Z tym dodatkiem surówka z kapusty pekińskiej nie będzie mdła. Smak jak z najlepszej restauracji

Surówka z kapusty pekińskiej to jedne z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Niestety często zdarza się, że surówka jest nijaka, mdła i po prostu bez smaku. Koniec z tym! Mamy dla was fantastyczny przepis na surówkę, która dzięki charakternym dodatkom jest wyrazista, chrupiąca i pyszna.

ObrazekPyszności - Fot. Dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

Kapustę pekińską możemy kupić przez cały rok w warzywniakach, na straganach i w supermarketach. Jest tania, ma delikatny smak i tylko 12 kalorii w 100 gramach. To świetna wiadomość dla tych, którzy dbają o linię. Poza tym dostarcza nam witamin i mikroelementów. Surówki i sałatki na bazie kapusty pekińskiej stanowią świetnie uzupełnienie codziennej diety. Aby uniknąć dodatkowych kalorii, nie dodawajmy do nich majonezu ani śmietany. Lepszy będzie lekki sos winegret lub jogurt naturalny.

Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do dania głównego. Składniki możemy komponować wedle własnych upodobań – tarta marchewka, cebula, pomidory, ogórki, kukurydza, zielony groszek, rzodkiewka, papryka, por. Do tego sos z oliwy, soku cytryny i odrobiny miodu. Taką surówkę możemy doprawić oczywiście solą i pieprzem, a także posiekanym koperkiem, czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Pekinka sprawdzi się także jako składnik zup czy lekkiego bigosu. Z liści można też przygotować dietetyczne gołąbki.

Niestety często zdarza się, że surówka z kapusty pekińskiej jest mdła. Jak temu zaradzić? Beata, która prowadzi bloga Kulinarna chwila, podzieliła się z nami swoim patentem. Do kapusty dodaje rzodkiewkę, która ma ostry smak i przyjemnie chrupie. Kropką nad i jest sos na bazie oliwy z oliwek i musztardy francuskiej.

Surówka z kapusty pekińskiej - przepis

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • ogórek świeży
  • po 2 łyżki oliwy z oliwek i musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? To dziecinnie proste. Zacznij od opłukania liści kapusty, rzodkiewek, ogórka i szczypiorku. Kapustę posiekaj, oprósz solą, delikatnie zgnieć i odstaw.
  2. W tym czasie posiekaj szczypiorek i pokrój rzodkiewkę. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z musztardą francuską, dodaj pieprz. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, wymieszaj z sosem i ew. dopraw do smaku.
  4. Surówka będzie świetnie pasowała do ziemniaczanego purée i kotletów mielonych. Smacznego!

Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać