Wypij codziennie szklankę tego naparu. Ułatwi zasypianie i ochroni przed cukrzycą

Z ziołowymi naparami kojarzone są często nasze babcie, które chętnie wypijały je na wszelakie dolegliwości. I miały w tym naprawdę dużo racji, bo kubek takiego napoju może być remedium na różne problemy. W moim domu króluje przede wszystkim pokrzywa. Łączy w sobie niesamowite właściwości z pysznym, rześkim smakiem.

Pokrzywa - PysznościPokrzywa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | lunovmykola
Ewa Malinowska

Z pokrzywą kojarzą się przede wszystkim chaszcze, których jako dzieci unikaliśmy jak ognia, w obawie przed poparzeniem. Niepozorne zioło skrywa w sobie cenne właściwości, które docenią osoby borykające się z problemami z zasypianiem, chcą wzmocnić skórę, włosy i paznokcie czy też borykają się z infekcjami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Napar z pokrzywy

Już w starożytności doceniano dobroczynne właściwości pokrzywy. W średniowieczu uważano ją za panaceum na niemal wszystkie dolegliwości. Dziś znów odkrywamy jej moc, wykorzystując napar z pokrzywy w walce z alergiami, infekcjami, problemami prostaty i stanami zapalnymi.

herbatka z pokrzywy
herbatka z pokrzywy © Licencjodawca

Pokrzywa słynie z właściwości oczyszczających organizm. Pomaga w zwalczaniu bólu stawów, łagodzi problemy hormonalne i wspomaga walkę z anemią. Przyspieszając metabolizm, sprzyja również odchudzaniu. Działa moczopędnie, co czyni ją cennym sojusznikiem w leczeniu chorób nerek, takich jak kamica nerkowa. Bogactwo witamin i minerałów w naparze z pokrzywy wzmacnia włosy i paznokcie, czyniąc je pięknymi i zdrowymi.

Pokrzywa dostarcza cennych witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także witaminy K. W jej liściach znajdziemy również bogactwo minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, krzem i żelazo.

Jak pić pokrzywę?

Podstawą jest oczywiście dobra pokrzywa. Dostępne są w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością i zielarskich. Można je również z łatwością zebrać samodzielnie, pamiętając o odpowiednim miejscu zbioru i suszeniu.

Pokrzywa wzmacnia włosy i przyspiesza ich porost
Pokrzywa wzmacnia włosy i przyspiesza ich porost © Getty Images | Madeleine Steinbach

Przygotowanie naparu z pokrzywy:

  • Do kubka wsyp 2 łyżki suszonych liści pokrzywy.
  • Zalej wrzątkiem i odczekaj kilka minut, aby liście się zaparzyły.
  • Możesz również zalać liście zimną wodą i odstawić na kilka godzin, aby uzyskać napar na zimno.

Wygodną alternatywą dla suszonych liści jest herbata z pokrzywy w torebkach. Dostępna w różnych wariantach smakowych, dzięki czemu przypadnie do gustu nawet osobom, które krzywią się na widok ziółek. Niezależnie od wybranej formy, pokrzywa to naturalny sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀