Sałatka na sylwestra z tym dodatkiem to prawdziwy hit. Znacznie podkręci jej smak i twoje libido

Naciowy zaskarbił sobie sympatię zwłaszcza wśród fanów detoksów sokowych, ale korzeniowy zepchnęliśmy nieco na margines. O selerze wiemy wiele, ale w bardzo małym stopniu korzystamy z dobrodziejstw tego warzywa. Dodaj odrobinę do sylwestrowej sałatki, a zupełnie odmienisz jej smak.

Z czym zrobić sałatkę sylwestrową? Z czym zrobić sałatkę sylwestrową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Seler to warzywo, które występuje w dwóch najbardziej znanych formach: naciowym i bulwiastym. I jedna, i druga powinna mieć szczególnie miejsce w każdej zrównoważonej diecie. Seler to nie tylko źródło prozdrowotnych substancji, ale też doskonały dodatek podkreślający smak potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Seler korzeniowy - czy jest zdrowy?

Korzeń selera jest ceniony jako źródło wielu witamin i minerałów. Spożywając go, dostarczamy naszemu organizmowi przede wszystkim witaminy C, A, E, witamin z grupy B, a także kwas foliowy i witaminę PP. Warto podkreślić, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, niż owoce cytrusowe. Dodatkowo korzeń selera pomaga radzić sobie ze stresem, dzięki zawartym w nim substancjom aktywnym, które zwiększają odporność na sytuacje stresowe, działają antydepresyjnie i uspokajająco.

Seler korzeniowy jest często nazywany naturalnym afrodyzjakiem. Regularne spożywanie tego warzywa wpływa na zwiększenie androsteronu, czyli męskiego hormonu, który należy do androgenów. Właściwości selera wpływają na podniesienie libido u mężczyzn.

Dlaczego warto jeść seler?
Dlaczego warto jeść seler? © Pixabay

Dlaczego warto jeść seler naciowy?

Wysoka zawartość witaminy C w selerze naciowym (o wiele większa niż w cytrusach) sprawia, że jest warzywo podnoszące naszą odporność. Witamina C jest także silnym antyoksydantem, które neutralizuje wolne rodniki, a dzięki temu, zapobiega schorzeniom układu krążenia i uszkodzeniom tkanek.

Ponadto seler naciowy jest uznanym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. Zawiera apigeninę i lutoelinę, czyli składniki o udowodnionej zdolności do zwalczania komórek rakowych zwłaszcza w jajnikach, prostacie, trzustce, wątrobie i sutkach. Picie soku z selera naciowego regularnie (2–3 razy w tygodniu) zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc o 60 proc. Seler naciowy pomoże w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, a także w rozbudzaniu namiętności. To - podobnie do selera korzeniowego - naturalny afrodyzjak.

Sałatka na sylwestra z selerem. Inspiracje

Zarówno korzeń, jak i liście selera wspaniale odnajdują się w przeróżnych połączeniach. W przypadku korzenia najczęściej stawiamy na warzywo z zalewy lub lekko podgotowane, natomiast seler naciowy zdecydowanie najlepiej smakuje świeży. Czy jeden, czy drugi rodzaj selera, warto komponować sałatki z tym warzywem. Poniżej znajdziecie kilka inspiracji:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo