Tylko 6 składników, a jest lepsza od jarzynowej. Popisowa sałatka mojej szwagierki

Wielkanoc sałatkami stoi. Chociaż od lat prym wiedzie klasyczna jarzynowa, królowa wszystkich świąt i imprez, to w moim domu nie może zabraknąć jeszcze jednej sałatki. Od kiedy moja szwagierka przyniosła ją po raz pierwszy, nie wyobrażamy sobie bez niej świąt.

Sałatka na WielkanocSałatka na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż do świąt wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu, to warto wcześniej zaplanować menu na rodzinne spotkanie. Obok jarzynowej (a może nawet zamiast niej) warto postawić na stole prostą sałatkę z jajkami, serem, kukurydzą i wędliną. Smakuje po prostu obłędnie, a jej przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy sześć prostych składników, aby zaskoczyć rodzinę wyjątkową przystawką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak genialnego tiramisu z dodatkiem kultowych łakoci stanie się hitem w każdym domu

Sałatka na Wielkanoc

Tę sałatkę robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika ona z talerzy. Połączenie prostych składników potrafi dać naprawdę niesamowity efekt końcowy. Jest treściwa, bardzo smaczna i świetnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc.

Sałatka
Sałatka © Adobe Stock

Składniki:

  • sałata rzymska,
  • 5 jajek,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • 150 g ulubionej wędliny,
  • puszka kukurydzy,
  • szczypiorek.

Sos:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść jajka w rondelku i zalej je zimną wodą. Wstaw na palnik i zagotuj. Od momentu zagotowania gotuj je przez 10 minut. Następnie wystudź jajka w zimnej wodzie, obierz je ze skorupek i pokrój w kostkę.
  2. Sałatę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pół. Następnie posiekaj ją na cienkie paski.
  3. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a wędlinę pokrój w kostkę.
  4. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  5. Do miski wrzuć odsączoną kukurydzę, pokrojone jajka, sałatę rzymską, wędlinę i starty żółty ser. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Do drugiej miski wlej jogurt naturalny, dodaj majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj, aż sos będzie jednolity.
  7. Przygotowanym sosem polej sałatkę w misce.
  8. Dodaj posiekany szczypiorek i ponownie dokładnie wymieszaj.
  9. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki mogły się przegryźć.
  10. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska