Z tym dodatkiem surówka z kapusty pekińskiej nie będzie mdła. Smak jak z najlepszej restauracji
Surówka z kapusty pekińskiej to jedne z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Niestety często zdarza się, że surówka jest nijaka, mdła i po prostu bez smaku. Koniec z tym! Mamy dla was fantastyczny przepis na surówkę, która dzięki charakternym dodatkom jest wyrazista, chrupiąca i pyszna.
09.04.2023 07:32
Kapustę pekińską możemy kupić przez cały rok w warzywniakach, na straganach i w supermarketach. Jest tania, ma delikatny smak i tylko 12 kalorii w 100 gramach. To świetna wiadomość dla tych, którzy dbają o linię. Poza tym dostarcza nam witamin i mikroelementów. Surówki i sałatki na bazie kapusty pekińskiej stanowią świetnie uzupełnienie codziennej diety. Aby uniknąć dodatkowych kalorii, nie dodawajmy do nich majonezu ani śmietany. Lepszy będzie lekki sos winegret lub jogurt naturalny.
Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do dania głównego. Składniki możemy komponować wedle własnych upodobań – tarta marchewka, cebula, pomidory, ogórki, kukurydza, zielony groszek, rzodkiewka, papryka, por. Do tego sos z oliwy, soku cytryny i odrobiny miodu. Taką surówkę możemy doprawić oczywiście solą i pieprzem, a także posiekanym koperkiem, czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Pekinka sprawdzi się także jako składnik zup czy lekkiego bigosu. Z liści można też przygotować dietetyczne gołąbki.
Niestety często zdarza się, że surówka z kapusty pekińskiej jest mdła. Jak temu zaradzić? Beata, która prowadzi bloga Kulinarna chwila, podzieliła się z nami swoim patentem. Do kapusty dodaje rzodkiewkę, która ma ostry smak i przyjemnie chrupie. Kropką nad i jest sos na bazie oliwy z oliwek i musztardy francuskiej.
Surówka z kapusty pekińskiej - przepis
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej
- 2 pęczki rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- ogórek świeży
- po 2 łyżki oliwy z oliwek i musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? To dziecinnie proste. Zacznij od opłukania liści kapusty, rzodkiewek, ogórka i szczypiorku. Kapustę posiekaj, oprósz solą, delikatnie zgnieć i odstaw.
- W tym czasie posiekaj szczypiorek i pokrój rzodkiewkę. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z musztardą francuską, dodaj pieprz. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, wymieszaj z sosem i ew. dopraw do smaku.
- Surówka będzie świetnie pasowała do ziemniaczanego purée i kotletów mielonych. Smacznego!
Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?