Wszyscy mówią, że robię lepszą surówkę niż w restauracji. Smak podkreślam jednym dodatkiem
W kwestii surówek eksperymentów nigdy za wiele. Osobiście uwielbiam je przeprowadzać, a następnie testować i sprawdzać odczucia członków rodziny. Nie tak dawno temu prawdopodobnie trafiłem w samo kulinarne sedno, bo już dwa razy byłem proszony o powrót do tego przepisu. I kto by pomyślał, że to PRAWIE najzwyklejsza w świecie surówka z marchewki?
11.12.2023 | aktual.: 11.12.2023 12:06
Nigdy nie traktowałem surówki jedynie jako niewiele znaczącego dodatku do kotleta. Pewnie, doceniam kwestię zdrowotnych cech tej potrawy i cieszy mnie to, że obok niekoniecznie pozytywnie wpływającego na kondycję organizmu smażonego mięsa leży porządna porcja witamin i minerałów. Uważam jednak, że w przypadku kulinariów łączenie przyjemnego z pożytecznym bywa bardzo proste i satysfakcjonujące, dlatego nie warto rezygnować również ze smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co więcej, każdą nową surówkę traktuję jako swoisty eksperyment. Lubię dodawać do klasycznych przepisów kilka niespodziewanych składników. Dlatego też do surówki z jabłkiem dorzucam odrobinę fenkułu, a mizerię przygotowuję z tartymi ogórkami konserwowymi. Uważam, że drobny szczegół robi tu olbrzymią różnicę. I z tego też powodu postanowiłem sprawdzić, jak będzie smakowała surówka z marchewki z garścią sezamu.
Jaki był wynik tego eksperymentu? Bardzo pozytywny. Chrupiący dodatek sprawił, że surówka z marchewki zyskała zupełnie nowego charakteru. Rozgryziony aromatyczny sezam to wręcz uzależniająca sprawa. Przekonaj się sam i daj znać, jak wrażenia!
Surówka z marchewki z sezamem
Składniki:
- 4 marchewki,
- mały kawałek selera,
- 2 łyżki sezamu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- odrobina soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchewki i selera obieram, myję i ścieram na dużych oczkach tarki. Ziarenka sezamu wsypuję na suchą patelnię i prażę. Uwaga — potrafią się naprawdę szybko przypalić!
- W międzyczasie łączę marchewkę z jogurtem naturalnym, majonezem, kilkoma kroplami soku z cytryny. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dosypuję również uprażony sezam. Całość dokładnie mieszam. Surówkę podaję lekko schłodzoną. Smacznego!