Znajoma kucharka zdradziła mi trik na soczyste mielone. Spróbowałem raz i nie robię już inaczej

Znajoma kucharka zdradziła mi trik na soczyste mielone. Spróbowałem raz i nie robię już inaczej

Znajoma kucharka zdradziła mi trik na soczyste mielone. Spróbowałem raz i nie robię już inaczej
Znajoma kucharka zdradziła mi trik na soczyste mielone. Spróbowałem raz i nie robię już inaczej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
07.04.2024 08:19, aktualizacja: 07.04.2024 10:41

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, którym nie odmówiłby żaden fan domowych obiadów. Ale czy zawsze wychodzą soczyste i aromatyczne? Mam dla ciebie trik, który zmieni twoje podejście do przygotowywania tego dania na zawsze. Wystarczy tanie warzywo i odrobina cierpliwości.

Szukasz sposobu na idealnie soczyste kotlety mielone, które rozpływają się w ustach? Wypróbuj prosty patent, który zdradziła mi znajoma kucharka — podduś je w cebuli po usmażeniu! Ten niezawodny sposób gwarantuje miękkie i aromatyczne kotlety, które z pewnością zachwycą całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczyste kotlety mielone. W czym tkwi sekret?

Po usmażeniu kotletów na złoty kolor przełóż je do garnka z podsmażoną cebulką i duś przez 20-25 minut na małym ogniu pod przykryciem. Cebulka nada im nie tylko wspaniałego aromatu, ale również zapewni odpowiednią wilgotność. Pamiętaj, aby co jakiś czas podlewać kotlety bulionem lub wodą.

Dodatkowe wskazówki:

  • Wielkość kotletów ma wpływ na czas smażenia. Małe kotlety smaż około 15 minut, a duże 20 minut.
  • Jajko dodane do masy mięsnej pomaga ją związać, ale nie jest niezbędne. Możesz je zastąpić łyżeczką skrobi ziemniaczanej.
  • Eksperymentuj z przyprawami! Do klasycznego majeranku dodaj oregano, czosnek, paprykę, kolendrę lub chili.
  • Używaj dobrej jakości bułki tartej do obtaczania kotletów.
  • Aby sprawdzić, czy kotlety są gotowe, przekrój jeden na pół. Jednolity, szarawy kolor masy w środku oznacza, że są dosmażone.

Przepis na pyszne kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 bułka kajzerka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia,
  • masło klarowane do smażenia cebuli,
  • bulion lub woda do podlewania.

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
  2. Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym.
  3. W misce wymieszaj mięso, bułkę, cebulkę, jajko (opcjonalnie), majeranek, sól i pieprz.
  4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż kotlety na oleju na złoty kolor.
  6. Podduszone kotlety przełóż do garnka z podsmażoną cebulką, dodaj bulion lub wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z koperkiem i surówką.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także