Moja ciocia robi obłędną sałatkę lwowską. Zawsze biorę dokładkę
Planujesz duże spotkanie rodzinne? Szukasz pomysłu na wyjątkową przekąskę? Przygotuj sałatkę mojej cioci Jadzi, a na pewno nie pożałujesz. Znika z talerzy w mgnieniu oka!
29.08.2023 07:38
Na pewno zgodzisz się ze mną, że zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i spotkań w gronie przyjaciół, na suto zastawionych stołach królują różnego rodzaju sałatki. I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że można przygotować je wcześniej. Dzięki czemu każdy gość może swobodnie poczęstować się w ciągu całego spotkania fenomenalnym rarytasem.
Takie rozwiązanie sprawdza się na naszych stołach od wielu lat. Dlatego też przetestowałam już w swoim życiu niejedną sałatkę. I muszę przyznać, że wśród moich faworytów znajduje się ciągle kombinacja cioci Jadzi. Co jest w niej takiego niezwykłego? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka lwowska cioci Jadzi
Odkąd pamiętam podczas swoich imienin ciocia Jadzia, serwuje 3 rodzaje sałatek. I choć dwie z propozycji często się zmieniają, to jeden z jej przepisów pozostaje bez zmian. Zastanawiasz się dlaczego? Otóż jej sałatka lwowska, bo to o niej mowa, cieszy się tak dużym powodzeniem, że nikt z gości nie wyobraża sobie spotkania u cioci bez jej sprawdzonego przepisu.
Jeśli jakimś dziwnym trafem, nie znasz tego przepisu, śpieszę z pomocą. Sałatka lwowska wywodzi się z kuchni ukraińskiej. Możesz znaleźć w niej m.in. śledzia, czerwonego buraka, ziemniaki, ogórki konserwowe i jabłko. Brzmi ciekawie, prawda?
Jak zrobić sałatkę lwowską krok po kroku?
Od razu uspokajam, przygotowanie sałatki jest bajecznie proste, więc nawet jeśli stawiasz pierwsze kroki w kulinarnym świecie, sukces masz gwarantowany!
Składniki:
- 6 filetów śledziowych w oleju,
- 3 ziemniaki,
- ½ cebuli,
- 5 buraków,
- 3 jabłka,
- 4 ogórki konserwowe,
- ½ selera,
- ¾ małego słoika grzybów marynowanych,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 250 ml śmietany,
- ⅓ szkl. musztardy,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj wszystkie warzywa (poza cebulą).
- Następnie pokrój je w kostkę. To samo zrób ze śledziami, cebulą, grzybkami marynowanymi i jabłkami. Pamiętaj, że wszystkie składniki ze skórką, powinny być wcześniej obrane.
- Do miski wrzuć teraz ugotowane buraki, ogórki kiszone, seler, grzybki marynowane i cebulę. Dokładnie wymieszaj.
- Jako kolejne składniki dodaj wcześniej przygotowane ziemniaki i filety śledziowe.
- Całość skropl sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.
- W międzyczasie połącz ze sobą śmietanę, musztardę, sól, pieprz oraz cukier.
- Połączone wcześniej składniki polej śmietankowym miksem i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego!
I to wszystko. Jak sam widzisz, wcale nie było tak strasznie. Dzisiejszy przepis to najlepszy dowód na to, że czasami wystarczy naprawdę niewiele, aby osiągnąć genialne efekty. Zgadzasz się ze mną?