Kanapkowe choinki w kolorowym wydaniu. Ciekawa, smaczna i oryginalna przekąska już czeka
Nie masz pomysłu na ciekawe śniadanie, smaczną przekąskę lub oryginalną kolację? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem.
28.12.2023 | aktual.: 28.12.2023 14:35
Dziś przychodzę z kolejnym niesamowitym przepisem, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Co więcej, jest uniwersalny, dlatego też możesz wykorzystać go zarówno w formie śniadania, przekąski, jak i kolacji.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Przygotowanie kanapkowych choinek to dobra zabawa, dlatego w mgnieniu oka możesz przygotować smaczne przekąski wraz ze swoimi bliskimi. I to dosłownie z kilku składników, które świetnie się uzupełniają. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Mini choinki w kolorowym wydaniu skrywają same rarytasy. Są tak dobre, że znikają z talerza w ciągu kilku sekund!
Składniki:
- 10 pełnoziarnistych tostów,
- 2 łyżki zielonej pasty warzywnej,
- 2 łyżki czerwonej pasty warzywnej,
- 2 łyżki majonezu,
- 50 g wędzonego łososia,
- 1/2 żółtego pomidora,
- 2 plastry sera cheddar,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki tartego parmezanu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od budowy konstrukcji, która pozwoli mi stworzyć przekąskę w formie uroczej choinki. Na początek na blacie kuchennym układam kromkę tosta pełnoziarnistego. Bezpośrednio na pieczywie rozprowadzam czerwoną pastę warzywną.
Krok 2. Na paście układam drugą kanapkę chleba tostowego. Po czym dodaję dwa plastry żółtego pomidora, kolejną kromkę pieczywa oraz majonez.
Krok 3. Na majonezowej warstwie układam kawałki wędzonego łososia. Potem przychodzi czas na kolejną kanapkę, plaster cheddara, pełnoziarnistą kanapkę, warzywną pastę oraz ostatnią kromkę chleba tostowego.
Krok 4. Następnie zabezpieczam całą konstrukcję przy pomocy czterech patyczków do szaszłyków. Układam je w równej odległości, tak aby na koniec podzielić całą konstrukcję na cztery części. W każdym takim elemencie musi znaleźć się drewniany element.
Krok 5. Z wydzielonych elementów wycinam boczne krawędzie pod skosem. W ten szybki i prosty sposób uzyskują w mgnieniu oka idealną formę choinki.
Krok 6. Na koniec każdą kanapkową choinkę dekoruję przy pomocy mini pomidorków koktajlowych. Przekąski przed podaniem dekoruję startym parmezanem. Co więcej, układam je na świeżej rukoli, dzięki czemu efekt prezentuje się jeszcze lepiej. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na ciekawe danie. Moim zdaniem będzie to prawdziwy strzał w 10 w każdym domu.