Jedz zamiast kurczaka z marketu. Dietetyk poleca z czystym sumieniem
Ograniczasz spożycie mięsa do drobiu, ale sięgasz wyłącznie po piersi z kurczaka? Szukasz alternatywy, ale nie wiesz, czy znajdziesz produkt, który może godnie zastąpić kurę w twojej diecie? Jeśli tak, to warto rozważyć wprowadzenie do jadłospisu mięsa z indyka. W porównaniu z kurczakiem prezentuje się naprawdę imponująco.
08.04.2024 10:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Agnieszka Kramza, dietetyczka kliniczna, podjęła się zadania porównania mięsa z indyka z mięsem z kurczaka. Jej analiza, opublikowana na stronie zywienie.medonet.pl, obejmuje takie aspekty, jak kaloryczność, zawartość makroelementów oraz skład odżywczy obu rodzajów mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Indyk czy kurczak. Które mięso wypada lepiej?
Zgodnie z wnioskami dietetyczki indyk i kurczak mają zbliżoną kaloryczność. 100 gramów piersi z kurczaka dostarcza około 100 kalorii, podczas gdy taka sama ilość piersi z indyka zawiera nieco ponad 80 kalorii. Różnica ta może wydawać się nieznaczna, ale jeśli jesteś na diecie i dokładnie liczy kalorie, to mięso z indyka może okazać się lepszym wyborem.
"Mięso drobiowe zaliczane jest do niskokalorycznych, ale uważaj! Na przykład panierowane skrzydełka z kurczaka potrafią mieć ok. 300 kcal w 100 g, a często… na tej ilości trudno poprzestać" - przestrzega specjalistka w materiale portalu zywienie.medonet.pl.
Kolejnym aspektem, który porównała dietetyczka kliniczna Agnieszka Kramza, była zawartość makroskładników w obu rodzajach mięsa. Zarówno kurczak, jak i indyk są bogatymi źródłami pełnowartościowego białka, dostarczając około 20-22 gramów tego składnika na 100 gramów produktu (indyk nieco więcej niż kurczak). Ponadto piersi z indyka są chudsze od piersi z kurczaka - na 100 gramów tego drugiego przypada około 9 gramów tłuszczu, podczas gdy dla mięsa z indyka jest to tylko 7 gramów. Indyk może więc być lepszym wyborem zwłaszcza dla sportowców, dla których nawet najmniejsze różnice w makroskładnikach mogą mieć znaczenie.
Agnieszka Kramza porównała również skład odżywczy obu rodzajów mięsa. Zarówno kurczak, jak i indyk są bogatymi źródłami witamin z grupy B, A i E, a także żelaza, magnezu, potasu i fosforu. Różnice widoczne są w zawartości witaminy PP - kurczak zawiera jej dwa razy więcej niż indyk. Mięso z indyka natomiast jest dwa razy bogatsze w witaminę B12.
Co wybrać: mięso z indyka czy mięso z kurczaka?
Mimo że mięso z indyka w niektórych aspektach prezentuje się lepiej, nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa z kurczaka. Dietetyczka Agnieszka Kramza zaleca urozmaicanie diety i znalezienie miejsca dla obu rodzajów mięsa.
Dietetyczka zwraca również uwagę na to, aby podczas zakupów wybierać mięso pochodzące od producentów, którzy podlegają kontrolom Inspekcji Weterynaryjnej. Jak podkreśla, kontrolerzy nie dopuszczają na rynek mięsa, które nie spełnia założonych w przepisach wymagań.
"Przeciwnicy mięsa drobiowego krzywią się szczególnie na supermarketowe źródła kurczaka i indyka. Tu obrywa się obu rodzajom mięsa: krytykowany jest proces produkcji i dyskutowane warunki, w jakich prowadzona jest hodowla zwierząt. Padają również zarzuty o nadmierną obecność antybiotyków w mięsie. Dlatego kupując mięso, wybieraj takie, które pochodzi ze sprawdzonych źródeł" - wskazuje specjalistka.
Źródło: zywienie.medonet.pl