Jedz jedno opakowanie dziennie, a szybciej schudniesz. Hamuje napady głodu

Serek wiejski zdobywa coraz większą popularność. To nie tylko smaczna przekąska, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Sięgaj po niego każdego dnia, a efekty cię zaskoczą.

Warto włączyć serek wiejski do dietyWarto włączyć serek wiejski do diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Serek wiejski jest produktem pochodzenia mlecznego, który wyróżnia się swoją charakterystyczną, ziarnistą konsystencją i łagodnym smakiem. Wbrew opinii wielu to nie polski, a amerykański wynalazek. Jest jednym z rodzajów sera twarogowego produkowanego początkowo w małych chatkach w Ameryce. Stąd też pochodzi angielska nazwa: cottage cheese (z ang. cottage to chata, cheese to ser). Zobacz, dlaczego warto sięgać po ten produkt, zwłszcza jeśli jesteś na diecie odchudzającej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Czy serek wiejski jest dobry na odchudzanie?

Zdecydowanie tak! Serek wiejski jest niskokaloryczny (100 g dostarcza ok. 100 kcal) - idealnie więc nadaje się dla osób, które chcą zredukować masę ciała lub utrzymać swoją wagę. Dla tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia i dbają o swoją sylwetkę, serek wiejski może stanowić doskonałą alternatywę dla innych, bardziej kalorycznych przekąsek.

Jednak to nie tylko niska kaloryczność czyni serek wiejski tak wartościowym składnikiem diety. Produkt ten jest przede wszystkim bogatym źródłem białka (11 g na 100 g produktu). Dla osób aktywnych fizycznie białko stanowi kluczowy element diety, wspierający procesy regeneracji po treningach oraz pomagający w osiągnięciu pożądanej masy mięśniowej.

Białko ma również znaczenie dla osób chcących zredukować masę ciała. Produkty bogate w ten składnik są sycące i hamują apetyt. Co więcej, ułatwiają odchudzanie, usprawniają działanie metabolizmu człowieka, a także stymulują przemianę materii. Ponadto serek wiejski podnosi termogenezę poposiłkową, a także spowalnia proces opróżniania żołądka.

Serek wiejski sprawdzi się jako białkowy dodatek do śniadania
Serek wiejski sprawdzi się jako białkowy dodatek do śniadania © Licencjodawca | Karolina Grabowska

Dlaczego warto jeść serek wiejski?

Kolejnym aspektem, który czyni serek wiejski atrakcyjnym wyborem, jest jego zawartość wapnia i witaminy D. Wapń jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów, a także pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego. Witamina D zaś pomaga w przyswajaniu wapnia oraz wpływa korzystnie na układ odpornościowy.

Warto wspomnieć, że serek wiejski dostarcza także innych cennych składników, takich jak witamina A, witamina B12, fosfor, magnez, czy cynk. Te mikroelementy pełnią różnorodne funkcje w organizmie, od wspomagania procesów metabolicznych, po poprawę stanu skóry i włosów. Serek wiejski można, a nawet powinno się włączyć do codziennej diety - zarówno dla cennych walorów odżywczych, jak i zdrowotnych, Należy jednak pamiętać o tym, by jadłospis był urozmaicony.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza