Większość myśli, że to chwast i tępi. Sąsiadka zbiera i gotuje pyszną zupę na wiosnę

Chociaż kojarzy się przede wszystkim z wrogiem z dzieciństwa i przykrą niespodzianką w polnych i leśnych zaroślach, to w kuchni odnalazła się znakomicie. Moja sąsiadka co roku zbiera świeże zioła, aby przygotować z nich pyszną i zdrową zupę. Zdecydowanie odczaruje złe wspomnienie z czasów młodości.

Zupa z pokrzywy - PysznościZupa z pokrzywy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | elenahramovaphoto
Ewa Malinowska

O właściwościach pokrzywy doskonale wiadomo, bo w medycynie ludowej obecna jest od wieków. Najczęściej spożywa się ją w formie zdrowych naparów, jednak jest jeszcze jedna, smaczniejsza propozycja. Zamiast parzyć liście pokrzywy, przygotuj z niej zupę. Zaskakuje wyjątkowym smakiem, idealnym na wiosenne obiady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Zupa z pokrzywy

Świeże, zielone liście znakomicie sprawdzą się w formie zupy. Najlepiej sięgnąć po młode liście, więc czas zbiorów zbliża się nieubłaganie. Moja sąsiadka ubiera wtedy grube rękawiczki, zabiera nożyk i idzie na spacer. Korzyści są świetne - nie tylko zbiera składnik na zupę, ale również dotlenia się na świeżym powietrzu. Małych i młodych listków nie trzeba się też specjalnie obawiać - nie parzą.

Przednówkowa zupa kartoflanka z pokrzywą
Przednówkowa zupa kartoflanka z pokrzywą © Adobe Stock

Pokrzywa działa moczopędnie, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Skusić się na przygotowanie zupy z pokrzywy powinni osoby, które borykają się z nadciśnieniem, kamicą nerkową czy też problemami z jelitami. Pokrzywa ma działanie moczopędne i oczyszczające, wspiera trawienie i pracę trzustki.

Przygotowana zupa z pokrzywy jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna. Warto się o tym przekonać. Jest delikatnie pikantna i przypomina nieco znacznie popularniejszą zupę szczawiową. Świetnie sprawdzi się na wiosenny obiad.

Składniki:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 liście laurowe,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Sparz liście pokrzywy gorącą wodą, aby pozbyć się parzących włosków i drobnoustrojów.
  2. Pokrój pokrzywę i podsmaż na oliwie z oliwek lub maśle z dodatkiem soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku.
  3. Do garnka włóż pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Dodaj majeranek i liście laurowe.
  4. Zalej warzywa bulionem lub wodą i gotuj do miękkości.
  5. Dodaj podsmażoną pokrzywę z czosnkiem i gotuj jeszcze kilka minut.
  6. Zupa pokrzywowa jest gotowa! Podawaj ją ze śmietaną i posypaną koperkiem.

Do gotowej zupy warto dorzucić również ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska