Idealny dewolaj z przepisu Magdy Gessler. Pełen koperku i z dużą ilością masła
Idealny dewolaj według Magdy Gessler powinien apetycznie trysnąć masłem. Dziś mamy dla Ciebie przepis, z którym przygotujesz kotleta idealnego.
21.11.2022 | aktual.: 19.03.2024 11:04
Jak przygotować dewolaje?
Dewolaje to klasyka polskiej kuchni, która bardzo często gości na naszych stołach. Chociaż istnieje mnóstwo wariacji na jego temat, to najchętniej sięgamy po sprawdzony, tradycyjny przepis z dodatkiem masła. Przygotowanie odpowiedniego kotleta to jeden z testów, jakie przeprowadza Magda Gessler w odwiedzanych przez siebie restauracjach. Panierka powinna być chrupiącą, mięso odpowiednio wysmażone, a po przekrojeniu musi wytrysnąć odpowiednia ilość masła. Dziś mamy dla Ciebie sprawdzony przepis, z którym przygotujesz idealne dewolaje. Śmiało możesz podać je nawet Magdzie Gessler.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Idealny dewolaj
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- sól/pieprz
- 30 g masła
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 2 jajka
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. bułki tartej
- klarowane masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i rozbij przy pomocy tłuczka. Zrób to przez folię spożywczą, dzięki czemu mięso nie będzie się rozpadać i pryskać. Rozbitego kurczaka dopraw solą i pieprzem, a następnie oprósz mąką. Na środku umieść kawałek masła i sporą ilość świeżego koperku.
Następnie zawiń dewolaja i owiń go folią spożywczą. Wstaw do lodówki. Dzięki temu zachowa swój kształt i nie rozwinie się w trakcie smażenia.
Mięso obtocz w mące, rozkłóconych jajkach i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej sporą porcję klarowanego masła i wrzuć dewolaje. Smaż z każdej strony na niedużym ogniu, aż kotlety się zarumienią.
Nasze idealne dewolaje są już gotowe. Podaj je z ulubionymi dodatkami: frytkami lub ziemniakami. Nie zapomnij również o porcji warzyw w postaci pysznej surówki. Po przekrojeniu z naszych kotletów wypłynie gorące masełko wraz z koperkiem. Na sam widok cieknie ślinka.
Smacznego!