3 banalne triki na ekspresowe obieranie czosnku. W kilka sekund oczyścisz całą główkę
Czosnek to uniwersalne warzywo w kuchni, które podkręca smak wielu dań. Dla mnóstwa osób obieranie ząbków czosnku jest jednak uciążliwe i trudne. Mamy trzy sprawdzone triki, które zdecydowanie ułatwią Ci to zadanie.
08.09.2022 10:04
Duet czosnku oraz cebuli to nieoceniony dodatek do wielu dań. Sam czosnek jest również kopalnią zdrowia. Czosnek doskonale wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem oraz grypą. Znaczenie ma tutaj między innymi zawarta w nim witamina C, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Badania wykazują też, że obniża cholesterol i ciśnienie krwi oraz pomaga zwalczać zakażenia bakteryjne. Samo zdrowie!
Czosnek- jak go obrać?
W tym całym smakowo-zdrowotnym szaleństwie czosnek ma jednak wadę. Obieranie go bywa czasami czasochłonne i trudne, a intensywny zapach może zostać na Twoich dłoniach. Najczęściej skórką ściąga się nożem, przez odcięcie dwóch końców. Okazuje się jednak, że cały czas robiliśmy to źle i są o wiele prostsze oraz szybsze metody.
#1 Cała główka czosnku w 10 sekund
Potrzebujesz większej ilości czosnku do potrawy i nie chcesz bawić się w żmudne obieranie kawałek po kawałku? Na szczęście nie musisz tego robić, bo znamy o wiele szybszy sposób. Przygotuj dwie miski. Najpierw uderz spodem jednej z nich w całą główkę czosnku, aby rozpadła się na ząbki. Następnie przełóż całość do środka miski, zamknij drugim naczyniem i energicznie potrząsaj tak, jakby to były marakasy. Po kilku sekundach czosnek będzie już bez skórki!
#2 Czosnek jak u szefa kuchni
Ta metoda z kolei wykorzystywana jest często przez zawodowych szefów kuchni. Potrzebujesz dość szerokiego noża i... tylko tyle. Połóż ząbki na desce, dociśnij nożem i mocno uderz nasadą dłoni.
#3 Jak obrać dużą ilość czosnku
Planujesz na obiad coś mocno czosnkowego i potrzebujesz większej ilości aromatycznego czosnku? Mamy sposób na to, żebyś nie musiał spędzać za dużo czasu nad deską do krojenia. Z główek odetnij końcówkę całej główki i wstaw do mikrofalówki na 10-20 sekund. Po tym czasie wyjmij główki czosnku i po prostu wyciśnij z nich ząbki.