Połącz masło z tymi dodatkami. Takich kanapek nie powstydzi się Masterchef
Masło to baza do wielu kanapek. Dzięki prostym dodatkom szybko stanie się ważnym akcentem w czasie śniadania. Wystarczy kilka składników, aby odmienić jego smak i sprawić, że twoi bliscy będą zachwyceni.
15.03.2024 10:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie wyobrażam sobie kanapek bez masła. Od kiedy zaczęłam przygotowywać samodzielnie smakowe masło w domu, moje śniadania wskoczyła na zupełnie inny poziom. O ile masło czosnkowe nie jest dla nikogo zaskoczeniem, to niektóre odsłony mogą być czymś zupełnie nowym. Na słodko czy na ostro - w każdej wersji smakować będzie wyjątkowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masło miodowe - jak je zrobić?
Masło miodowe doskonale sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników, gofrów lub jako dodatek do ciast i deserów. Świetnie pasować będzie również do kawałka upieczonego kurczaka z chrupiącą skórką.
Składniki:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 3 łyżki miodu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Upewnij się, że masło ma temperaturę pokojową. W razie potrzeby możesz je delikatnie ogrzać w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
- W misce wymieszaj masło z miodem za pomocą gumowej szpatułki. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Dodaj szczyptę soli i ponownie wymieszaj.
- Wyłóż kawałek papieru do pieczenia na blacie kuchennym.
- Przełóż masło miodowe na papier do pieczenia. Uformuj je w kształt kłody, wygładzając boki szpatułką.
- Zwiń papier do pieczenia w rulon, aby szczelnie owinąć masło miodowe. Skręć końce papieru, aby zabezpieczyć kłodę.
- Wstaw masło miodowe do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Masło klonowe
Alternatywą dla masła miodowego jest masło klonowe. Idealne do pankejków, naleśników i wszelakich placuszków.
Składniki:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło przełóż do miseczki.
- Dodaj syrop klonowy oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.
Masło szczypiorkowo-cytrynowe
Miłośnicy grillowania z pewnością pokochają to połączenie świeżości cytryny i chrupiącego szczypiorku. To masło idealnie komponuje się z grillowanym kurczakiem, rybą, a nawet kanapką ze stekiem.
Składniki:
- 1 kawałek masła,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka szczypiorku,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny.
Sposób przygotowania:
- W misce umieść miękkie masło, sok z cytryny, suszony szczypiorek i startą skórkę z cytryny. Ilość szczypiorku możesz dowolnie zwiększać lub zmniejszać.
- Użyj gumowej szpatułki, aby dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masło czosnkowe
W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć oczywiście prawdziwego klasyka wśród smakowych masełek. Świetnie pasuje do bagietek i zapiekanek, kawałek położony na upieczonym steku podkręci smak, a i ryba panierowana tylko na nim zyska.
Składniki:
- 100 g masła,
- szalotka,
- 1 ząbki czosnku,
- suszona bazylia,
- suszone oregano,
- pęczek pietruszki,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło przełóż do miski.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną szalotkę, posiekaną pietruszkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.