Większość myśli, że to chwast i tępi. Sąsiadka zbiera i gotuje pyszną zupę na wiosnę

Chociaż kojarzy się przede wszystkim z wrogiem z dzieciństwa i przykrą niespodzianką w polnych i leśnych zaroślach, to w kuchni odnalazła się znakomicie. Moja sąsiadka co roku zbiera świeże zioła, aby przygotować z nich pyszną i zdrową zupę. Zdecydowanie odczaruje złe wspomnienie z czasów młodości.

Zupa z pokrzywy - PysznościZupa z pokrzywy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | elenahramovaphoto
Ewa Malinowska

O właściwościach pokrzywy doskonale wiadomo, bo w medycynie ludowej obecna jest od wieków. Najczęściej spożywa się ją w formie zdrowych naparów, jednak jest jeszcze jedna, smaczniejsza propozycja. Zamiast parzyć liście pokrzywy, przygotuj z niej zupę. Zaskakuje wyjątkowym smakiem, idealnym na wiosenne obiady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Zupa z pokrzywy

Świeże, zielone liście znakomicie sprawdzą się w formie zupy. Najlepiej sięgnąć po młode liście, więc czas zbiorów zbliża się nieubłaganie. Moja sąsiadka ubiera wtedy grube rękawiczki, zabiera nożyk i idzie na spacer. Korzyści są świetne - nie tylko zbiera składnik na zupę, ale również dotlenia się na świeżym powietrzu. Małych i młodych listków nie trzeba się też specjalnie obawiać - nie parzą.

Przednówkowa zupa kartoflanka z pokrzywą
Przednówkowa zupa kartoflanka z pokrzywą © Adobe Stock

Pokrzywa działa moczopędnie, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Skusić się na przygotowanie zupy z pokrzywy powinni osoby, które borykają się z nadciśnieniem, kamicą nerkową czy też problemami z jelitami. Pokrzywa ma działanie moczopędne i oczyszczające, wspiera trawienie i pracę trzustki.

Przygotowana zupa z pokrzywy jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna. Warto się o tym przekonać. Jest delikatnie pikantna i przypomina nieco znacznie popularniejszą zupę szczawiową. Świetnie sprawdzi się na wiosenny obiad.

Składniki:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 liście laurowe,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Sparz liście pokrzywy gorącą wodą, aby pozbyć się parzących włosków i drobnoustrojów.
  2. Pokrój pokrzywę i podsmaż na oliwie z oliwek lub maśle z dodatkiem soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku.
  3. Do garnka włóż pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Dodaj majeranek i liście laurowe.
  4. Zalej warzywa bulionem lub wodą i gotuj do miękkości.
  5. Dodaj podsmażoną pokrzywę z czosnkiem i gotuj jeszcze kilka minut.
  6. Zupa pokrzywowa jest gotowa! Podawaj ją ze śmietaną i posypaną koperkiem.

Do gotowej zupy warto dorzucić również ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇