U Ewy Wachowicz zamówisz catering na Wielkanoc. Drożej niż u Gessler?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią czas na planowanie świątecznego menu. Część potraw możecie już teraz przygotować z wyprzedzeniem, oszczędzając czas w gorącym okresie przed świętami. Jest jednak jeszcze lepszy sposób, aby nie spędzić w kuchni całego tygodnia - zamówienie cateringu. Taką opcję oferuje m.in. Ewa Wachowicz w swojej krakowskiej restauracji.

Catering od Ewy Wachowicz - PysznościCatering od Ewy Wachowicz - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, Rimma Bondarenko
Ewa Malinowska

Restauracja Zalipianki Ewy Wachowicz w Krakowie oferuje szeroki wybór świątecznych dań, które ułatwią wielkanocne przygotowania. Wygoda ma jednak swoją cenę. Przysmaków spod szyldu znanej prezenterki nie ominęła również inflacja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tortowa szpinakowa. Każdy chce jej spróbować

Restauracja Ewy Wachowicz

Restauracje sygnowane nazwiskiem gwiazd zawsze przyciągają spore zainteresowanie. Na otwarcie swojego lokalu zdecydowała się Ewa Wachowicz, znana prezenterka telewizyjna i była miss. Zalipianki, bo taką nazwę nosi lokal gwiazdy, cieszą się naprawdę dobrą opinią.

Rosół w "Zalipiankach"
Rosół w "Zalipiankach" © mat. własne

W ofercie restauracji pojawiło się wielkanocne menu, które ułatwi przygotowania. Chociaż ceny są wyższe niż rok temu, to w porównaniu do innej, znanej restauratorki, Magdy Gessler, wygląda naprawdę nieźle.

Cena cateringu od Ewy Wachowicz

Śniadanie wielkanocne najczęściej rozpoczyna się od żurku. Za litr tej zupy trzeba zapłacić 40 zł. Tańszą opcją jest zupa chrzanowa, która kosztuje 35 zł za litr. Dla porównania - u Magdy Gessler litr żurku to 78 zł a chrzanowa z pulpecikami 79 zł.

barszcz, zupa, obiad, gotowanie, lunch, przepyszny, gotowane, żurek, jajko, danie, domowy, wiejski, jedzenie, jaj, smażone, bekon, grzanki, bochenki, pomidor, jajko sadzone, zoltko, swiezy, poranek, dania, delikatesowy, tradycyjny
Zupa na Wielkanoc © Adobe Stock | JANUSZ RYS

Za kilogram śledzia w śmietanie lub oleju zapłacić trzeba z kolei 70 zł, podczas gdy rok temu cena ta była o 5 zł niższa. Droższe są również wędliny, takie jak boczek pieczony w ziołach, który teraz kosztuje 70 zł/kg (w 2023 roku 60 zł). Potaniała z kolei sałatka jarzynowa - w 2023 r. kosztowała 67 zł za kilogram, a teraz za taką samą porcję zapłacimy 60 zł. Jaja gotowane w łupinach z cebuli kosztują 3 zł za sztukę, chrzan z jajkiem i miodem: 20 zł za 300 g a bochenek cebulowego chleba to 25 zł.

Najdroższy jest deser

Za słodkości na deser trzeba dość słono zapłacić. Sernik z lukrem to najdroższa pozycja w ofercie i kosztuje 170 zł. Rok temu cena tego ciasta była aż o 50 zł niższa. Drugą opcją jest z kolei makowiec za 160 zł.

Chociaż ceny mogą zaskakiwać, to warto pamiętać o tym, że wliczony jest tam również czas, jaki zaoszczędzamy na przygotowaniach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej