Tylko 6 składników, a jest lepsza od jarzynowej. Popisowa sałatka mojej szwagierki
Wielkanoc sałatkami stoi. Chociaż od lat prym wiedzie klasyczna jarzynowa, królowa wszystkich świąt i imprez, to w moim domu nie może zabraknąć jeszcze jednej sałatki. Od kiedy moja szwagierka przyniosła ją po raz pierwszy, nie wyobrażamy sobie bez niej świąt.
11.03.2024 | aktual.: 18.03.2024 13:43
Chociaż do świąt wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu, to warto wcześniej zaplanować menu na rodzinne spotkanie. Obok jarzynowej (a może nawet zamiast niej) warto postawić na stole prostą sałatkę z jajkami, serem, kukurydzą i wędliną. Smakuje po prostu obłędnie, a jej przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy sześć prostych składników, aby zaskoczyć rodzinę wyjątkową przystawką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka na Wielkanoc
Tę sałatkę robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika ona z talerzy. Połączenie prostych składników potrafi dać naprawdę niesamowity efekt końcowy. Jest treściwa, bardzo smaczna i świetnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc.
Składniki:
- sałata rzymska,
- 5 jajek,
- 150 g sera żółtego w kostce,
- 150 g ulubionej wędliny,
- puszka kukurydzy,
- szczypiorek.
Sos:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umieść jajka w rondelku i zalej je zimną wodą. Wstaw na palnik i zagotuj. Od momentu zagotowania gotuj je przez 10 minut. Następnie wystudź jajka w zimnej wodzie, obierz je ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Sałatę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pół. Następnie posiekaj ją na cienkie paski.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a wędlinę pokrój w kostkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Do miski wrzuć odsączoną kukurydzę, pokrojone jajka, sałatę rzymską, wędlinę i starty żółty ser. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Do drugiej miski wlej jogurt naturalny, dodaj majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj, aż sos będzie jednolity.
- Przygotowanym sosem polej sałatkę w misce.
- Dodaj posiekany szczypiorek i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki mogły się przegryźć.
- Podawaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego!