Wszyscy mówią, że robię lepszą surówkę niż w restauracji. Smak podkreślam jednym dodatkiem
W kwestii surówek eksperymentów nigdy za wiele. Osobiście uwielbiam je przeprowadzać, a następnie testować i sprawdzać odczucia członków rodziny. Nie tak dawno temu prawdopodobnie trafiłem w samo kulinarne sedno, bo już dwa razy byłem proszony o powrót do tego przepisu. I kto by pomyślał, że to PRAWIE najzwyklejsza w świecie surówka z marchewki?
Nigdy nie traktowałem surówki jedynie jako niewiele znaczącego dodatku do kotleta. Pewnie, doceniam kwestię zdrowotnych cech tej potrawy i cieszy mnie to, że obok niekoniecznie pozytywnie wpływającego na kondycję organizmu smażonego mięsa leży porządna porcja witamin i minerałów. Uważam jednak, że w przypadku kulinariów łączenie przyjemnego z pożytecznym bywa bardzo proste i satysfakcjonujące, dlatego nie warto rezygnować również ze smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tarta z gruszką i camembertem. Smakuje obłędnie
Co więcej, każdą nową surówkę traktuję jako swoisty eksperyment. Lubię dodawać do klasycznych przepisów kilka niespodziewanych składników. Dlatego też do surówki z jabłkiem dorzucam odrobinę fenkułu, a mizerię przygotowuję z tartymi ogórkami konserwowymi. Uważam, że drobny szczegół robi tu olbrzymią różnicę. I z tego też powodu postanowiłem sprawdzić, jak będzie smakowała surówka z marchewki z garścią sezamu.
Jaki był wynik tego eksperymentu? Bardzo pozytywny. Chrupiący dodatek sprawił, że surówka z marchewki zyskała zupełnie nowego charakteru. Rozgryziony aromatyczny sezam to wręcz uzależniająca sprawa. Przekonaj się sam i daj znać, jak wrażenia!
Surówka z marchewki z sezamem
Składniki:
- 4 marchewki,
- mały kawałek selera,
- 2 łyżki sezamu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- odrobina soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchewki i selera obieram, myję i ścieram na dużych oczkach tarki. Ziarenka sezamu wsypuję na suchą patelnię i prażę. Uwaga — potrafią się naprawdę szybko przypalić!
- W międzyczasie łączę marchewkę z jogurtem naturalnym, majonezem, kilkoma kroplami soku z cytryny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dosypuję również uprażony sezam. Całość dokładnie mieszam. Surówkę podaję lekko schłodzoną. Smacznego!