W Polsce go nie jemy, a jest jednym z najzdrowszych warzyw. Chroni wątrobę i zabija bakterie

To warzywo powinno zajmować honorowe miejsce w jesienno-zimowej diecie każdego z nas. Jego pozytywny wpływ na dolegliwości przeziębieniowe jest wręcz niezwykły, podobnie jak inne właściwości prozdrowotne. I tylko pytanie pozostaje: dlaczego Polacy do tej pory prawie nie jedzą fenkułu?

Fenkuł w diecie na przeziębienia. Dlaczego warto?Fenkuł w diecie na przeziębienia. Dlaczego warto?
Źródło zdjęć: © Canva | bepslabor

Gdyby wśród warzyw rozgrywał się jakiś poważny konkurs piękności, fenkuł prawdopodobnie odpadłby w przedbiegach. Co innego turniej talentów, zwłaszcza tych prozdrowotnych. Tutaj to zabawnie wyglądające warzywo mogłoby zdziałać znacznie więcej i walczyć do samego końca z pozostałymi kontrkandydatami o najwyższy stopień podium.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

A co takiego zawiera fenkuł, że można się nad nim tak rozczulić? Zaraz wszystko wyjaśnimy. Podpowiemy też, do czego może nam posłużyć to warzywo. Te dwie zachęty powinny wystarczyć, byś dał szansę temu nadal bardzo mało popularnego w Polsce produktowi.

Dań z wykorzystaniem fenkułu jest naprawdę dużo
Dań z wykorzystaniem fenkułu jest naprawdę dużo © Canva | Olga Mazyarkina

Fenkuł na przeziębienie

Regularne spożywanie fenkułu (czyli kopru włoskiego) zimą może nam przynieść liczne korzyści i utrzymać przy zdrowiu, podczas gdy wszyscy inni pokładają się już pod pierzyną z katarem, kaszlem i cieknącym nosem. Warzywo zawiera dużo witaminy C, luteiny oraz witamin z grupy B. Spośród licznych minerałów tymi wartymi podkreślenia są mangan, żelazo, selen i cynk. Ale to nie wszystko. Koper włoski to równie warzywo hepatoprotekcyjne, czyli chroniące wątrobę.

Najbardziej cenioną funkcją fenkułu jest jednak jego działanie wykrztuśne. Skuteczność tego mechanizmu potwierdziły już liczne badania, w tym to przeprowadzone w Egipcie i opisane w dzienniku Alexandria Science Exchange Journal. W tym eksperymencie badano wpływ olejku aromatycznego z kopru włoskiego na ból gardła i mokry kaszel. Udowodniono wtedy, że fenkuł ma silne działanie antybakteryjne, przeciwutleniające i łagodzące kaszel — poprzez zmniejszanie lepkości wydzieliny oskrzelowej.

Fenkuł w kuchni

Baldachimy kopru włoskiego są nam doskonale znane, a to z tego powodu, że wzbogacają smak i aromat kiszonek. Jak się okazuje, w podobny sposób mogą nam posłużyć same bulwy. Ich silny anyżowy posmak jest świetnym urozmaiceniem dla sałatek i surówek, ponieważ fenkuł może być jadany na surowo.

Poza tym fenkuł dobrze się nadaje do smażenia, pieczenia i gotowania. W cudowny sposób wzbogaca smak (i kwestie zdrowotne) zup, wywarów i dań jednogarnkowych. Warto się przemóc i spróbować, zwłaszcza zimą!

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy