Jedz jedno opakowanie dziennie, a szybciej schudniesz. Hamuje napady głodu

Serek wiejski zdobywa coraz większą popularność. To nie tylko smaczna przekąska, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Sięgaj po niego każdego dnia, a efekty cię zaskoczą.

Warto włączyć serek wiejski do dietyWarto włączyć serek wiejski do diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Serek wiejski jest produktem pochodzenia mlecznego, który wyróżnia się swoją charakterystyczną, ziarnistą konsystencją i łagodnym smakiem. Wbrew opinii wielu to nie polski, a amerykański wynalazek. Jest jednym z rodzajów sera twarogowego produkowanego początkowo w małych chatkach w Ameryce. Stąd też pochodzi angielska nazwa: cottage cheese (z ang. cottage to chata, cheese to ser). Zobacz, dlaczego warto sięgać po ten produkt, zwłszcza jeśli jesteś na diecie odchudzającej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fetę z pomidorkami zapiecz w wydrążonej cukinii. Będziesz zachwycony efektem

Czy serek wiejski jest dobry na odchudzanie?

Zdecydowanie tak! Serek wiejski jest niskokaloryczny (100 g dostarcza ok. 100 kcal) - idealnie więc nadaje się dla osób, które chcą zredukować masę ciała lub utrzymać swoją wagę. Dla tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia i dbają o swoją sylwetkę, serek wiejski może stanowić doskonałą alternatywę dla innych, bardziej kalorycznych przekąsek.

Jednak to nie tylko niska kaloryczność czyni serek wiejski tak wartościowym składnikiem diety. Produkt ten jest przede wszystkim bogatym źródłem białka (11 g na 100 g produktu). Dla osób aktywnych fizycznie białko stanowi kluczowy element diety, wspierający procesy regeneracji po treningach oraz pomagający w osiągnięciu pożądanej masy mięśniowej.

Białko ma również znaczenie dla osób chcących zredukować masę ciała. Produkty bogate w ten składnik są sycące i hamują apetyt. Co więcej, ułatwiają odchudzanie, usprawniają działanie metabolizmu człowieka, a także stymulują przemianę materii. Ponadto serek wiejski podnosi termogenezę poposiłkową, a także spowalnia proces opróżniania żołądka.

Serek wiejski sprawdzi się jako białkowy dodatek do śniadania
Serek wiejski sprawdzi się jako białkowy dodatek do śniadania © Licencjodawca | Karolina Grabowska

Dlaczego warto jeść serek wiejski?

Kolejnym aspektem, który czyni serek wiejski atrakcyjnym wyborem, jest jego zawartość wapnia i witaminy D. Wapń jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów, a także pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego. Witamina D zaś pomaga w przyswajaniu wapnia oraz wpływa korzystnie na układ odpornościowy.

Warto wspomnieć, że serek wiejski dostarcza także innych cennych składników, takich jak witamina A, witamina B12, fosfor, magnez, czy cynk. Te mikroelementy pełnią różnorodne funkcje w organizmie, od wspomagania procesów metabolicznych, po poprawę stanu skóry i włosów. Serek wiejski można, a nawet powinno się włączyć do codziennej diety - zarówno dla cennych walorów odżywczych, jak i zdrowotnych, Należy jednak pamiętać o tym, by jadłospis był urozmaicony.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo