PrzepisSałatkiMoja ciocia robi obłędną sałatkę lwowską. Zawsze biorę dokładkę

Moja ciocia robi obłędną sałatkę lwowską. Zawsze biorę dokładkę

Sałatka lwowska
Sałatka lwowska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.08.2023 07:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Planujesz duże spotkanie rodzinne? Szukasz pomysłu na wyjątkową przekąskę? Przygotuj sałatkę mojej cioci Jadzi, a na pewno nie pożałujesz. Znika z talerzy w mgnieniu oka!

Na pewno zgodzisz się ze mną, że zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i spotkań w gronie przyjaciół, na suto zastawionych stołach królują różnego rodzaju sałatki. I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że można przygotować je wcześniej. Dzięki czemu każdy gość może swobodnie poczęstować się w ciągu całego spotkania fenomenalnym rarytasem. 

Takie rozwiązanie sprawdza się na naszych stołach od wielu lat. Dlatego też przetestowałam już w swoim życiu niejedną sałatkę. I muszę przyznać, że wśród moich faworytów znajduje się ciągle kombinacja cioci Jadzi. Co jest w niej takiego niezwykłego? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka lwowska cioci Jadzi

Odkąd pamiętam podczas swoich imienin ciocia Jadzia, serwuje 3 rodzaje sałatek. I choć dwie z propozycji często się zmieniają, to jeden z jej przepisów pozostaje bez zmian. Zastanawiasz się dlaczego? Otóż jej sałatka lwowska, bo to o niej mowa, cieszy się tak dużym powodzeniem, że nikt z gości nie wyobraża sobie spotkania u cioci bez jej sprawdzonego przepisu

A jaką sałatkę ty lubisz najbardziej?
A jaką sałatkę ty lubisz najbardziej?© Adobe Stock | emmi

Jeśli jakimś dziwnym trafem, nie znasz tego przepisu, śpieszę z pomocą. Sałatka lwowska wywodzi się z kuchni ukraińskiej. Możesz znaleźć w niej m.in. śledzia, czerwonego buraka, ziemniaki, ogórki konserwowe i jabłko. Brzmi ciekawie, prawda?

Jak zrobić sałatkę lwowską krok po kroku?

Od razu uspokajam, przygotowanie sałatki jest bajecznie proste, więc nawet jeśli stawiasz pierwsze kroki w kulinarnym świecie, sukces masz gwarantowany!

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych w oleju,
  • 3 ziemniaki,
  • ½ cebuli,
  • 5 buraków,
  • 3 jabłka,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • ½ selera,
  • ¾ małego słoika grzybów marynowanych,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • 250 ml śmietany,
  • ⅓ szkl. musztardy,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj wszystkie warzywa (poza cebulą).
  2. Następnie pokrój je w kostkę. To samo zrób ze śledziami, cebulą, grzybkami marynowanymi i jabłkami. Pamiętaj, że wszystkie składniki ze skórką, powinny być wcześniej obrane. 
  3. Do miski wrzuć teraz ugotowane buraki, ogórki kiszone, seler, grzybki marynowane i cebulę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Jako kolejne składniki dodaj wcześniej przygotowane ziemniaki i filety śledziowe. 
  5. Całość skropl sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.
  6. W międzyczasie połącz ze sobą śmietanę, musztardę, sól, pieprz oraz cukier. 
  7. Połączone wcześniej składniki polej śmietankowym miksem i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego!

I to wszystko. Jak sam widzisz, wcale nie było tak strasznie. Dzisiejszy przepis to najlepszy dowód na to, że czasami wystarczy naprawdę niewiele, aby osiągnąć genialne efekty. Zgadzasz się ze mną?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także