Jedz jedno opakowanie dziennie, a szybciej schudniesz. Hamuje napady głodu

Serek wiejski zdobywa coraz większą popularność. To nie tylko smaczna przekąska, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Sięgaj po niego każdego dnia, a efekty cię zaskoczą.

Warto włączyć serek wiejski do dietyWarto włączyć serek wiejski do diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Serek wiejski jest produktem pochodzenia mlecznego, który wyróżnia się swoją charakterystyczną, ziarnistą konsystencją i łagodnym smakiem. Wbrew opinii wielu to nie polski, a amerykański wynalazek. Jest jednym z rodzajów sera twarogowego produkowanego początkowo w małych chatkach w Ameryce. Stąd też pochodzi angielska nazwa: cottage cheese (z ang. cottage to chata, cheese to ser). Zobacz, dlaczego warto sięgać po ten produkt, zwłszcza jeśli jesteś na diecie odchudzającej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fetę z pomidorkami zapiecz w wydrążonej cukinii. Będziesz zachwycony efektem

Czy serek wiejski jest dobry na odchudzanie?

Zdecydowanie tak! Serek wiejski jest niskokaloryczny (100 g dostarcza ok. 100 kcal) - idealnie więc nadaje się dla osób, które chcą zredukować masę ciała lub utrzymać swoją wagę. Dla tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia i dbają o swoją sylwetkę, serek wiejski może stanowić doskonałą alternatywę dla innych, bardziej kalorycznych przekąsek.

Jednak to nie tylko niska kaloryczność czyni serek wiejski tak wartościowym składnikiem diety. Produkt ten jest przede wszystkim bogatym źródłem białka (11 g na 100 g produktu). Dla osób aktywnych fizycznie białko stanowi kluczowy element diety, wspierający procesy regeneracji po treningach oraz pomagający w osiągnięciu pożądanej masy mięśniowej.

Białko ma również znaczenie dla osób chcących zredukować masę ciała. Produkty bogate w ten składnik są sycące i hamują apetyt. Co więcej, ułatwiają odchudzanie, usprawniają działanie metabolizmu człowieka, a także stymulują przemianę materii. Ponadto serek wiejski podnosi termogenezę poposiłkową, a także spowalnia proces opróżniania żołądka.

Serek wiejski sprawdzi się jako białkowy dodatek do śniadania
Serek wiejski sprawdzi się jako białkowy dodatek do śniadania © Licencjodawca | Karolina Grabowska

Dlaczego warto jeść serek wiejski?

Kolejnym aspektem, który czyni serek wiejski atrakcyjnym wyborem, jest jego zawartość wapnia i witaminy D. Wapń jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów, a także pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego. Witamina D zaś pomaga w przyswajaniu wapnia oraz wpływa korzystnie na układ odpornościowy.

Warto wspomnieć, że serek wiejski dostarcza także innych cennych składników, takich jak witamina A, witamina B12, fosfor, magnez, czy cynk. Te mikroelementy pełnią różnorodne funkcje w organizmie, od wspomagania procesów metabolicznych, po poprawę stanu skóry i włosów. Serek wiejski można, a nawet powinno się włączyć do codziennej diety - zarówno dla cennych walorów odżywczych, jak i zdrowotnych, Należy jednak pamiętać o tym, by jadłospis był urozmaicony.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione