Znajoma kucharka zdradziła mi trik na soczyste mielone. Spróbowałem raz i nie robię już inaczej

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, którym nie odmówiłby żaden fan domowych obiadów. Ale czy zawsze wychodzą soczyste i aromatyczne? Mam dla ciebie trik, który zmieni twoje podejście do przygotowywania tego dania na zawsze. Wystarczy tanie warzywo i odrobina cierpliwości.

Znajoma kucharka zdradziła mi trik na soczyste mielone. Spróbowałem raz i nie robię już inaczejZnajoma kucharka zdradziła mi trik na soczyste mielone. Spróbowałem raz i nie robię już inaczej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Szukasz sposobu na idealnie soczyste kotlety mielone, które rozpływają się w ustach? Wypróbuj prosty patent, który zdradziła mi znajoma kucharka — podduś je w cebuli po usmażeniu! Ten niezawodny sposób gwarantuje miękkie i aromatyczne kotlety, które z pewnością zachwycą całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Soczyste kotlety mielone. W czym tkwi sekret?

Po usmażeniu kotletów na złoty kolor przełóż je do garnka z podsmażoną cebulką i duś przez 20-25 minut na małym ogniu pod przykryciem. Cebulka nada im nie tylko wspaniałego aromatu, ale również zapewni odpowiednią wilgotność. Pamiętaj, aby co jakiś czas podlewać kotlety bulionem lub wodą.

Dodatkowe wskazówki:

  • Wielkość kotletów ma wpływ na czas smażenia. Małe kotlety smaż około 15 minut, a duże 20 minut.
  • Jajko dodane do masy mięsnej pomaga ją związać, ale nie jest niezbędne. Możesz je zastąpić łyżeczką skrobi ziemniaczanej.
  • Eksperymentuj z przyprawami! Do klasycznego majeranku dodaj oregano, czosnek, paprykę, kolendrę lub chili.
  • Używaj dobrej jakości bułki tartej do obtaczania kotletów.
  • Aby sprawdzić, czy kotlety są gotowe, przekrój jeden na pół. Jednolity, szarawy kolor masy w środku oznacza, że są dosmażone.

Przepis na pyszne kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 bułka kajzerka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia,
  • masło klarowane do smażenia cebuli,
  • bulion lub woda do podlewania.

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
  2. Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym.
  3. W misce wymieszaj mięso, bułkę, cebulkę, jajko (opcjonalnie), majeranek, sól i pieprz.
  4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż kotlety na oleju na złoty kolor.
  6. Podduszone kotlety przełóż do garnka z podsmażoną cebulką, dodaj bulion lub wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z koperkiem i surówką.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia