Kiedy na stole stawiam grzybki z jajek, nikt nie spojrzy w stronę faszerowanych i w majonezie. Takie są pyszne

Wśród wielkanocnych przysmaków królują tradycyjne potrawy, takie jak babka, mazurek czy żurek. Na moim stole nie brakuje też pysznych przekąsek, które urozmaicają świąteczne menu. Jedną z nich są grzybki z jajek - niepozorne, a zarazem efektowne danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Kiedy na stole stawiam grzybki z jajek, nikt nie spojrzy w stronę faszerowanych i w majonezie. Takie są pyszneKiedy na stole stawiam grzybki z jajek, nikt nie spojrzy w stronę faszerowanych i w majonezie. Takie są pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wielkanoc to czas radości, rodzinnych spotkań i oczywiście pysznego jedzenia. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, takich jak babka, mazurek czy żurek. Jednak warto również urozmaicić menu o ciekawe przekąski, które zachwycą zarówno domowników, jak i gości. Idealnym pomysłem na taką przekąskę są grzybki z jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Grzybki z jajek - pyszna przekąska na Wielkanoc

Przygotowanie grzybków z jajek jest dziecinnie proste. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić je na pół, wydobyć żółtka i stworzyć z nich farsz. Białka natomiast zanurzamy w herbacianej kąpieli, która nadaje im charakterystyczny brązowy kolor. Farsz to pole do popisu dla kulinarnej fantazji. Możemy pokusić się o klasyczną wersję z pieczarkami, bardziej wyrazistą z dynią i kurkumą, a nawet stworzyć własne, autorskie kompozycje smakowe.

Piękno tkwi w szczegółach

Sekretem udanych grzybków z jajek jest nie tylko smaczny farsz, ale też dopracowane detale. Kapelusze z białek, wybarwione herbatą, nabierają głębokiego koloru i idealnie imitują prawdziwe grzyby. Trzonki możemy udekorować majonezem, tworząc charakterystyczne "kropki". Całość prezentuje się niezwykle apetycznie i z pewnością wzbudzi zachwyt gości.

Wielkanocne inspiracje

Grzybki z jajek to nie tylko pyszna przekąska, ale też doskonały sposób na zaangażowanie dzieci w przygotowywanie świątecznych potraw. Wspólne tworzenie grzybowych kompozycji może stać się wspaniałą rodzinną tradycją.

Podpowiedzi:

  • Do farszu możesz dodać drobno posiekaną cebulkę, szczypiorek lub inne ulubione warzywa.
  • Kapelusze grzybków możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  • Do przygotowania kapeluszy możecie wykorzystać również pomidory.
  • Grzybki z jajek możesz podawać na sałatce, talerzu z wędlinami lub jako samodzielną przekąskę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇