Lubisz mizerię? Ten przepis aż zapiera dech w piersiach
Kiedy za oknem nieśmiało pojawia się wiosna, w naszych kuchniach od razu pojawia się więcej warzyw. Chociaż na te z przydomowego ogródka trzeba będzie jeszcze trochę zaczekać, to już dziś możesz przygotować mizerię w nieco innym, królewskim wydaniu.
Ogórki po królewsku to idealny zamiennik dla uwielbianej, ale nieco już oklepanej mizerii. Pyszna sałatka zachwyca swoim orzeźwiającym smakiem i aromatem, a do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Świetnie pasuje do pieczonych i duszonych mięs, sadzonego jajka czy po prostu jako zdrowa przekąska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje
Ogórki po królewsku
Królewski smak ogórków pochodzi z perfekcyjnego połączenia chrupiących ogórków, aromatycznego czosnku, słodkiego miodu i wyrazistych przypraw. Zalewa z nutą octu i cukru idealnie konserwuje ogórki, a jednocześnie nadaje im słodko-kwaśny smak, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami.
Ogórki po królewsku to uniwersalny dodatek, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Idealnie komponują się z mięsami z grilla, pieczonymi kurczakiem, rybami, a także wędlinami i serami. Stanowią również doskonały składnik kanapek, burgerów i sałatek.
Składniki:
- 800 g ogórków gruntowych,
- 2 łyżki miodu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki octu,
- 200 ml przegotowanej wody,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Ząbki czosnku (najlepiej polskiego) obierz z łupin i również pokrój w plasterki.
- W misce wymieszaj wodę z octem, miodem oraz solą.
- Powstałą zalewę wlej do pokrojonych ogórków i odstaw całość na godzinę, aby smaki się przegryzły.
Gotową sałatkę możesz wzbogacić również o dodatek świeżego koperku. Wzbogaci on sałatkę o piękny, zielony kolor, a także nada jej jeszcze więcej świeżości i aromatu. Tak przygotowaną sałatkę możesz również przełożyć do słoików i zapasteryzować. Smacznego!