Wybierasz się na wakacje do Włoch? Dietetyk tłumaczy jak utrzymać dietę na urlopie

Jeśli w tym roku wybierasz się na urlop do Włoch, a jednocześnie obawiasz się o swoją dietę, ten artykuł powstał z myślą o tobie. Zgromadzona tu wiedza na pewno ci pomoże!

Jak cieszyć się jedzeniem podczas wyjazdu do Włoch?Jak cieszyć się jedzeniem podczas wyjazdu do Włoch?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok | @michał_wrzosek, bobex73

Wciąż trwają wakacje, a wraz z nimi zasłużone urlopy. Jeśli odpoczynek dopiero przed tobą i planujesz pobyt we Włoszech, mam ciekawe porady, które mogą okazać się dla ciebie bardzo istotne. Chcesz poznać szczegóły? Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Zanim przejdę do sedna, chciałabym podkreślić jeszcze jedną rzecz, nawet jeśli zamierzasz odwiedzić inne miejsce, które nie leży we Włoszech, warto zapoznać się z całym materiałem. Zgromadzona tu wiedza może okazać się również przydatna na wczasach w innych zakątkach świata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarte kotleciki z mrożonego kurczaka i cukinii

Wakacje, ale co z dietą?

Co roku miliony Polaków planuje i czeka z utęsknieniem na wymarzony urlop. Każdy w końcu potrzebuje trochę zwolnić i naładować baterie. Tego typu wypady bardzo często wiążą się w końcu z beztroskim leniuchowaniem i kosztowaniem lokalnych specjałów. 

Oczywiście nie ma nic w tym złego, ale jeśli na co dzień dbasz o formę i przestrzegasz diety, warto wiedzieć, co zrobić, aby nie wrócić z wczasów z niepotrzebnymi wyrzutami sumienia. Już za moment wszystko stanie się jasne!

Dietetyk Michał Wrzosek tłumaczy

Temat pogodzenia wczasów z pysznym jedzeniem we Włoszech postanowił poruszyć znany w sieci doktor dietetyki Michał Wrzosek. Na swoim koncie na platformie TikTok podzielił się cennymi poradami, o których warto pamiętać na wczasach. Jak się okazuje, można trzymać formę, nie rezygnując przy tym z próbowania różnych przysmaków włoskiej kuchni. 

Swoje rozważania dietetyk rozpoczął od pizzy, która jest jednym z najbardziej znanych potraw włoskiej kuchni. I w tym przypadku zaleca wybierać pizzę na cienkim spodzie, bez dużej ilości sera. Co więcej, najlepiej by było, aby na pysznej przekąsce znalazło się jak najwięcej warzyw

Doktor Wrzosek w jednym ze swoich ostatnich filmów poruszył też temat kultowych makaronów. 

- Pamiętaj, że sosy na bazie śmietany lub z dużą ilością sera są bardziej tłuste i kaloryczne. Dlatego wybieraj makarony najlepiej z sosem pomidorowym i warzywami - wyjaśnia.

Włoska kuchnia słynie również ze słodkich przysmaków, na czele z genialnym tiramisu. Czy musisz całkowicie zrezygnować z tego deseru?

- Jesteś na urlopie, korzystaj i ciesz się włoskimi słodyczami. Ale pamiętaj, aby nie zajadać się kalorycznym tiramisu codziennie - podsumowuje dietetyk.

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co myślisz o poradach znanego dietetyka. Będziesz ich przestrzegał na swoim urlopie? Ja też jestem jeszcze przed wakacyjnym wypoczynkiem i postaram się spędzić urlop w zgodzie z zaleceniami dr Michała Wrzoska.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀