Lubisz mizerię? Ten przepis aż zapiera dech w piersiach
04.03.2024 12:15, aktual.: 18.03.2024 13:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy za oknem nieśmiało pojawia się wiosna, w naszych kuchniach od razu pojawia się więcej warzyw. Chociaż na te z przydomowego ogródka trzeba będzie jeszcze trochę zaczekać, to już dziś możesz przygotować mizerię w nieco innym, królewskim wydaniu.
Ogórki po królewsku to idealny zamiennik dla uwielbianej, ale nieco już oklepanej mizerii. Pyszna sałatka zachwyca swoim orzeźwiającym smakiem i aromatem, a do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Świetnie pasuje do pieczonych i duszonych mięs, sadzonego jajka czy po prostu jako zdrowa przekąska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórki po królewsku
Królewski smak ogórków pochodzi z perfekcyjnego połączenia chrupiących ogórków, aromatycznego czosnku, słodkiego miodu i wyrazistych przypraw. Zalewa z nutą octu i cukru idealnie konserwuje ogórki, a jednocześnie nadaje im słodko-kwaśny smak, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami.
Ogórki po królewsku to uniwersalny dodatek, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Idealnie komponują się z mięsami z grilla, pieczonymi kurczakiem, rybami, a także wędlinami i serami. Stanowią również doskonały składnik kanapek, burgerów i sałatek.
Składniki:
- 800 g ogórków gruntowych,
- 2 łyżki miodu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki octu,
- 200 ml przegotowanej wody,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Ząbki czosnku (najlepiej polskiego) obierz z łupin i również pokrój w plasterki.
- W misce wymieszaj wodę z octem, miodem oraz solą.
- Powstałą zalewę wlej do pokrojonych ogórków i odstaw całość na godzinę, aby smaki się przegryzły.
Gotową sałatkę możesz wzbogacić również o dodatek świeżego koperku. Wzbogaci on sałatkę o piękny, zielony kolor, a także nada jej jeszcze więcej świeżości i aromatu. Tak przygotowaną sałatkę możesz również przełożyć do słoików i zapasteryzować. Smacznego!