PrzepisŚniadanieJajka na śniadanie zjedz w ten sposób. Długo będziesz syty, ale nieociężały

Jajka na śniadanie zjedz w ten sposób. Długo będziesz syty, ale nieociężały

Jakie powinno być śniadanie? Według nas: smaczne, sycące i nienudne. Te wszystkie cechy spełnia omlet, który dzisiaj chcemy ci zaprezentować. To zaskakujące, jak dobrze się po nim czujemy, a przy okazji jego smak cieszy nasze kulinarne zmysły!

Jajka na śniadanie? Podaj je w takiej postaci
Jajka na śniadanie? Podaj je w takiej postaci
Źródło zdjęć: © Canva | Dragan Valentin's Images

08.03.2024 | aktual.: 08.03.2024 09:21

To naprawdę zadziwiające, jak rzadko przygotowujemy w naszych kuchniach omlet. Zwykle wolimy jajka na twardo lub jajecznicę, a przecież to omlet zapewnia wręcz nieskończoną ilość możliwych kombinacji, które możemy dobrać w taki sposób, by śniadanie było nie tylko smaczne, ale i zdrowe i sycące. Cóż, obiecujemy poprawę i tym samym prezentujemy już pierwszy pomysł na śniadaniowego omleta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie go jest absolutnie ekspresowe i proste. W końcu nie chodzi o to, by tworzyć przepisy na śniadanie, przy których wykonaniu trzeba ślęczeć 40 minut — bo to się po prostu przy naszym trybie życia nie uda. Prosty omlet ze szpinakiem i czosnkiem staje się więc wyborem wręcz doskonałym. Szybki, sycący, pięknie się prezentuje i smakuje nawet dzieciakom. My przechodzimy do przepisu, a ty daj znać, czy twoje wnioski na jego temat są równie pozytywne, co nasze!

Śniadaniowy omlet ze szpinakiem

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 garście świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Jajka na śniadanie to sposób na smaczny i sycący początek dnia
Jajka na śniadanie to sposób na smaczny i sycący początek dnia© Canva | Yana Gayvoronskaya

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak opłucz i osusz. Czosnek obierz i rozdrobnij za pomocą praski. Podsmaż go na rozgrzanym oleju, a kiedy się zarumieni, dodaj również szpinak. Smaż do momentu, w którym liście nie będą już mięciutkie i mocno zredukowane.
  2. W międzyczasie wbij jajka do miski i wymieszaj z mlekiem. Dodaj sól i pieprz. Wylej tę mieszankę na warzywa na patelni. Za pomocą drewnianej łopatki wymieszaj składniki.
  3. Teraz poczekaj, aż jajka się zetną (około 3-4 minut na średnim ogniu, na małym trochę dłużej) i przerzuć omlet na drugą stronę. Żeby zrobić to bez problemu, najpierw oderwij krawędzie. Reszta powinna pójść jak po maśle. Smaż kolejne 2 minuty. Omlet serwuj od razu po usmażeniu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie