W Polsce go nie jemy, a jest jednym z najzdrowszych warzyw. Chroni wątrobę i zabija bakterie

To warzywo powinno zajmować honorowe miejsce w jesienno-zimowej diecie każdego z nas. Jego pozytywny wpływ na dolegliwości przeziębieniowe jest wręcz niezwykły, podobnie jak inne właściwości prozdrowotne. I tylko pytanie pozostaje: dlaczego Polacy do tej pory prawie nie jedzą fenkułu?

Fenkuł w diecie na przeziębienia. Dlaczego warto?Fenkuł w diecie na przeziębienia. Dlaczego warto?
Źródło zdjęć: © Canva | bepslabor

Gdyby wśród warzyw rozgrywał się jakiś poważny konkurs piękności, fenkuł prawdopodobnie odpadłby w przedbiegach. Co innego turniej talentów, zwłaszcza tych prozdrowotnych. Tutaj to zabawnie wyglądające warzywo mogłoby zdziałać znacznie więcej i walczyć do samego końca z pozostałymi kontrkandydatami o najwyższy stopień podium.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

A co takiego zawiera fenkuł, że można się nad nim tak rozczulić? Zaraz wszystko wyjaśnimy. Podpowiemy też, do czego może nam posłużyć to warzywo. Te dwie zachęty powinny wystarczyć, byś dał szansę temu nadal bardzo mało popularnego w Polsce produktowi.

Dań z wykorzystaniem fenkułu jest naprawdę dużo
Dań z wykorzystaniem fenkułu jest naprawdę dużo © Canva | Olga Mazyarkina

Fenkuł na przeziębienie

Regularne spożywanie fenkułu (czyli kopru włoskiego) zimą może nam przynieść liczne korzyści i utrzymać przy zdrowiu, podczas gdy wszyscy inni pokładają się już pod pierzyną z katarem, kaszlem i cieknącym nosem. Warzywo zawiera dużo witaminy C, luteiny oraz witamin z grupy B. Spośród licznych minerałów tymi wartymi podkreślenia są mangan, żelazo, selen i cynk. Ale to nie wszystko. Koper włoski to równie warzywo hepatoprotekcyjne, czyli chroniące wątrobę.

Najbardziej cenioną funkcją fenkułu jest jednak jego działanie wykrztuśne. Skuteczność tego mechanizmu potwierdziły już liczne badania, w tym to przeprowadzone w Egipcie i opisane w dzienniku Alexandria Science Exchange Journal. W tym eksperymencie badano wpływ olejku aromatycznego z kopru włoskiego na ból gardła i mokry kaszel. Udowodniono wtedy, że fenkuł ma silne działanie antybakteryjne, przeciwutleniające i łagodzące kaszel — poprzez zmniejszanie lepkości wydzieliny oskrzelowej.

Fenkuł w kuchni

Baldachimy kopru włoskiego są nam doskonale znane, a to z tego powodu, że wzbogacają smak i aromat kiszonek. Jak się okazuje, w podobny sposób mogą nam posłużyć same bulwy. Ich silny anyżowy posmak jest świetnym urozmaiceniem dla sałatek i surówek, ponieważ fenkuł może być jadany na surowo.

Poza tym fenkuł dobrze się nadaje do smażenia, pieczenia i gotowania. W cudowny sposób wzbogaca smak (i kwestie zdrowotne) zup, wywarów i dań jednogarnkowych. Warto się przemóc i spróbować, zwłaszcza zimą!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby