Sałatka na sylwestra z tym dodatkiem to prawdziwy hit. Znacznie podkręci jej smak i twoje libido

Naciowy zaskarbił sobie sympatię zwłaszcza wśród fanów detoksów sokowych, ale korzeniowy zepchnęliśmy nieco na margines. O selerze wiemy wiele, ale w bardzo małym stopniu korzystamy z dobrodziejstw tego warzywa. Dodaj odrobinę do sylwestrowej sałatki, a zupełnie odmienisz jej smak.

Z czym zrobić sałatkę sylwestrową? Z czym zrobić sałatkę sylwestrową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Seler to warzywo, które występuje w dwóch najbardziej znanych formach: naciowym i bulwiastym. I jedna, i druga powinna mieć szczególnie miejsce w każdej zrównoważonej diecie. Seler to nie tylko źródło prozdrowotnych substancji, ale też doskonały dodatek podkreślający smak potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Seler korzeniowy - czy jest zdrowy?

Korzeń selera jest ceniony jako źródło wielu witamin i minerałów. Spożywając go, dostarczamy naszemu organizmowi przede wszystkim witaminy C, A, E, witamin z grupy B, a także kwas foliowy i witaminę PP. Warto podkreślić, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, niż owoce cytrusowe. Dodatkowo korzeń selera pomaga radzić sobie ze stresem, dzięki zawartym w nim substancjom aktywnym, które zwiększają odporność na sytuacje stresowe, działają antydepresyjnie i uspokajająco.

Seler korzeniowy jest często nazywany naturalnym afrodyzjakiem. Regularne spożywanie tego warzywa wpływa na zwiększenie androsteronu, czyli męskiego hormonu, który należy do androgenów. Właściwości selera wpływają na podniesienie libido u mężczyzn.

Dlaczego warto jeść seler?
Dlaczego warto jeść seler? © Pixabay

Dlaczego warto jeść seler naciowy?

Wysoka zawartość witaminy C w selerze naciowym (o wiele większa niż w cytrusach) sprawia, że jest warzywo podnoszące naszą odporność. Witamina C jest także silnym antyoksydantem, które neutralizuje wolne rodniki, a dzięki temu, zapobiega schorzeniom układu krążenia i uszkodzeniom tkanek.

Ponadto seler naciowy jest uznanym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. Zawiera apigeninę i lutoelinę, czyli składniki o udowodnionej zdolności do zwalczania komórek rakowych zwłaszcza w jajnikach, prostacie, trzustce, wątrobie i sutkach. Picie soku z selera naciowego regularnie (2–3 razy w tygodniu) zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc o 60 proc. Seler naciowy pomoże w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, a także w rozbudzaniu namiętności. To - podobnie do selera korzeniowego - naturalny afrodyzjak.

Sałatka na sylwestra z selerem. Inspiracje

Zarówno korzeń, jak i liście selera wspaniale odnajdują się w przeróżnych połączeniach. W przypadku korzenia najczęściej stawiamy na warzywo z zalewy lub lekko podgotowane, natomiast seler naciowy zdecydowanie najlepiej smakuje świeży. Czy jeden, czy drugi rodzaj selera, warto komponować sałatki z tym warzywem. Poniżej znajdziecie kilka inspiracji:

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie