Nie ma żadnych wartości. Tak rozpoznasz czosnek z Chin

Nie da się ukryć, że czosnek to ten produkt, który wzbogaca smak wielu popularnych dań. Podczas zakupów z pewnością szukasz lokalnego, polskiego produktu. Okazuje się, że to nie jest wcale takie proste. Dlaczego? Coraz częściej spotykanym czosnkiem na sklepowych półkach jest produkt, który pochodzi z Chin. W przeciwieństwie, do polskiego warzywa, jest pozbawiony jakichkolwiek właściwości. Jak go rozpoznać?

ObrazekChiński a polski czosnek - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Podczas robienia codziennych zakupów, większość osób nie zwraca uwagi na etykiety produktów, jak i kraj pochodzenia danego warzywa, czy mięsa. Podobnie wygląda sytuacja, gdy weźmiesz pod uwagę czosnek. Na pierwszy rzut oka nie różni się on niczym szczególnym. Czosnek to czosnek. Jednak, gdy przyjrzysz się mu nieco bliżej, zauważysz pewne różnice pomiędzy polskim warzywem a chińskim odpowiednikiem. To szczególnie ważne w sytuacji, gdy zależy ci na tym, by wybrać w pełni zdrowy produkt.

Czosnek i jego właściwości - dlaczego warto go jeść?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że czosnek jest warzywem, które wyróżnia się wieloma pozytywnymi właściwościami. Co prawda, dla niektórych największym problemem może okazać się jego smak i następnie zapach z ust, ale na szczęście na każdą sytuację można znaleźć odpowiednie rozwiązanie. Jest to warzywo pełne smaku i aromatu, które przez wielu określane jest jako "naturalny antybiotyk". Nie bez powodu stosuje się go podczas przeziębień czy chorób, takich jak grypa.

Obrazek
Czosnek - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Pomimo tego, że czosnek podkreśla smak wielu potraw, takich jak zupy, sosy, czy sałatki, to ma również wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Stanowi świetne źródło witamin z grupy A, B, C i D. Pomimo tego, że ma wiele pozytywnych właściwości, to nie należy go spożywać w zbyt dużych ilościach, bo można nabawić się podrażnień żołądka.

Jak odróżnić chiński czosnek od tego najlepszego - polskiego?

Cała ta sztuka jest dość skomplikowana, ale pewne szczegóły pozwolą ci odróżnić polski czosnek od jego chińskiego odpowiednika. Nie bez znaczenia jest to, po który z tych produktów sięgniesz w sklepie. Wystarczy, że zwrócisz uwagę na kilka szczegółów, przed dokonaniem jego zakupu.

Jak przechowywać czosnek- Pyszności/ źródło: Canva
Czosnek- Pyszności/ źródło: Canva

Najważniejsze różnice, które pozwolą ci odróżnić chiński produkt od polskiego to:

  • wielkość i kolor - pamiętaj, że polski czosnek ma osnówkę o delikatnie różowym kolorze lub lekko fioletowym zabarwieniu; chińskie warzywo najczęściej jest śnieżnobiałe i nieco większe od polskiego czosnku;
  • zdolność do kiełkowania - chiński czosnek bardzo rzadko kiełkuje, w przeciwieństwie do polskiego warzywa; jest to spowodowane tym, że bardzo często poddaje się go działaniu wielu środków chemicznych;
  • smak i aromat - polski czosnek wyróżnia się zdecydowanie silniejszym aromatem i jest ostrzejszy w smaku; chiński produkt wyróżnia się łagodnym i lekko słodkawym smakiem.

Ile kosztuje polski, a ile chiński czosnek?

Statystyki pokazują, że w niemal 80 proc. sklepów sprzedaje chiński produkt. Jest to spowodowane przede wszystkim korzystną ceną. Ten importowany z Chin jest dużo tańszy - kosztuje nawet połowę polskiego czosnku. Do tego ładnie wygląda, dlatego konsumenci kupują go bez wahania. Jego największą wadą jest jednak fakt, że jest on pozbawiony wszelkich wartości odżywczych, dlatego powinno się darować zakup tego produktu. Jeśli czosnek ma wyróżniać się najlepszym smakiem i aromatem, to warto zdecydować się tylko i wyłącznie na polskie warzywo.

Szukasz inspiracji na pożywną przekąskę? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na włoską kanapkę na ciepło w wersji XXL:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości