Dewolaje z mozzarellą na domowym pesto. Ulubiony obiad na każdą okazję

Dewolaje z mozzarellą to pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów. Dzisiaj w ich wnętrzu ukryliśmy dodatkową niespodziankę - zamiast masła postawiliśmy na pyszny, ciągnący się ser.

ObrazekKotlet dewolaj
Ewa

Dewolaje, nazywane też kotletami po kijowsku, powstały na przełomie XVIII i XIX wieku w Ukrainie i Rosji. Jedna z historii mówi, że ich twórcą był francuski kucharz cara Aleksandra I, Marie-Antoine Careme. Z racji jego pochodzenia kotlet dostał francuską nazwę de volaille, co oznacza po prostu: z drobiu.

Kotlety najczęściej nadziewa się masłem, które powinno tryskać po rozkrojeniu mięsa. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć. Co zamiast masła w dewolajach?  Do mozzarelli włożyliśmy szpinakowe pesto. Kulkę sera zawinęliśmy w piersi z kurczaka- i tak powstało danie po prostu idealne. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i odświętną okazję.

Przepis na pyszne dewolaje z serem

Dewolaje z serem i pesto- składniki

2 filety z kurczaka

2 kulki mozzarelli

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 szklanki mąki

2 roztrzepane jajka

3/4 szklanki bułki tartej

Pesto:

200 g szpinaku baby

25 g startego parmezanu

1 ząbek czosnku

25 g orzeszków piniowych

1/3 szklanki oliwy

1/4 szklanki wody (opcjonalnie)

Jak zrobić pyszne kotlety w chrupiącej panierce?

Zacznij od przygotowania szpinakowego pesto. Liście szpinaku dokładnie umyj pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się piasku. Na suchej patelni podpraż orzeszki pinii. Jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, to możesz użyć  nerkowców lub orzechów włoskich. W blenderze połącz następujące składniki: szpinak, orzeszki pinii, parmezan, czosnek, pieprz, sól oraz oliwę z oliwek.

Dewolaje z serem- Pyszności
Dewolaje z serem- Pyszności

Umieść powstałą mieszankę w strzykawce. Wprowadź szpinakowy sos do mozzarelli odsączonej z zalewy.

Dewolaje z serem- Pyszności
Dewolaje z serem- Pyszności

Mięso z kurczaka rozbij przy pomocy tłuczka. Żeby deska nie uciekała Ci podczas rozbijania, podłóż pod nią kuchenny ręcznik lub rękawicę, dzięki czemu deska nie będzie Ci uciekała. Dopraw solą i pieprzem. Następnie umieść na środku mozzarellę i zwiń w rulon.

Obtocz kotlety w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Następnie smaż kilka minut w głębokim oleju. Możesz zrobić to również we frytkownicy, również tej beztłuszczowej. Jeśli boisz się, że mięso nie będzie odpowiednio upieczone, to możesz usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec przez ok. 20 minut.

Dewolaje z serem- Pyszności
Dewolaje z serem- Pyszności

Nasze dewolaje z mozzarellą są już gotowe. Podawaj je na ciepło w towarzystwie ulubionej surówki i frytek lub ziemniaków. Takie kotlety świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Dzięki nietypowemu nadzieniu zaskoczysz wszystkich swoich gości.

Smacznego!

Smacznego!
Dewolaje z serem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇