Dodaj do mizerii zamiast cebuli. Niewielka zmiana, a efekt genialny

Mizeria to jedna z najprostszych i najszybszych sałatek do obiadu. Świetnie smakuje do kotletów mielonych, schabowych czy też pieczeni. Chociaż sama w sobie smakuje świetnie, to z jednym dodatkiem jej smak wskoczy na zupełnie nowy poziom.

Mizeria - PysznościMizeria - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ManuWe
Ewa Malinowska

Aby podkręcić z zasady łagodny smak mizerii, wiele osób dodaje do niej cebulkę. Jest jednak inne warzywo, które w tej sałatce sprawdzi się jeszcze lepiej. Nada wyrazistości i sprawi, że nawet najbardziej wybredne podniebienia zatrzymają się w zachwycie nad prostą mizerią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos boloński zamiast z makaronem łączę z tortillą. Cała rodzina zajada się ze smakiem

Mizeria z porem

Ogórki, śmietana lub jogurt oraz przyprawy - taką mizerię doskonale znają chyba wszyscy. Dodanie do niej białej części pora sprawi jednak, że znaną od lat sałatkę odkryjemy zupełnie na nowo. Smak podkręca dodatkowo odrobina octu jabłkowego.

Szwedzka mizeria
Szwedzka mizeria © 123RF

Jeśli chcesz, aby mizeria była lżejsza, możesz śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy (dobrze schłodzonego w lodówce),
  • biała część niedużego pora,
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij ogórka z lodówki (dzięki temu będzie bardziej chrupiący) i poszatkuj go bez obierania na cienkie plasterki.
  2. W misce posyp go łyżeczką soli, łyżką cukru i pieprzem do smaku.
  3. Dodaj łyżkę octu i odstaw na kilka minut. Następnie zlej wodę spod ogórków.
  4. Dokładnie umyj pora i pokrój go w cienkie półplasterki. Skrop go sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut.
  5. Połącz ogórki z porem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj.
  6. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
  7. Odstaw mizerię na chwilę do lodówki.

Mizerię możesz również doprawić świeżymi ziołami, np. koperkiem, bazylią lub oregano. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej