Sałatka na sylwestra, którą zrobisz w kilka minut. Zniknie ze stołu, zanim wybije północ

Na sylwestrowej zabawie nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obowiązkową pozycją na stole są sałatki. Łatwo je nałożyć, można je szybko zjeść, a i ciekawych pomysłów nie brakuje. Jednym z pewniaków na Sylwestra jest prosta sałatka w ananasie.

Sałatka w ananasie Sałatka w ananasie
Źródło zdjęć: © Canva | AndreyS
Ewa Malinowska

Sałatka zaserwowana w wydrążonym ananasie to przekąska, która zrobi wrażenie na gościach. Połączenie kurczaka z ananasem, na dodatek zaserwowane w połówkach wydrążonego owocu, to po prostu petarda. Prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Gdy tylko pojawia się na stole, goście od razu chwytają za talerze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Sałatka z ananasem

Nie jarzynowa, nie gyrosowa i nie z zupek chińskich - to sałatka z kurczakiem i ananasem w tym roku zrobi furorę. Przepis jest przede wszystkim prosty i szybki. Przywitanie Nowego Roku będzie wyjątkowo smaczne. Seler naciowy dodaje całości świeżego posmaku, orzechy przyjemnie chrupią. Nie mogło obyć się również bez majonezu, gdy wraz z jogurtem łączy wszystkie składniki.

Sałatka z kurczakiem i ananasem - Pyszności
Sałatka z kurczakiem i ananasem - Pyszności © Canva | oproko

Składniki:

  • 1 ananas,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2-3 łodygi selera naciowego,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • 100 ml majonezu,
  • 1 cytryna,
  • 100 ml jogurtu,
  • odrobinę skórki cytrynowej,
  • garść orzechów,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyszczam z chrząstek. Doprawiam solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  2. Przekładam kurczaka do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
  3. Ananasa przekrajam na pół i przy pomocy łyżki wydrążam środek.
  4. Seler myję i kroję w plastry, orzechy siekam.
  5. W miseczce łączę majonez, jogurt naturalny, sok oraz trochę otartej skorki z cytryny. Przed dodaniem skórki, sparzam owoc.
  6. Sos doprawiam czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  7. W misce łączę mięso, seler, kawałki ananasa oraz przygotowany sos.
  8. Przekładam do wydrążonych połówek ananasa.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo