W Polsce go nie jemy, a jest jednym z najzdrowszych warzyw. Chroni wątrobę i zabija bakterie

To warzywo powinno zajmować honorowe miejsce w jesienno-zimowej diecie każdego z nas. Jego pozytywny wpływ na dolegliwości przeziębieniowe jest wręcz niezwykły, podobnie jak inne właściwości prozdrowotne. I tylko pytanie pozostaje: dlaczego Polacy do tej pory prawie nie jedzą fenkułu?

Fenkuł w diecie na przeziębienia. Dlaczego warto?Fenkuł w diecie na przeziębienia. Dlaczego warto?
Źródło zdjęć: © Canva | bepslabor

Gdyby wśród warzyw rozgrywał się jakiś poważny konkurs piękności, fenkuł prawdopodobnie odpadłby w przedbiegach. Co innego turniej talentów, zwłaszcza tych prozdrowotnych. Tutaj to zabawnie wyglądające warzywo mogłoby zdziałać znacznie więcej i walczyć do samego końca z pozostałymi kontrkandydatami o najwyższy stopień podium.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

A co takiego zawiera fenkuł, że można się nad nim tak rozczulić? Zaraz wszystko wyjaśnimy. Podpowiemy też, do czego może nam posłużyć to warzywo. Te dwie zachęty powinny wystarczyć, byś dał szansę temu nadal bardzo mało popularnego w Polsce produktowi.

Dań z wykorzystaniem fenkułu jest naprawdę dużo
Dań z wykorzystaniem fenkułu jest naprawdę dużo © Canva | Olga Mazyarkina

Fenkuł na przeziębienie

Regularne spożywanie fenkułu (czyli kopru włoskiego) zimą może nam przynieść liczne korzyści i utrzymać przy zdrowiu, podczas gdy wszyscy inni pokładają się już pod pierzyną z katarem, kaszlem i cieknącym nosem. Warzywo zawiera dużo witaminy C, luteiny oraz witamin z grupy B. Spośród licznych minerałów tymi wartymi podkreślenia są mangan, żelazo, selen i cynk. Ale to nie wszystko. Koper włoski to równie warzywo hepatoprotekcyjne, czyli chroniące wątrobę.

Najbardziej cenioną funkcją fenkułu jest jednak jego działanie wykrztuśne. Skuteczność tego mechanizmu potwierdziły już liczne badania, w tym to przeprowadzone w Egipcie i opisane w dzienniku Alexandria Science Exchange Journal. W tym eksperymencie badano wpływ olejku aromatycznego z kopru włoskiego na ból gardła i mokry kaszel. Udowodniono wtedy, że fenkuł ma silne działanie antybakteryjne, przeciwutleniające i łagodzące kaszel — poprzez zmniejszanie lepkości wydzieliny oskrzelowej.

Fenkuł w kuchni

Baldachimy kopru włoskiego są nam doskonale znane, a to z tego powodu, że wzbogacają smak i aromat kiszonek. Jak się okazuje, w podobny sposób mogą nam posłużyć same bulwy. Ich silny anyżowy posmak jest świetnym urozmaiceniem dla sałatek i surówek, ponieważ fenkuł może być jadany na surowo.

Poza tym fenkuł dobrze się nadaje do smażenia, pieczenia i gotowania. W cudowny sposób wzbogaca smak (i kwestie zdrowotne) zup, wywarów i dań jednogarnkowych. Warto się przemóc i spróbować, zwłaszcza zimą!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji