Znajoma kucharka zdradziła mi trik na soczyste mielone. Spróbowałem raz i nie robię już inaczej

Znajoma kucharka zdradziła mi trik na soczyste mielone. Spróbowałem raz i nie robię już inaczej
Znajoma kucharka zdradziła mi trik na soczyste mielone. Spróbowałem raz i nie robię już inaczej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.04.2024 08:19, aktual.: 07.04.2024 10:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, którym nie odmówiłby żaden fan domowych obiadów. Ale czy zawsze wychodzą soczyste i aromatyczne? Mam dla ciebie trik, który zmieni twoje podejście do przygotowywania tego dania na zawsze. Wystarczy tanie warzywo i odrobina cierpliwości.

Szukasz sposobu na idealnie soczyste kotlety mielone, które rozpływają się w ustach? Wypróbuj prosty patent, który zdradziła mi znajoma kucharka — podduś je w cebuli po usmażeniu! Ten niezawodny sposób gwarantuje miękkie i aromatyczne kotlety, które z pewnością zachwycą całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczyste kotlety mielone. W czym tkwi sekret?

Po usmażeniu kotletów na złoty kolor przełóż je do garnka z podsmażoną cebulką i duś przez 20-25 minut na małym ogniu pod przykryciem. Cebulka nada im nie tylko wspaniałego aromatu, ale również zapewni odpowiednią wilgotność. Pamiętaj, aby co jakiś czas podlewać kotlety bulionem lub wodą.

Dodatkowe wskazówki:

  • Wielkość kotletów ma wpływ na czas smażenia. Małe kotlety smaż około 15 minut, a duże 20 minut.
  • Jajko dodane do masy mięsnej pomaga ją związać, ale nie jest niezbędne. Możesz je zastąpić łyżeczką skrobi ziemniaczanej.
  • Eksperymentuj z przyprawami! Do klasycznego majeranku dodaj oregano, czosnek, paprykę, kolendrę lub chili.
  • Używaj dobrej jakości bułki tartej do obtaczania kotletów.
  • Aby sprawdzić, czy kotlety są gotowe, przekrój jeden na pół. Jednolity, szarawy kolor masy w środku oznacza, że są dosmażone.

Przepis na pyszne kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 bułka kajzerka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia,
  • masło klarowane do smażenia cebuli,
  • bulion lub woda do podlewania.

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
  2. Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym.
  3. W misce wymieszaj mięso, bułkę, cebulkę, jajko (opcjonalnie), majeranek, sól i pieprz.
  4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż kotlety na oleju na złoty kolor.
  6. Podduszone kotlety przełóż do garnka z podsmażoną cebulką, dodaj bulion lub wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z koperkiem i surówką.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także