Polacy nie wiedzą, jaki skarb ląduje w koszu. Niepozorne liście wykorzystasz na kilka sposobów

Jak wykorzystać liście selera? Z pewnością ich miejscem nie jest kosz. Są pełne aromatu i smaku, przez co idealnie sprawdzą się jako aromatyzujący dodatek wielu dań, a także dekoracja. Zobacz, co zrobić z liści selera.

Do czego można wykorzystać liście selera?Do czego można wykorzystać liście selera?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie marnuj drogocennych liści selera i wykorzystaj je w kuchni jako aromatyzujący dodatek dań lub dekoracja. Nie brakuje im walorów smaków, a w niektórych aspektach przewyższają sam korzeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na wielkanocne słodkości? Babeczki z jajkiem można jeść samymi oczami

Czy liście selera korzeniowego są jadalne?

Nie tylko korzeń, ale też liście selera korzeniowego są pełne walorów smakowych i odżywczych. Co więcej, liście zawierają większą ilość składników mineralnych i witamin niż sam korzeń. Stanowią m.in. bogate źródło flawonoidów, antyoksydantów i fitosteroli.

Liście selera korzeniowego, ze względu na działanie przeciwzapalne, traktowane są jako surowiec zielarski. Ponadto składniki aktywne liści selera uszczelniają naczynia krwionośne, a także uelastyczniają je i zapobiegają stanom zapalnym. Ponadto wykazują działanie moczopędne i redukują poziom złego cholesterolu.

Świeże liście selera warto wykorzystać jak dodatek do zup czy gulaszy lub świeżo wyciskanych soków. Doskonale sprawdzą się też jako przyprawa, w tym celu należy je wysuszyć, tworząc sypki dodatek do wytrawnych dań, zwłaszcza zup i sosów. Suszone liście selera przydadzą się również do sporządzania ziołowych naparów.

Do czego wykorzystać liście selera?
Do czego wykorzystać liście selera? © Pixabay

Liście selera naciowego - do czego je wykorzystać?

Liście selera naciowego są pełne cennych składników odżywczych, które nie powinny być marnowane. Są one niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem na zdrową przekąskę. Liście selera naciowego są bogate w różne składniki odżywcze, w tym magnez, wapń i przeciwutleniacze, takie jak witamina C i E. Dodatkowo liście selera mają działanie detoksykacyjne.

Ciekawostką jest to, że badania przeprowadzone przez naukowców z Konkuk University w Korei Południowej wykazały, że olejki eteryczne zawarte w liściach selera naciowego są skuteczne w odstraszaniu komarów.

Liście selera naciowego można je wykorzystać na wiele sposobów, dodając je do zup, sosów, sałatek, smoothie owocowych, gulaszu czy pesto. Z liści selera można również stworzyć piękne dekoracje do kanapek, domowej pizzy czy dań mięsnych. Jeśli chcesz dodać im dodatkowego smaku, możesz je wysuszyć i dodać do tradycyjnej soli, tworząc sól selerową. To połączenie składników nadaje potrawom dodatkowe walory smakowe, czyniąc je jeszcze bardziej apetycznymi.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej