Goście przewracają oczami na widok jarzynowej? Zaskocz ich sałatką wielkanocną z przepisu Ewy Wachowicz

Wypełniona po brzegi chrupiącymi i soczystymi składnikami sałatka wielkanocna Ewy Wachowicz to coś dla znudzonych klasyczną jarzynową. Podaj na stół, a zniknie, nim się obejrzysz.

Sałatka wiosenna Ewy WachowiczSałatka wiosenna Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Propozycja Ewy Wachowicz na wiosenną sałatkę spodoba się wszystkim tym, którzy poszukują zamiennika szlagierowej jarzynowej. Poza pyszną i kolorową kompozycją wiosennych warzyw w sałatce tej znajdziemy jajko, silnie kojarzone ze świętami wielkanocnymi, oraz żółty ser, który znacznie podnosi jej smakowe walory. Koniecznie sprawdź przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Zamiast jarzynowej. Jaką sałatkę postawić na świątecznym stole?

Sałatka z selera, sałatka z jajkiem i szynką, sałatka z porem i jajkiem, sałatka z groszkiem i serem żółtym - propozycji na wielkanocną sałatkę jest naprawdę mnóstwo. Jeśli więc szukasz czegoś, co można postawić na wielkanocnym stole zamiast jarzynowej, z pewnością znajdziesz wiele inspiracji na naszej stronie.

A jeśli nie zamiast to obok jarzynowej stanąć może wiosenna sałatka według przepisu Ewy Wachowicz. Nieco lżejsza, bardziej kolorowa i zdecydowanie bogatsza w chrupiące składniki. To miła odmiana. Jarzynowa, choć niezaprzeczalnie szlagierowa, cierpi na niedobór chrupiących, soczystych składników, których w wiosennej sałatce znajdziemy pod dostatkiem.

Są tego pewne minusy. Po pierwsze taka sałatka nie może spędzać długich godzin na stole, a nawet w lodówce. Warzywa, tracąc świeżość, stają się mniej jędrne, a pod wpływem soli zaczną puszczać wodę, przez co na dnie salaterki utworzyć się może nieapetyczna breja. Pamiętaj więc, by kolejne warstwy kompozycji ułożyć tuż przed nadejściem gości.

Sałatka wiosenna Ewy Wachowicz idealnie odnajdzie się na wielkanocnym stole
Sałatka wiosenna Ewy Wachowicz idealnie odnajdzie się na wielkanocnym stole © Pixabay

Wiosenna sałatka na Wielkanoc. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 1 ogórek,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • sól, pieprz,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 200 g sera żółtego.

Przygotowanie:

  1. Pomidory i ogórka pokrój w kostkę, cebulę i szczypiorek posiekaj drobno.
  2. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w plastry.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Kapustę pekińską poszatkuj i włóż do dużej szklanej miski. Na kapuście ułóż pomidory, następnie cebulę i ogórka. Posyp całość szczypiorkiem. Na szczypiorku ułóż jajka pokrojone w plastry.
  5. Majonez wymieszaj z solą i pieprzem i pokryj nim warstwę jajek. Na końcu zetrzyj ser żółty.
  6. Udekoruj dowolnie.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę