PrzepisSałatkiSałatka na sylwestra, którą zrobisz w kilka minut. Zniknie ze stołu, zanim wybije północ

Sałatka na sylwestra, którą zrobisz w kilka minut. Zniknie ze stołu, zanim wybije północ

Sałatka w ananasie
Sałatka w ananasie
Źródło zdjęć: © Canva | AndreyS

29.12.2023 14:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na sylwestrowej zabawie nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obowiązkową pozycją na stole są sałatki. Łatwo je nałożyć, można je szybko zjeść, a i ciekawych pomysłów nie brakuje. Jednym z pewniaków na Sylwestra jest prosta sałatka w ananasie.

Sałatka zaserwowana w wydrążonym ananasie to przekąska, która zrobi wrażenie na gościach. Połączenie kurczaka z ananasem, na dodatek zaserwowane w połówkach wydrążonego owocu, to po prostu petarda. Prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Gdy tylko pojawia się na stole, goście od razu chwytają za talerze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z ananasem

Nie jarzynowa, nie gyrosowa i nie z zupek chińskich - to sałatka z kurczakiem i ananasem w tym roku zrobi furorę. Przepis jest przede wszystkim prosty i szybki. Przywitanie Nowego Roku będzie wyjątkowo smaczne. Seler naciowy dodaje całości świeżego posmaku, orzechy przyjemnie chrupią. Nie mogło obyć się również bez majonezu, gdy wraz z jogurtem łączy wszystkie składniki.

Sałatka z kurczakiem i ananasem - Pyszności
Sałatka z kurczakiem i ananasem - Pyszności© Canva | oproko

Składniki:

  • 1 ananas,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2-3 łodygi selera naciowego,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • 100 ml majonezu,
  • 1 cytryna,
  • 100 ml jogurtu,
  • odrobinę skórki cytrynowej,
  • garść orzechów,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyszczam z chrząstek. Doprawiam solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  2. Przekładam kurczaka do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
  3. Ananasa przekrajam na pół i przy pomocy łyżki wydrążam środek.
  4. Seler myję i kroję w plastry, orzechy siekam.
  5. W miseczce łączę majonez, jogurt naturalny, sok oraz trochę otartej skorki z cytryny. Przed dodaniem skórki, sparzam owoc.
  6. Sos doprawiam czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  7. W misce łączę mięso, seler, kawałki ananasa oraz przygotowany sos.
  8. Przekładam do wydrążonych połówek ananasa.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także