Świąteczna deska przekąsek w kształcie choinki. Przepyszna ozdoba, która zachwyci domowników
Świąteczna deska przekąsek świetnie sprawdzi się na rodzinne śniadanie lub wspólną kolację. Smacznie, prosto i na bogato.
19.12.2022 | aktual.: 19.10.2023 12:55
Deska serów i wędlin
Podczas świąt Bożego Narodzenia sięgamy nie tylko po ciężkie i tłuste potrawy. Wolne dni sprzyjają długiemu biesiadowaniu, więc warto zadbać o pyszności na stole. Świetnym rozwiązaniem na świąteczne śniadanie lub lżejszą kolację jest efektowna deska serów i wędlin z dodatkiem warzyw i chrupiących przekąsek. Ułożone w kształt choinki składniki świetnie pasują do świątecznej atmosfery i sprawiają, że wspólne posiłki stają się jeszcze przyjemniejsze.
Największym wyzwaniem podczas przygotowywania takiej deski jest jej estetyczne podanie. Jeśli nie jesteś mistrzem wizualizacji i Twój zmysł artystyczny nie jest Twoją najmocniejszą stroną, to mamy dla Ciebie rozwiązanie. W naszym przepisie podsuwamy Ci gotowe rozwiązania, które możesz odwzorować 1:1 w swoim domu. Przede wszystkim postaw na różnorodność: drobiowa wędlina, różne gatunki serów, chru0piące korniszony, pomidory suszone, oliwki... Dzięki temu każdy znajdzie tam coś dla siebie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Świąteczna deska przekąsek
Składniki:
- szynka drobiowa
- ser żółty
- ser pleśniowy
- tarty parmezan
- oliwki zielone
- oliwki czarne
- korniszony
- salami
- świeży rozmaryn
- suszone pomidory w oleju
- pomidorki koktajlowe
- białe winogrono
- krakersy
Sposób przygotowania:
Przygotuj dużą deskę. Pamiętaj, żeby nie sięgać po tą, której używasz do krojenia. Najlepiej jest kupić jedną, porządną płytę, która będzie służyła tylko i wyłącznie serwowaniu przekąsek. Na blacie ułóż rząd plasterków szynki drobiowej tak, aby ich brzegi nachodziły na siebie. Następnie zawiń je, tworząc różyczkę.
Tak samo zrób z okrągłymi plasterkami sera żółtego. Ułóż w poprzek deski rządek pokrojonego sera camembert, szynkowych kwiatków i oliwek.
Dodaj czarne oliwki oraz serowe róże. Dorzuć pokrojone w kostkę kawałki sera, korniszony i pomidorki. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to robimy. Między kawałki przekąsek powtykaj świeży rozmaryn, który świetnie będzie imitował sosnowe igiełki.
Z salami wytnij gwiazdkę i umieść ją na szczycie naszej smacznej choinki. Oprósz całość startym parmezanem i gotowe.
Smacznego!