Świąteczne babeczki choinki

Przepisów na świąteczne babeczki nigdy za wiele. Zwłaszcza kiedy możesz połączyć pyszny smak z ciekawym wyglądem i świetną zabawą przy tworzeniu oryginalnych wypieków.

Obrazek
Pyszności

Wszystkie te czynniki znajdziesz w dzisiejszym przepisie, dzięki któremu stworzysz niesamowite babeczki z choinkami. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

Babeczki czekoladowe

  1. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  2. 170 g dropsy czekoladowe
  3. 160 g masło roztopione
  4. 3 szt. jajka
  5. 280 g mąka
  6. 190 ml mleko
  7. 4 łyżki kakao
  8. 1/2 szkl. cukier
  9. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Zielona masa

  1. 300 g biała czekolada roztopiona
  2. 2 łyżki matcha

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia suchych składników: mąki, kakao, proszku do pieczenia oraz cukru.

Obrazek

2. Czas na mokre składniki. W osobnej misce wymieszaj jajka, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Teraz wymieszaj ze sobą obie mieszanki. Nie zapomnij dodać również roztopione masło

Obrazek

3. Do mieszanki dodaj dropsy czekoladowe i ponownie wymieszaj. Rozprowadź mieszankę w papilotkach na muffiny. Wstaw babeczki do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie połącz roztopioną białą czekoladę i matchę. Na talerzu ułóż kawałki paluszków i przy pomocy miksu z matchą zacznij tworzyć choinki. Kiedy już skończysz je dekorować, talerz ze smakołykami wstaw do lodówki.

Obrazek

5. Na upieczonych i ostudzonych babeczkach rozprowadź mieszankę z białej czekolady i matchy. Posyp całość wiórkami kokosowymi, a na końcu wbij w babeczkę wcześniej przygotowane choinki.

Obrazek

6. I to wszystko!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie