Z tym dodatkiem surówka z kapusty pekińskiej nie będzie mdła. Smak jak z najlepszej restauracji

Surówka z kapusty pekińskiej to jedne z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Niestety często zdarza się, że surówka jest nijaka, mdła i po prostu bez smaku. Koniec z tym! Mamy dla was fantastyczny przepis na surówkę, która dzięki charakternym dodatkom jest wyrazista, chrupiąca i pyszna.

ObrazekPyszności - Fot. Dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Kapustę pekińską możemy kupić przez cały rok w warzywniakach, na straganach i w supermarketach. Jest tania, ma delikatny smak i tylko 12 kalorii w 100 gramach. To świetna wiadomość dla tych, którzy dbają o linię. Poza tym dostarcza nam witamin i mikroelementów. Surówki i sałatki na bazie kapusty pekińskiej stanowią świetnie uzupełnienie codziennej diety. Aby uniknąć dodatkowych kalorii, nie dodawajmy do nich majonezu ani śmietany. Lepszy będzie lekki sos winegret lub jogurt naturalny.

Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do dania głównego. Składniki możemy komponować wedle własnych upodobań – tarta marchewka, cebula, pomidory, ogórki, kukurydza, zielony groszek, rzodkiewka, papryka, por. Do tego sos z oliwy, soku cytryny i odrobiny miodu. Taką surówkę możemy doprawić oczywiście solą i pieprzem, a także posiekanym koperkiem, czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Pekinka sprawdzi się także jako składnik zup czy lekkiego bigosu. Z liści można też przygotować dietetyczne gołąbki.

Niestety często zdarza się, że surówka z kapusty pekińskiej jest mdła. Jak temu zaradzić? Beata, która prowadzi bloga Kulinarna chwila, podzieliła się z nami swoim patentem. Do kapusty dodaje rzodkiewkę, która ma ostry smak i przyjemnie chrupie. Kropką nad i jest sos na bazie oliwy z oliwek i musztardy francuskiej.

Surówka z kapusty pekińskiej - przepis

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • ogórek świeży
  • po 2 łyżki oliwy z oliwek i musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? To dziecinnie proste. Zacznij od opłukania liści kapusty, rzodkiewek, ogórka i szczypiorku. Kapustę posiekaj, oprósz solą, delikatnie zgnieć i odstaw.
  2. W tym czasie posiekaj szczypiorek i pokrój rzodkiewkę. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z musztardą francuską, dodaj pieprz. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, wymieszaj z sosem i ew. dopraw do smaku.
  4. Surówka będzie świetnie pasowała do ziemniaczanego purée i kotletów mielonych. Smacznego!

Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali