PrzepisSałatkiLubisz mizerię? Ten przepis aż zapiera dech w piersiach

Lubisz mizerię? Ten przepis aż zapiera dech w piersiach

Ogórki po królewsku - Pyszności
Ogórki po królewsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | margouillatphotos

04.03.2024 12:15, aktual.: 18.03.2024 13:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy za oknem nieśmiało pojawia się wiosna, w naszych kuchniach od razu pojawia się więcej warzyw. Chociaż na te z przydomowego ogródka trzeba będzie jeszcze trochę zaczekać, to już dziś możesz przygotować mizerię w nieco innym, królewskim wydaniu.

Ogórki po królewsku to idealny zamiennik dla uwielbianej, ale nieco już oklepanej mizerii. Pyszna sałatka zachwyca swoim orzeźwiającym smakiem i aromatem, a do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Świetnie pasuje do pieczonych i duszonych mięs, sadzonego jajka czy po prostu jako zdrowa przekąska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki po królewsku

Królewski smak ogórków pochodzi z perfekcyjnego połączenia chrupiących ogórków, aromatycznego czosnku, słodkiego miodu i wyrazistych przypraw. Zalewa z nutą octu i cukru idealnie konserwuje ogórki, a jednocześnie nadaje im słodko-kwaśny smak, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami.

Mizeria po węgiersku
Mizeria po węgiersku© Adobe Stock | manulito

Ogórki po królewsku to uniwersalny dodatek, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Idealnie komponują się z mięsami z grilla, pieczonymi kurczakiem, rybami, a także wędlinami i serami. Stanowią również doskonały składnik kanapek, burgerów i sałatek.

Składniki:

  • 800 g ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki miodu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki octu,
  • 200 ml przegotowanej wody,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Ząbki czosnku (najlepiej polskiego) obierz z łupin i również pokrój w plasterki.
  3. W misce wymieszaj wodę z octem, miodem oraz solą.
  4. Powstałą zalewę wlej do pokrojonych ogórków i odstaw całość na godzinę, aby smaki się przegryzły.

Gotową sałatkę możesz wzbogacić również o dodatek świeżego koperku. Wzbogaci on sałatkę o piękny, zielony kolor, a także nada jej jeszcze więcej świeżości i aromatu. Tak przygotowaną sałatkę możesz również przełożyć do słoików i zapasteryzować. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjesałatka