InspiracjePołącz masło z tymi dodatkami. Takich kanapek nie powstydzi się Masterchef

Połącz masło z tymi dodatkami. Takich kanapek nie powstydzi się Masterchef

Masło to baza do wielu kanapek. Dzięki prostym dodatkom szybko stanie się ważnym akcentem w czasie śniadania. Wystarczy kilka składników, aby odmienić jego smak i sprawić, że twoi bliscy będą zachwyceni.

Masło ziołowe - Pyszności
Masło ziołowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | madeleinesteinbach

15.03.2024 10:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie wyobrażam sobie kanapek bez masła. Od kiedy zaczęłam przygotowywać samodzielnie smakowe masło w domu, moje śniadania wskoczyła na zupełnie inny poziom. O ile masło czosnkowe nie jest dla nikogo zaskoczeniem, to niektóre odsłony mogą być czymś zupełnie nowym. Na słodko czy na ostro - w każdej wersji smakować będzie wyjątkowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masło miodowe - jak je zrobić?

Masło miodowe doskonale sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników, gofrów lub jako dodatek do ciast i deserów. Świetnie pasować będzie również do kawałka upieczonego kurczaka z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżki miodu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Upewnij się, że masło ma temperaturę pokojową. W razie potrzeby możesz je delikatnie ogrzać w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
  2. W misce wymieszaj masło z miodem za pomocą gumowej szpatułki. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Dodaj szczyptę soli i ponownie wymieszaj.
  4. Wyłóż kawałek papieru do pieczenia na blacie kuchennym.
  5. Przełóż masło miodowe na papier do pieczenia. Uformuj je w kształt kłody, wygładzając boki szpatułką.
  6. Zwiń papier do pieczenia w rulon, aby szczelnie owinąć masło miodowe. Skręć końce papieru, aby zabezpieczyć kłodę.
  7. Wstaw masło miodowe do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Masło możesz połączyć z miodem - Pyszności
Masło możesz połączyć z miodem - Pyszności© Canva | Kralanko93

Masło klonowe

Alternatywą dla masła miodowego jest masło klonowe. Idealne do pankejków, naleśników i wszelakich placuszków.

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło przełóż do miseczki.
  2. Dodaj syrop klonowy oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.

Masło szczypiorkowo-cytrynowe

Miłośnicy grillowania z pewnością pokochają to połączenie świeżości cytryny i chrupiącego szczypiorku. To masło idealnie komponuje się z grillowanym kurczakiem, rybą, a nawet kanapką ze stekiem.

Składniki:

  • 1 kawałek masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka szczypiorku,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieść miękkie masło, sok z cytryny, suszony szczypiorek i startą skórkę z cytryny. Ilość szczypiorku możesz dowolnie zwiększać lub zmniejszać.
  2. Użyj gumowej szpatułki, aby dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.


Masło ze szczypiorkiem - Pyszności
Masło ze szczypiorkiem - Pyszności© Canva | vikif

Masło czosnkowe

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć oczywiście prawdziwego klasyka wśród smakowych masełek. Świetnie pasuje do bagietek i zapiekanek, kawałek położony na upieczonym steku podkręci smak, a i ryba panierowana tylko na nim zyska.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • szalotka,
  • 1 ząbki czosnku,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • pęczek pietruszki,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło przełóż do miski.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną szalotkę, posiekaną pietruszkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjemasło