Może smakować jak mięso. Już dostępny w polskich sklepach

Jackfruit, znany również jako owoc chlebowca, zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Ten imponujący rozmiarami owoc, pochodzący z tropikalnych rejonów Azji, zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wszechstronnym zastosowaniem w kuchni.

Może smakować jak mięso. Już dostępny w polskich sklepachMoże smakować jak mięso. Już dostępny w polskich sklepach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jackfruit, czyli chlebowiec różnolistny, to owoc, który zdobywa coraz większą popularność w polskich sklepach spożywczych. Choć dla wielu może to być nowość, to warto bliżej poznać jego smak i potencjał kulinarny. Dowiedz się, dlaczego warto sięgnąć po jackfruit i jak go wykorzystać w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

Jackfruit - słodki miąższ o wielu możliwościach

Dojrzały jackfruit skrywa pod twardą, kolczastą skórą soczysty, żółty miąższ o słodkim smaku i aromacie. Jadalne są również pestki, które po uprażeniu mogą stanowić chrupiącą przekąskę.

Niedojrzały jackfruit - idealny dla wegetarian

Jedną z najbardziej zaskakujących właściwości jackfruita jest jego konsystencja i smak w stanie niedojrzałym. Do złudzenia przypomina on mięso drobiowe, co czyni go idealnym produktem dla wegetarian. Panierowane i smażone kawałki jackfruita z powodzeniem zastąpią mięso w wielu potrawach.

Jak wykorzystać jackfruit w kuchni?

Zapoznawanie się z jackfruitem najlepiej zacząć od degustacji w surowej postaci lub dodania do owocowych sałatek. Jednak prawdziwe kulinarne możliwości tego owocu ujawniają się w daniach wytrawnych. Można go dodać do aromatycznych curry, warzywnych gulaszy, zup, a nawet wykorzystać do przygotowania nietypowych frytek czy roślinnych kotletów.

Pomysły na dania z jackfruitem:

  • sałatka z jackfruitem i krewetkami,
  • burger z jackfruitem,
  • curry z jackfruitem i jagnięciną,
  • jackfruit w sosie curry,
  • sałatka hawajska z jackfruitem.

Gdzie kupić jackfruit?

Jackfruit coraz łatwiej znaleźć w polskich sklepach ze zdrową żywnością, sklepach orientalnych i supermarketach. Dostępny jest w puszkach, marynowany, w kawałkach lub w całości.

Ten egzotyczny owoc to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. Pozwól mu zaskoczyć cię swoim smakiem i wszechstronnością.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej