PrzepisWielkanocMagda Gessler zdradziła rodzinny przepis na sałatkę jarzynową. Kluczowa jest jedna zasada

Magda Gessler zdradziła rodzinny przepis na sałatkę jarzynową. Kluczowa jest jedna zasada

Magda Gessler zdradziła rodzinny przepis na sałatkę jarzynową. Kluczowa jest jedna zasada
Magda Gessler zdradziła rodzinny przepis na sałatkę jarzynową. Kluczowa jest jedna zasada
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.03.2024 12:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatka jarzynowa to nieodłączny element wielkanocnego stołu w wielu polskich domach. Choć przepisów na to danie jest mnóstwo, Magda Gessler zdradziła swój sekretny sposób na idealną sałatkę jarzynową. Co go wyróżnia?

Sałatka jarzynowa to nieodłączny element polskich stołów, zwłaszcza podczas świąt. Magda Gessler, znana restauratorka, podzieliła się swoim rodzinnym przepisem na to danie, odkrywając kluczową zasadę, która nadaje jej wyjątkowy smak. Dowiedz się, jakie są sekrety tej wyjątkowej sałatki i dlaczego warto je wypróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywa z rosołu - klucz do smaku sałatki jarzynowej

Gessler stawia na warzywa ugotowane w rosole, a nie w wodzie. Dzięki temu sałatka zyskuje bogatszy smak i aromat. Ważne jednak, aby warzywa nie były rozgotowane - powinny być miękkie, ale wciąż trzymać się w całości.

Restauratorka dodaje do sałatki również marynowane grzybki, np. kurki, gąski lub pieczarki. To nietypowy składnik, który nadaje sałatce ciekawego, leśnego posmaku.

Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • pół główki selera,
  • 2 pietruszki,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 kwaśne jabłko (np. szara reneta),
  • 4 ogórki kiszone,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • marynowane grzybki,
  • groszek konserwowy,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka musztardy,
  • odrobina oleju,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj warzywa w rosole.
  2. Pokrój warzywa, jabłko, jajka, ziemniaki, grzybki i ogórki w kostkę.
  3. Dodaj groszek konserwowy i dopraw do smaku.
  4. Wymieszaj z majonezem, jogurtem i musztardą.
  5. Odstaw sałatkę do lodówki.
  6. Przed podaniem udekoruj pomidorami (opcjonalnie).

Sałatka jarzynowa według Magdy Gessler to pyszna i aromatyczna potrawa, która z pewnością zachwyci twoich gości. Wypróbuj ten sprawdzony przepis i przekonaj się, jak smakuje idealna sałatka jarzynowa!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Magda Gesslersałatka jarzynowaprzepis