PrzepisSałatkiSałatka na sylwestra, którą zrobisz w kilka minut. Zniknie ze stołu, zanim wybije północ

Sałatka na sylwestra, którą zrobisz w kilka minut. Zniknie ze stołu, zanim wybije północ

Sałatka w ananasie
Sałatka w ananasie
Źródło zdjęć: © Canva | AndreyS
29.12.2023 14:17

Na sylwestrowej zabawie nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obowiązkową pozycją na stole są sałatki. Łatwo je nałożyć, można je szybko zjeść, a i ciekawych pomysłów nie brakuje. Jednym z pewniaków na Sylwestra jest prosta sałatka w ananasie.

Sałatka zaserwowana w wydrążonym ananasie to przekąska, która zrobi wrażenie na gościach. Połączenie kurczaka z ananasem, na dodatek zaserwowane w połówkach wydrążonego owocu, to po prostu petarda. Prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Gdy tylko pojawia się na stole, goście od razu chwytają za talerze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z ananasem

Nie jarzynowa, nie gyrosowa i nie z zupek chińskich - to sałatka z kurczakiem i ananasem w tym roku zrobi furorę. Przepis jest przede wszystkim prosty i szybki. Przywitanie Nowego Roku będzie wyjątkowo smaczne. Seler naciowy dodaje całości świeżego posmaku, orzechy przyjemnie chrupią. Nie mogło obyć się również bez majonezu, gdy wraz z jogurtem łączy wszystkie składniki.

Sałatka z kurczakiem i ananasem - Pyszności
Sałatka z kurczakiem i ananasem - Pyszności© Canva | oproko

Składniki:

  • 1 ananas,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2-3 łodygi selera naciowego,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • 100 ml majonezu,
  • 1 cytryna,
  • 100 ml jogurtu,
  • odrobinę skórki cytrynowej,
  • garść orzechów,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyszczam z chrząstek. Doprawiam solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  2. Przekładam kurczaka do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
  3. Ananasa przekrajam na pół i przy pomocy łyżki wydrążam środek.
  4. Seler myję i kroję w plastry, orzechy siekam.
  5. W miseczce łączę majonez, jogurt naturalny, sok oraz trochę otartej skorki z cytryny. Przed dodaniem skórki, sparzam owoc.
  6. Sos doprawiam czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  7. W misce łączę mięso, seler, kawałki ananasa oraz przygotowany sos.
  8. Przekładam do wydrążonych połówek ananasa.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także