Może smakować jak mięso. Już dostępny w polskich sklepach

Jackfruit, znany również jako owoc chlebowca, zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Ten imponujący rozmiarami owoc, pochodzący z tropikalnych rejonów Azji, zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wszechstronnym zastosowaniem w kuchni.

Może smakować jak mięso. Już dostępny w polskich sklepachMoże smakować jak mięso. Już dostępny w polskich sklepach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jackfruit, czyli chlebowiec różnolistny, to owoc, który zdobywa coraz większą popularność w polskich sklepach spożywczych. Choć dla wielu może to być nowość, to warto bliżej poznać jego smak i potencjał kulinarny. Dowiedz się, dlaczego warto sięgnąć po jackfruit i jak go wykorzystać w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

Jackfruit - słodki miąższ o wielu możliwościach

Dojrzały jackfruit skrywa pod twardą, kolczastą skórą soczysty, żółty miąższ o słodkim smaku i aromacie. Jadalne są również pestki, które po uprażeniu mogą stanowić chrupiącą przekąskę.

Niedojrzały jackfruit - idealny dla wegetarian

Jedną z najbardziej zaskakujących właściwości jackfruita jest jego konsystencja i smak w stanie niedojrzałym. Do złudzenia przypomina on mięso drobiowe, co czyni go idealnym produktem dla wegetarian. Panierowane i smażone kawałki jackfruita z powodzeniem zastąpią mięso w wielu potrawach.

Jak wykorzystać jackfruit w kuchni?

Zapoznawanie się z jackfruitem najlepiej zacząć od degustacji w surowej postaci lub dodania do owocowych sałatek. Jednak prawdziwe kulinarne możliwości tego owocu ujawniają się w daniach wytrawnych. Można go dodać do aromatycznych curry, warzywnych gulaszy, zup, a nawet wykorzystać do przygotowania nietypowych frytek czy roślinnych kotletów.

Pomysły na dania z jackfruitem:

  • sałatka z jackfruitem i krewetkami,
  • burger z jackfruitem,
  • curry z jackfruitem i jagnięciną,
  • jackfruit w sosie curry,
  • sałatka hawajska z jackfruitem.

Gdzie kupić jackfruit?

Jackfruit coraz łatwiej znaleźć w polskich sklepach ze zdrową żywnością, sklepach orientalnych i supermarketach. Dostępny jest w puszkach, marynowany, w kawałkach lub w całości.

Ten egzotyczny owoc to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. Pozwól mu zaskoczyć cię swoim smakiem i wszechstronnością.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀