NewsyRosół czy pomidorowa. Znany dietetyk w końcu wskazał, która zupa jest zdrowsza

Rosół czy pomidorowa. Znany dietetyk w końcu wskazał, która zupa jest zdrowsza

Dietetyk wyjaśnia, która zupa jest zdrowsza/źródło: robert6666/Adobe Stock, TikTok/www.tiktok.com/@michal_wrzosek
Dietetyk wyjaśnia, która zupa jest zdrowsza/źródło: robert6666/Adobe Stock, TikTok/www.tiktok.com/@michal_wrzosek
Marzena Pęcak
07.08.2023 07:00, aktualizacja: 08.08.2023 08:58

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, która zupa jest zdrowsza? Rosół, a może pomidorowa? Znany dietetyk postanowił rozstrzygnąć tę sprawę raz na zawsze. Koniecznie sprawdź, czy dobrze typowałeś zwycięzcę tego pojedynku.

Na pewno w swojej kuchni często gotujesz zarówno rosół, jak i pomidorówkę. I nie ma w tym nic dziwnego, w końcu to dwie najbardziej popularne zupy w naszym kraju. Ale czy kiedykolwiek porównywałeś je ze sobą? Oczywiście nie chodzi mi tu o smak, bo każda z nich ma w sobie to coś. Bardziej chodzi mi o wartości odżywcze, na jakie możemy liczyć przy ich konsumpcji? Która z tych zup jest bardziej wartościowa?

Z pomocą przychodzi doświadczony dietetyk

Mój dylemat odnośnie zup został rozstrzygnięty. A wszystko to zasługa znanego w świecie wirtualnym dietetyka Michała Wrzoska. Mężczyzna w jednym ze swoich nagrań na TikToku poruszył właśnie ten temat. Jeśli masz więc podobne przemyślenia na temat obu zup, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Dzięki niemu znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące pytania. Oczywiście odnośnie zupy pomidorowej i rosołu.

Która zupa okaże się zdrowsza?/źródło: New Africa/Adobe Stock
Która zupa okaże się zdrowsza?/źródło: New Africa/Adobe Stock

Która zupa jest zdrowsza?

Jak wyjaśnił na samym wstępie doktor dietetyki, starcie wspomnianych zup zostało rozstrzygnięte przez jeden punkt. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że wyścig był naprawdę mocno wyrównany.

- Rosół zawiera wszystkie substancje potrzebne dla zdrowej skóry i stawów. Jedzenie rosołu w trakcie przeziębienia może mieć pozytywny wpływ na przebieg choroby - tłumaczy Michał Wrzosek. - Za to zupa pomidorowa to świetne źródło likopenu, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe - dodaje.

Dietetyk zwraca również uwagę na fakt, że rosół jest niskokaloryczny. Na 100 ml przypada tylko 10 kcal. To jednak nie koniec, bo po dodaniu do niego np. makaronu, ugotowanej marchewki, natki pietruszki czy kurczaka, to mamy zbilansowany posiłek o niskiej zawartości kalorycznej — ok. 50 kcal na 100 ml.

- Ale jeśli pomidorowa jest zrobiona z rosołu z wczoraj, to wygrywa - podsumowuje znawca zdrowego odżywiania.

I wszystko jasne. Teraz już wiadomo, że choć obie zupy mają mocne strony, to właśnie pomidorowa zrobiona na bulionie z rosołu wygrywa. Tak też obstawiałeś? Czy totalnie miałeś odmienne zdanie?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także