Połącz masło z tymi dodatkami. Takich kanapek nie powstydzi się Masterchef

Masło to baza do wielu kanapek. Dzięki prostym dodatkom szybko stanie się ważnym akcentem w czasie śniadania. Wystarczy kilka składników, aby odmienić jego smak i sprawić, że twoi bliscy będą zachwyceni.

Masło ziołowe - PysznościMasło ziołowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | madeleinesteinbach
Ewa Malinowska

Nie wyobrażam sobie kanapek bez masła. Od kiedy zaczęłam przygotowywać samodzielnie smakowe masło w domu, moje śniadania wskoczyła na zupełnie inny poziom. O ile masło czosnkowe nie jest dla nikogo zaskoczeniem, to niektóre odsłony mogą być czymś zupełnie nowym. Na słodko czy na ostro - w każdej wersji smakować będzie wyjątkowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort z mascarpone i Oreo. Popularne smaki w niezwykłym wydaniu

Masło miodowe - jak je zrobić?

Masło miodowe doskonale sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników, gofrów lub jako dodatek do ciast i deserów. Świetnie pasować będzie również do kawałka upieczonego kurczaka z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżki miodu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Upewnij się, że masło ma temperaturę pokojową. W razie potrzeby możesz je delikatnie ogrzać w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
  2. W misce wymieszaj masło z miodem za pomocą gumowej szpatułki. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Dodaj szczyptę soli i ponownie wymieszaj.
  4. Wyłóż kawałek papieru do pieczenia na blacie kuchennym.
  5. Przełóż masło miodowe na papier do pieczenia. Uformuj je w kształt kłody, wygładzając boki szpatułką.
  6. Zwiń papier do pieczenia w rulon, aby szczelnie owinąć masło miodowe. Skręć końce papieru, aby zabezpieczyć kłodę.
  7. Wstaw masło miodowe do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Masło możesz połączyć z miodem - Pyszności
Masło możesz połączyć z miodem - Pyszności © Canva | Kralanko93

Masło klonowe

Alternatywą dla masła miodowego jest masło klonowe. Idealne do pankejków, naleśników i wszelakich placuszków.

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło przełóż do miseczki.
  2. Dodaj syrop klonowy oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.

Masło szczypiorkowo-cytrynowe

Miłośnicy grillowania z pewnością pokochają to połączenie świeżości cytryny i chrupiącego szczypiorku. To masło idealnie komponuje się z grillowanym kurczakiem, rybą, a nawet kanapką ze stekiem.

Składniki:

  • 1 kawałek masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka szczypiorku,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieść miękkie masło, sok z cytryny, suszony szczypiorek i startą skórkę z cytryny. Ilość szczypiorku możesz dowolnie zwiększać lub zmniejszać.
  2. Użyj gumowej szpatułki, aby dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.


Masło ze szczypiorkiem - Pyszności
Masło ze szczypiorkiem - Pyszności © Canva | vikif

Masło czosnkowe

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć oczywiście prawdziwego klasyka wśród smakowych masełek. Świetnie pasuje do bagietek i zapiekanek, kawałek położony na upieczonym steku podkręci smak, a i ryba panierowana tylko na nim zyska.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • szalotka,
  • 1 ząbki czosnku,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • pęczek pietruszki,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło przełóż do miski.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną szalotkę, posiekaną pietruszkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇