Goście przewracają oczami na widok jarzynowej? Zaskocz ich sałatką wielkanocną z przepisu Ewy Wachowicz
Wypełniona po brzegi chrupiącymi i soczystymi składnikami sałatka wielkanocna Ewy Wachowicz to coś dla znudzonych klasyczną jarzynową. Podaj na stół, a zniknie, nim się obejrzysz.
09.03.2024 | aktual.: 18.03.2024 13:44
Propozycja Ewy Wachowicz na wiosenną sałatkę spodoba się wszystkim tym, którzy poszukują zamiennika szlagierowej jarzynowej. Poza pyszną i kolorową kompozycją wiosennych warzyw w sałatce tej znajdziemy jajko, silnie kojarzone ze świętami wielkanocnymi, oraz żółty ser, który znacznie podnosi jej smakowe walory. Koniecznie sprawdź przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast jarzynowej. Jaką sałatkę postawić na świątecznym stole?
Sałatka z selera, sałatka z jajkiem i szynką, sałatka z porem i jajkiem, sałatka z groszkiem i serem żółtym - propozycji na wielkanocną sałatkę jest naprawdę mnóstwo. Jeśli więc szukasz czegoś, co można postawić na wielkanocnym stole zamiast jarzynowej, z pewnością znajdziesz wiele inspiracji na naszej stronie.
A jeśli nie zamiast to obok jarzynowej stanąć może wiosenna sałatka według przepisu Ewy Wachowicz. Nieco lżejsza, bardziej kolorowa i zdecydowanie bogatsza w chrupiące składniki. To miła odmiana. Jarzynowa, choć niezaprzeczalnie szlagierowa, cierpi na niedobór chrupiących, soczystych składników, których w wiosennej sałatce znajdziemy pod dostatkiem.
Są tego pewne minusy. Po pierwsze taka sałatka nie może spędzać długich godzin na stole, a nawet w lodówce. Warzywa, tracąc świeżość, stają się mniej jędrne, a pod wpływem soli zaczną puszczać wodę, przez co na dnie salaterki utworzyć się może nieapetyczna breja. Pamiętaj więc, by kolejne warstwy kompozycji ułożyć tuż przed nadejściem gości.
Wiosenna sałatka na Wielkanoc. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- 1 ogórek,
- 1 pęczek szczypioru,
- sól, pieprz,
- 3 jajka,
- 4 łyżki majonezu,
- 200 g sera żółtego.
Przygotowanie:
- Pomidory i ogórka pokrój w kostkę, cebulę i szczypiorek posiekaj drobno.
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój w plastry.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Kapustę pekińską poszatkuj i włóż do dużej szklanej miski. Na kapuście ułóż pomidory, następnie cebulę i ogórka. Posyp całość szczypiorkiem. Na szczypiorku ułóż jajka pokrojone w plastry.
- Majonez wymieszaj z solą i pieprzem i pokryj nim warstwę jajek. Na końcu zetrzyj ser żółty.
- Udekoruj dowolnie.