Kanapkowe choinki w kolorowym wydaniu. Ciekawa, smaczna i oryginalna przekąska już czeka

Nie masz pomysłu na ciekawe śniadanie, smaczną przekąskę lub oryginalną kolację? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem.

Od tych piękności nie sposób oderwać wzrokuOd tych piękności nie sposób oderwać wzroku
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Dziś przychodzę z kolejnym niesamowitym przepisem, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Co więcej, jest uniwersalny, dlatego też możesz wykorzystać go zarówno w formie śniadania, przekąski, jak i kolacji. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Przygotowanie kanapkowych choinek to dobra zabawa, dlatego w mgnieniu oka możesz przygotować smaczne przekąski wraz ze swoimi bliskimi. I to dosłownie z kilku składników, które świetnie się uzupełniają. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapkowe choinki w kolorowym wydaniu. Ciekawa, smaczna i oryginalna przekąska już czeka

Mini choinki w kolorowym wydaniu skrywają same rarytasy. Są tak dobre, że znikają z talerza w ciągu kilku sekund!

Składniki:

  • 10 pełnoziarnistych tostów,
  • 2 łyżki zielonej pasty warzywnej,
  • 2 łyżki czerwonej pasty warzywnej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 50 g wędzonego łososia,
  • 1/2 żółtego pomidora,
  • 2 plastry sera cheddar,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od budowy konstrukcji, która pozwoli mi stworzyć przekąskę w formie uroczej choinki. Na początek na blacie kuchennym układam kromkę tosta pełnoziarnistego. Bezpośrednio na pieczywie rozprowadzam czerwoną pastę warzywną

Pierwsza warstwa jest już prawie gotowa
Pierwsza warstwa jest już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na paście układam drugą kanapkę chleba tostowego. Po czym dodaję dwa plastry żółtego pomidora, kolejną kromkę pieczywa oraz majonez

W przepisie nie może zabraknąć majonezu
W przepisie nie może zabraknąć majonezu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na majonezowej warstwie układam kawałki wędzonego łososia. Potem przychodzi czas na kolejną kanapkę, plaster cheddara, pełnoziarnistą kanapkę, warzywną pastę oraz ostatnią kromkę chleba tostowego.

I konstrukcja jest już gotowa
I konstrukcja jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie zabezpieczam całą konstrukcję przy pomocy czterech patyczków do szaszłyków. Układam je w równej odległości, tak aby na koniec podzielić całą konstrukcję na cztery części. W każdym takim elemencie musi znaleźć się drewniany element.

Czas na zabezpieczenie przy pomocy drewnianych patyczków
Czas na zabezpieczenie przy pomocy drewnianych patyczków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Z wydzielonych elementów wycinam boczne krawędzie pod skosem. W ten szybki i prosty sposób uzyskują w mgnieniu oka idealną formę choinki

I kształt idealnej choinki jest już coraz bliżej
I kształt idealnej choinki jest już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec każdą kanapkową choinkę dekoruję przy pomocy mini pomidorków koktajlowych. Przekąski przed podaniem dekoruję startym parmezanem. Co więcej, układam je na świeżej rukoli, dzięki czemu efekt prezentuje się jeszcze lepiej. Smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na ciekawe danie. Moim zdaniem będzie to prawdziwy strzał w 10 w każdym domu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku