Dewolaje z mozzarellą na domowym pesto. Ulubiony obiad na każdą okazję

Dewolaje z mozzarellą to pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów. Dzisiaj w ich wnętrzu ukryliśmy dodatkową niespodziankę - zamiast masła postawiliśmy na pyszny, ciągnący się ser.

ObrazekKotlet dewolaj
Ewa

Dewolaje, nazywane też kotletami po kijowsku, powstały na przełomie XVIII i XIX wieku w Ukrainie i Rosji. Jedna z historii mówi, że ich twórcą był francuski kucharz cara Aleksandra I, Marie-Antoine Careme. Z racji jego pochodzenia kotlet dostał francuską nazwę de volaille, co oznacza po prostu: z drobiu.

Kotlety najczęściej nadziewa się masłem, które powinno tryskać po rozkrojeniu mięsa. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć. Co zamiast masła w dewolajach?  Do mozzarelli włożyliśmy szpinakowe pesto. Kulkę sera zawinęliśmy w piersi z kurczaka- i tak powstało danie po prostu idealne. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i odświętną okazję.

Przepis na pyszne dewolaje z serem

Dewolaje z serem i pesto- składniki

2 filety z kurczaka

2 kulki mozzarelli

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 szklanki mąki

2 roztrzepane jajka

3/4 szklanki bułki tartej

Pesto:

200 g szpinaku baby

25 g startego parmezanu

1 ząbek czosnku

25 g orzeszków piniowych

1/3 szklanki oliwy

1/4 szklanki wody (opcjonalnie)

Jak zrobić pyszne kotlety w chrupiącej panierce?

Zacznij od przygotowania szpinakowego pesto. Liście szpinaku dokładnie umyj pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się piasku. Na suchej patelni podpraż orzeszki pinii. Jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, to możesz użyć  nerkowców lub orzechów włoskich. W blenderze połącz następujące składniki: szpinak, orzeszki pinii, parmezan, czosnek, pieprz, sól oraz oliwę z oliwek.

Dewolaje z serem- Pyszności
Dewolaje z serem- Pyszności

Umieść powstałą mieszankę w strzykawce. Wprowadź szpinakowy sos do mozzarelli odsączonej z zalewy.

Dewolaje z serem- Pyszności
Dewolaje z serem- Pyszności

Mięso z kurczaka rozbij przy pomocy tłuczka. Żeby deska nie uciekała Ci podczas rozbijania, podłóż pod nią kuchenny ręcznik lub rękawicę, dzięki czemu deska nie będzie Ci uciekała. Dopraw solą i pieprzem. Następnie umieść na środku mozzarellę i zwiń w rulon.

Obtocz kotlety w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Następnie smaż kilka minut w głębokim oleju. Możesz zrobić to również we frytkownicy, również tej beztłuszczowej. Jeśli boisz się, że mięso nie będzie odpowiednio upieczone, to możesz usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec przez ok. 20 minut.

Dewolaje z serem- Pyszności
Dewolaje z serem- Pyszności

Nasze dewolaje z mozzarellą są już gotowe. Podawaj je na ciepło w towarzystwie ulubionej surówki i frytek lub ziemniaków. Takie kotlety świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Dzięki nietypowemu nadzieniu zaskoczysz wszystkich swoich gości.

Smacznego!

Smacznego!
Dewolaje z serem- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie