Koleżanka z pracy robi te kotlety zamiast mielonych. Schudła już 5 kilogramów
Ten artykuł z całą pewnością spodoba się każdej osobie, która dąży do pozbycia się nadprogramowych kilogramów, ale jednocześnie nie chce rezygnować w pysznych posiłków. Oto patent na "odchudzone mielone" - taki, który spełnia wszystkie znamiona sytuacji, w której i wilk jest syty, i owca cała!
03.04.2024 09:00
Bądźmy szczerzy do bólu. Odchudzanie to nie kasza z mleczkiem. Poza deficytem kalorycznym należy liczyć się jeszcze z bardziej lub mniej intensywnymi ćwiczeniami, a także wyrzeczeniami, na których samą myśl wielu z nas odczuwa narastający niepokój. Być może problemem nie jest jeszcze odstawienie słodyczy i napojów gazowanych, ale żeby tak rezygnować z polskich klasyków takich jak kotlety? Wolne żarty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcę ci zaproponować pewne kontrowersyjne rozwiązanie, które poleciła mi koleżanka z pracy. W skrócie chodzi o to, by nie rezygnować z kotletów zupełnie, za to zastąpić je ich "odchudzoną" wersją. Ten zabieg idzie w parze z podstawową zasadą odchudzania, według której zbyt restrykcyjne wyrzeczenia mogą nas szybko zniechęcić i spowodować, że wrócimy do niezdrowych nawyków. Tymczasem kotlety z serka wiejskiego i płatków owsianych powinny nas zachęcić do pozostania na diecie. Czemu? Bo są pyszne, tak po prostu!
Zobacz także
Oczywiście kotlety ze wspomnianych składników to nie tylko doskonały smak, ale i zdrowie. Witaminy i minerały to jedno, drugie to natomiast niska kaloryczność, błonnik pokarmowy i rewelacyjna zawartość białka. O wpływie serka wiejskiego na odchudzanie możesz przeczytać, klikając tutaj. Ja tymczasem zachęcam do rzucenia okiem na poniższy przepis.
"Odchudzone" kotlety
Składniki:
- 300 g serka wiejskiego,
- 4 jajka,
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych (mogą być też otręby),
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- ząbek czosnku (opcjonalnie),
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Serek wiejski przełóż do miski. Wbij tam też jajka, dodaj płatki owsiane, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy. Wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę odstaw na godzinę do lodówki. Następnie uformuj z niej kotlety i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!