Rosół czy pomidorowa. Znany dietetyk w końcu wskazał, która zupa jest zdrowsza

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, która zupa jest zdrowsza? Rosół, a może pomidorowa? Znany dietetyk postanowił rozstrzygnąć tę sprawę raz na zawsze. Koniecznie sprawdź, czy dobrze typowałeś zwycięzcę tego pojedynku.

ObrazekDietetyk wyjaśnia, która zupa jest zdrowsza/źródło: robert6666/Adobe Stock, TikTok/www.tiktok.com/@michal_wrzosek
Marzena Pęcak

Na pewno w swojej kuchni często gotujesz zarówno rosół, jak i pomidorówkę. I nie ma w tym nic dziwnego, w końcu to dwie najbardziej popularne zupy w naszym kraju. Ale czy kiedykolwiek porównywałeś je ze sobą? Oczywiście nie chodzi mi tu o smak, bo każda z nich ma w sobie to coś. Bardziej chodzi mi o wartości odżywcze, na jakie możemy liczyć przy ich konsumpcji? Która z tych zup jest bardziej wartościowa?

Z pomocą przychodzi doświadczony dietetyk

Mój dylemat odnośnie zup został rozstrzygnięty. A wszystko to zasługa znanego w świecie wirtualnym dietetyka Michała Wrzoska. Mężczyzna w jednym ze swoich nagrań na TikToku poruszył właśnie ten temat. Jeśli masz więc podobne przemyślenia na temat obu zup, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Dzięki niemu znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące pytania. Oczywiście odnośnie zupy pomidorowej i rosołu.

Obrazek
Która zupa okaże się zdrowsza?/źródło: New Africa/Adobe Stock

Która zupa jest zdrowsza?

Jak wyjaśnił na samym wstępie doktor dietetyki, starcie wspomnianych zup zostało rozstrzygnięte przez jeden punkt. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że wyścig był naprawdę mocno wyrównany.

- Rosół zawiera wszystkie substancje potrzebne dla zdrowej skóry i stawów. Jedzenie rosołu w trakcie przeziębienia może mieć pozytywny wpływ na przebieg choroby - tłumaczy Michał Wrzosek. - Za to zupa pomidorowa to świetne źródło likopenu, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe - dodaje.

Dietetyk zwraca również uwagę na fakt, że rosół jest niskokaloryczny. Na 100 ml przypada tylko 10 kcal. To jednak nie koniec, bo po dodaniu do niego np. makaronu, ugotowanej marchewki, natki pietruszki czy kurczaka, to mamy zbilansowany posiłek o niskiej zawartości kalorycznej — ok. 50 kcal na 100 ml.

- Ale jeśli pomidorowa jest zrobiona z rosołu z wczoraj, to wygrywa - podsumowuje znawca zdrowego odżywiania.

I wszystko jasne. Teraz już wiadomo, że choć obie zupy mają mocne strony, to właśnie pomidorowa zrobiona na bulionie z rosołu wygrywa. Tak też obstawiałeś? Czy totalnie miałeś odmienne zdanie?

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟