Jajka na śniadanie zjedz w ten sposób. Długo będziesz syty, ale nieociężały

Jakie powinno być śniadanie? Według nas: smaczne, sycące i nienudne. Te wszystkie cechy spełnia omlet, który dzisiaj chcemy ci zaprezentować. To zaskakujące, jak dobrze się po nim czujemy, a przy okazji jego smak cieszy nasze kulinarne zmysły!

Jajka na śniadanie? Podaj je w takiej postaciJajka na śniadanie? Podaj je w takiej postaci
Źródło zdjęć: © Canva | Dragan Valentin's Images

To naprawdę zadziwiające, jak rzadko przygotowujemy w naszych kuchniach omlet. Zwykle wolimy jajka na twardo lub jajecznicę, a przecież to omlet zapewnia wręcz nieskończoną ilość możliwych kombinacji, które możemy dobrać w taki sposób, by śniadanie było nie tylko smaczne, ale i zdrowe i sycące. Cóż, obiecujemy poprawę i tym samym prezentujemy już pierwszy pomysł na śniadaniowego omleta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Przygotowanie go jest absolutnie ekspresowe i proste. W końcu nie chodzi o to, by tworzyć przepisy na śniadanie, przy których wykonaniu trzeba ślęczeć 40 minut — bo to się po prostu przy naszym trybie życia nie uda. Prosty omlet ze szpinakiem i czosnkiem staje się więc wyborem wręcz doskonałym. Szybki, sycący, pięknie się prezentuje i smakuje nawet dzieciakom. My przechodzimy do przepisu, a ty daj znać, czy twoje wnioski na jego temat są równie pozytywne, co nasze!

Śniadaniowy omlet ze szpinakiem

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 garście świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Jajka na śniadanie to sposób na smaczny i sycący początek dnia
Jajka na śniadanie to sposób na smaczny i sycący początek dnia © Canva | Yana Gayvoronskaya

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak opłucz i osusz. Czosnek obierz i rozdrobnij za pomocą praski. Podsmaż go na rozgrzanym oleju, a kiedy się zarumieni, dodaj również szpinak. Smaż do momentu, w którym liście nie będą już mięciutkie i mocno zredukowane.
  2. W międzyczasie wbij jajka do miski i wymieszaj z mlekiem. Dodaj sól i pieprz. Wylej tę mieszankę na warzywa na patelni. Za pomocą drewnianej łopatki wymieszaj składniki.
  3. Teraz poczekaj, aż jajka się zetną (około 3-4 minut na średnim ogniu, na małym trochę dłużej) i przerzuć omlet na drugą stronę. Żeby zrobić to bez problemu, najpierw oderwij krawędzie. Reszta powinna pójść jak po maśle. Smaż kolejne 2 minuty. Omlet serwuj od razu po usmażeniu. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej