Dodaj do mizerii zamiast cebuli. Niewielka zmiana, a efekt genialny
Mizeria to jedna z najprostszych i najszybszych sałatek do obiadu. Świetnie smakuje do kotletów mielonych, schabowych czy też pieczeni. Chociaż sama w sobie smakuje świetnie, to z jednym dodatkiem jej smak wskoczy na zupełnie nowy poziom.
07.03.2024 13:01
Aby podkręcić z zasady łagodny smak mizerii, wiele osób dodaje do niej cebulkę. Jest jednak inne warzywo, które w tej sałatce sprawdzi się jeszcze lepiej. Nada wyrazistości i sprawi, że nawet najbardziej wybredne podniebienia zatrzymają się w zachwycie nad prostą mizerią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mizeria z porem
Ogórki, śmietana lub jogurt oraz przyprawy - taką mizerię doskonale znają chyba wszyscy. Dodanie do niej białej części pora sprawi jednak, że znaną od lat sałatkę odkryjemy zupełnie na nowo. Smak podkręca dodatkowo odrobina octu jabłkowego.
Jeśli chcesz, aby mizeria była lżejsza, możesz śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym.
Składniki:
- 1 ogórek szklarniowy (dobrze schłodzonego w lodówce),
- biała część niedużego pora,
- 3 łyżki śmietany 12 proc.,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij ogórka z lodówki (dzięki temu będzie bardziej chrupiący) i poszatkuj go bez obierania na cienkie plasterki.
- W misce posyp go łyżeczką soli, łyżką cukru i pieprzem do smaku.
- Dodaj łyżkę octu i odstaw na kilka minut. Następnie zlej wodę spod ogórków.
- Dokładnie umyj pora i pokrój go w cienkie półplasterki. Skrop go sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut.
- Połącz ogórki z porem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj.
- Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Odstaw mizerię na chwilę do lodówki.
Mizerię możesz również doprawić świeżymi ziołami, np. koperkiem, bazylią lub oregano. Smacznego!