Sałatka na sylwestra, którą zrobisz w kilka minut. Zniknie ze stołu, zanim wybije północ

Na sylwestrowej zabawie nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obowiązkową pozycją na stole są sałatki. Łatwo je nałożyć, można je szybko zjeść, a i ciekawych pomysłów nie brakuje. Jednym z pewniaków na Sylwestra jest prosta sałatka w ananasie.

Sałatka w ananasie Sałatka w ananasie
Źródło zdjęć: © Canva | AndreyS
Ewa Malinowska

Sałatka zaserwowana w wydrążonym ananasie to przekąska, która zrobi wrażenie na gościach. Połączenie kurczaka z ananasem, na dodatek zaserwowane w połówkach wydrążonego owocu, to po prostu petarda. Prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Gdy tylko pojawia się na stole, goście od razu chwytają za talerze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Sałatka z ananasem

Nie jarzynowa, nie gyrosowa i nie z zupek chińskich - to sałatka z kurczakiem i ananasem w tym roku zrobi furorę. Przepis jest przede wszystkim prosty i szybki. Przywitanie Nowego Roku będzie wyjątkowo smaczne. Seler naciowy dodaje całości świeżego posmaku, orzechy przyjemnie chrupią. Nie mogło obyć się również bez majonezu, gdy wraz z jogurtem łączy wszystkie składniki.

Sałatka z kurczakiem i ananasem - Pyszności
Sałatka z kurczakiem i ananasem - Pyszności © Canva | oproko

Składniki:

  • 1 ananas,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2-3 łodygi selera naciowego,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • 100 ml majonezu,
  • 1 cytryna,
  • 100 ml jogurtu,
  • odrobinę skórki cytrynowej,
  • garść orzechów,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyszczam z chrząstek. Doprawiam solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  2. Przekładam kurczaka do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
  3. Ananasa przekrajam na pół i przy pomocy łyżki wydrążam środek.
  4. Seler myję i kroję w plastry, orzechy siekam.
  5. W miseczce łączę majonez, jogurt naturalny, sok oraz trochę otartej skorki z cytryny. Przed dodaniem skórki, sparzam owoc.
  6. Sos doprawiam czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  7. W misce łączę mięso, seler, kawałki ananasa oraz przygotowany sos.
  8. Przekładam do wydrążonych połówek ananasa.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości