Większość myśli, że to chwast i tępi. Sąsiadka zbiera i gotuje pyszną zupę na wiosnę
Chociaż kojarzy się przede wszystkim z wrogiem z dzieciństwa i przykrą niespodzianką w polnych i leśnych zaroślach, to w kuchni odnalazła się znakomicie. Moja sąsiadka co roku zbiera świeże zioła, aby przygotować z nich pyszną i zdrową zupę. Zdecydowanie odczaruje złe wspomnienie z czasów młodości.
03.04.2024 09:22
O właściwościach pokrzywy doskonale wiadomo, bo w medycynie ludowej obecna jest od wieków. Najczęściej spożywa się ją w formie zdrowych naparów, jednak jest jeszcze jedna, smaczniejsza propozycja. Zamiast parzyć liście pokrzywy, przygotuj z niej zupę. Zaskakuje wyjątkowym smakiem, idealnym na wiosenne obiady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z pokrzywy
Świeże, zielone liście znakomicie sprawdzą się w formie zupy. Najlepiej sięgnąć po młode liście, więc czas zbiorów zbliża się nieubłaganie. Moja sąsiadka ubiera wtedy grube rękawiczki, zabiera nożyk i idzie na spacer. Korzyści są świetne - nie tylko zbiera składnik na zupę, ale również dotlenia się na świeżym powietrzu. Małych i młodych listków nie trzeba się też specjalnie obawiać - nie parzą.
Pokrzywa działa moczopędnie, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Skusić się na przygotowanie zupy z pokrzywy powinni osoby, które borykają się z nadciśnieniem, kamicą nerkową czy też problemami z jelitami. Pokrzywa ma działanie moczopędne i oczyszczające, wspiera trawienie i pracę trzustki.
Przygotowana zupa z pokrzywy jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna. Warto się o tym przekonać. Jest delikatnie pikantna i przypomina nieco znacznie popularniejszą zupę szczawiową. Świetnie sprawdzi się na wiosenny obiad.
Składniki:
- 3 szklanki młodych listków pokrzywy,
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 liście laurowe,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Sparz liście pokrzywy gorącą wodą, aby pozbyć się parzących włosków i drobnoustrojów.
- Pokrój pokrzywę i podsmaż na oliwie z oliwek lub maśle z dodatkiem soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku.
- Do garnka włóż pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Dodaj majeranek i liście laurowe.
- Zalej warzywa bulionem lub wodą i gotuj do miękkości.
- Dodaj podsmażoną pokrzywę z czosnkiem i gotuj jeszcze kilka minut.
- Zupa pokrzywowa jest gotowa! Podawaj ją ze śmietaną i posypaną koperkiem.
Do gotowej zupy warto dorzucić również ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo. Smacznego!