PrzepisIdealny dewolaj z przepisu Magdy Gessler. Pełen koperku i z dużą ilością masła

Idealny dewolaj z przepisu Magdy Gessler. Pełen koperku i z dużą ilością masła

Idealny dewolaj według Magdy Gessler powinien apetycznie trysnąć masłem. Dziś mamy dla Ciebie przepis, z którym przygotujesz kotleta idealnego.

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności
Ewa

21.11.2022 | aktual.: 19.03.2024 11:04

Jak przygotować dewolaje?

Dewolaje to klasyka polskiej kuchni, która bardzo często gości na naszych stołach. Chociaż istnieje mnóstwo wariacji na jego temat, to najchętniej sięgamy po sprawdzony, tradycyjny przepis z dodatkiem masła. Przygotowanie odpowiedniego kotleta to jeden z testów, jakie przeprowadza Magda Gessler w odwiedzanych przez siebie restauracjach. Panierka powinna być chrupiącą, mięso odpowiednio wysmażone, a po przekrojeniu musi wytrysnąć odpowiednia ilość masła. Dziś mamy dla Ciebie sprawdzony przepis, z którym przygotujesz idealne dewolaje. Śmiało możesz podać je nawet Magdzie Gessler.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idealny dewolaj

Składniki:

           
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól/pieprz
  • 30 g masła
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • klarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i rozbij przy pomocy tłuczka. Zrób to przez folię spożywczą, dzięki czemu mięso nie będzie się rozpadać i pryskać. Rozbitego kurczaka dopraw solą i pieprzem, a następnie oprósz mąką. Na środku umieść kawałek masła i sporą ilość świeżego koperku.

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności

Następnie zawiń dewolaja i owiń go folią spożywczą. Wstaw do lodówki. Dzięki temu zachowa swój kształt i nie rozwinie się w trakcie smażenia.

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności

Mięso obtocz w mące, rozkłóconych jajkach i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej sporą porcję klarowanego masła i wrzuć dewolaje. Smaż z każdej strony na niedużym ogniu, aż kotlety się zarumienią.

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności

Nasze idealne dewolaje są już gotowe. Podaj je z ulubionymi dodatkami: frytkami lub ziemniakami. Nie zapomnij również o porcji warzyw w postaci pysznej surówki. Po przekrojeniu z naszych kotletów wypłynie gorące masełko wraz z koperkiem. Na sam widok cieknie ślinka.

Smacznego!

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności
Wybrane dla Ciebie