Dewolaje z mozzarellą na domowym pesto. Ulubiony obiad na każdą okazję
Dewolaje z mozzarellą to pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów. Dzisiaj w ich wnętrzu ukryliśmy dodatkową niespodziankę - zamiast masła postawiliśmy na pyszny, ciągnący się ser.
16.08.2022 | aktual.: 18.09.2023 10:33
Dewolaje, nazywane też kotletami po kijowsku, powstały na przełomie XVIII i XIX wieku w Ukrainie i Rosji. Jedna z historii mówi, że ich twórcą był francuski kucharz cara Aleksandra I, Marie-Antoine Careme. Z racji jego pochodzenia kotlet dostał francuską nazwę de volaille, co oznacza po prostu: z drobiu.
Kotlety najczęściej nadziewa się masłem, które powinno tryskać po rozkrojeniu mięsa. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć. Co zamiast masła w dewolajach? Do mozzarelli włożyliśmy szpinakowe pesto. Kulkę sera zawinęliśmy w piersi z kurczaka- i tak powstało danie po prostu idealne. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i odświętną okazję.
Przepis na pyszne dewolaje z serem
Dewolaje z serem i pesto- składniki
2 filety z kurczaka
2 kulki mozzarelli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki mąki
2 roztrzepane jajka
3/4 szklanki bułki tartej
Pesto:
200 g szpinaku baby
25 g startego parmezanu
1 ząbek czosnku
25 g orzeszków piniowych
1/3 szklanki oliwy
1/4 szklanki wody (opcjonalnie)
Jak zrobić pyszne kotlety w chrupiącej panierce?
Zacznij od przygotowania szpinakowego pesto. Liście szpinaku dokładnie umyj pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się piasku. Na suchej patelni podpraż orzeszki pinii. Jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, to możesz użyć nerkowców lub orzechów włoskich. W blenderze połącz następujące składniki: szpinak, orzeszki pinii, parmezan, czosnek, pieprz, sól oraz oliwę z oliwek.
Umieść powstałą mieszankę w strzykawce. Wprowadź szpinakowy sos do mozzarelli odsączonej z zalewy.
Mięso z kurczaka rozbij przy pomocy tłuczka. Żeby deska nie uciekała Ci podczas rozbijania, podłóż pod nią kuchenny ręcznik lub rękawicę, dzięki czemu deska nie będzie Ci uciekała. Dopraw solą i pieprzem. Następnie umieść na środku mozzarellę i zwiń w rulon.
Obtocz kotlety w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Następnie smaż kilka minut w głębokim oleju. Możesz zrobić to również we frytkownicy, również tej beztłuszczowej. Jeśli boisz się, że mięso nie będzie odpowiednio upieczone, to możesz usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec przez ok. 20 minut.
Nasze dewolaje z mozzarellą są już gotowe. Podawaj je na ciepło w towarzystwie ulubionej surówki i frytek lub ziemniaków. Takie kotlety świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Dzięki nietypowemu nadzieniu zaskoczysz wszystkich swoich gości.
Smacznego!