ruloników. Możesz użyć dowolnej wędliny, choć polecamy wybrać te o dobrym składzie lub przygotować taką samodzielnie (przepisy znajdziesz TUTAJ).

Gotowe roladki możesz owinąć liśćmi szczypiorku - to dosyć żmudna, misterna robota, ale efekt zachwyci. Samą jajecznicę natomiast możesz przygotować wedle uznania, z innym mięsnym dodatkiem, grzybami czy warzywami. Miej jednak na uwadze, że jeśli przepadasz za mocno ściętą wersją jajecznicy, masa może wysypywać się z ruloników.

Jajecznica w formie roladki to zupełnie nowa odsłona klasycznego dania
Jajecznica w formie roladki to zupełnie nowa odsłona klasycznego dania© Pixabay

Roladki z jajecznicą. Przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 5 plasterków ulubionej wędliny,
  • sól i pieprz,
  • masło do smażenia,
  • ulubione dodatki + cały szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło. Kiedy zacznie się topić, wbij jajka i od razu zacznij je mieszać.
  2. Jajecznicę podgrzewaj na niedużym ogniu, co jakiś czas zdejmując ją z palnika, by nie przeciągnąć je zbytnio.
  3. Pod koniec dopraw jajecznicę solą oraz pieprzem.
  4. Na blacie rozłóż plastry wędliny. Na każdym plasterku połóż odrobinę jajecznicy i zwiń każdy w rulon.
  5. Chcąc zabezpieczyć roladki przed rozpadaniem się, ale też nadać im nieco szyku, może owinąć je w liście szczypiorku.
  6. Całość udekoruj dowolnie.


Wybrane dla Ciebie