Idealny dewolaj z przepisu Magdy Gessler. Pełen koperku i z dużą ilością masła

Idealny dewolaj według Magdy Gessler powinien apetycznie trysnąć masłem. Dziś mamy dla Ciebie przepis, z którym przygotujesz kotleta idealnego.

Idealny dewolaj- PysznościIdealny dewolaj- Pyszności
Ewa

Jak przygotować dewolaje?

Dewolaje to klasyka polskiej kuchni, która bardzo często gości na naszych stołach. Chociaż istnieje mnóstwo wariacji na jego temat, to najchętniej sięgamy po sprawdzony, tradycyjny przepis z dodatkiem masła. Przygotowanie odpowiedniego kotleta to jeden z testów, jakie przeprowadza Magda Gessler w odwiedzanych przez siebie restauracjach. Panierka powinna być chrupiącą, mięso odpowiednio wysmażone, a po przekrojeniu musi wytrysnąć odpowiednia ilość masła. Dziś mamy dla Ciebie sprawdzony przepis, z którym przygotujesz idealne dewolaje. Śmiało możesz podać je nawet Magdzie Gessler.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idealny dewolaj

Składniki:

           
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól/pieprz
  • 30 g masła
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • klarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i rozbij przy pomocy tłuczka. Zrób to przez folię spożywczą, dzięki czemu mięso nie będzie się rozpadać i pryskać. Rozbitego kurczaka dopraw solą i pieprzem, a następnie oprósz mąką. Na środku umieść kawałek masła i sporą ilość świeżego koperku.

Obrazek
Idealny dewolaj- Pyszności

Następnie zawiń dewolaja i owiń go folią spożywczą. Wstaw do lodówki. Dzięki temu zachowa swój kształt i nie rozwinie się w trakcie smażenia.

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności

Mięso obtocz w mące, rozkłóconych jajkach i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej sporą porcję klarowanego masła i wrzuć dewolaje. Smaż z każdej strony na niedużym ogniu, aż kotlety się zarumienią.

Obrazek
Idealny dewolaj- Pyszności

Nasze idealne dewolaje są już gotowe. Podaj je z ulubionymi dodatkami: frytkami lub ziemniakami. Nie zapomnij również o porcji warzyw w postaci pysznej surówki. Po przekrojeniu z naszych kotletów wypłynie gorące masełko wraz z koperkiem. Na sam widok cieknie ślinka.

Smacznego!

Idealny dewolaj- Pyszności
Idealny dewolaj- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"