Zdębiałam, kiedy kelner podał mi filiżankę. Nie do wiary, co Gruzini dodają do kawy
Kawa po batumsku to tradycyjny gruziński napój, który wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem. Ta wyrazistość nie pochodzi wyłącznie od ziaren kawy. W gruzińskim naparze znajdziemy też jeden nieoczywisty dodatek.
19.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 18:42
Charakterystyczny smak i aromat kawy po batumsku jest wynikiem m.in. specyficznego procesu przygotowania naparu. Dodatkowo, co może wydawać się nieco zaskakujące, jednym z kluczowych składników potrzebnych do jej wykonania jest... czosnek. Kiedy pierwszy raz podano mi kawę po batumsku w kawiarni, myślałam, że to pomyłka. Po kilku łykach okazało się jednak, że w tym szaleństwie jest metoda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niepowtarzalna gruzińska kawa. Jeden dodatek mocno zaskakuje
Jak przygotować kawę po batumsku? Proces ten jest nieco bardziej skomplikowany niż przygotowanie tradycyjnej kawy. Zanim zmielimy ziarna kawy, musimy je uprażyć na patelni razem z kilkoma ząbkami czosnku. Ten krok pozwala na wydobycie wyjątkowego aromatu z kawy. Warto jednak podkreślić, że mimo obecności czosnku, nie wpływa on negatywnie na smak napoju.
Po uprażeniu ziaren przystępujemy do ich mielenia. Zmieloną kawę wsypujemy do specjalnego naczynia zwanego dżezwą, które służy do parzenia kawy. Do dżezwy dodajemy wodę i ewentualnie odrobinę cukru. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy na powierzchni zacznie pojawiać się piana, mieszamy kawę i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Gotową kawę podajemy w małych filiżankach.
Ciekawostką jest też, że w Gruzji równie często piją tzw. kawę po królewsku. Ten napój pochodzi z rejonu Achalciche. Sposób przygotowania tej kawy jest równie interesujący jak w przypadku kawy po batumsku. Co więcej, składnikiem tego napoju, oprócz kawy, są również ubite z cukrem żółtka. Dzięki temu kawa zyskuje niepowtarzalny, gorzko-słodki smak.
Domowa kawa po batumsku. Przepis
Składniki:
- 1 pełna łyżeczka ziaren kawy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 200 ml filtrowanej lub butelkowanej wody.
Przygotowanie:
- Na patelni z grubym dnem podsmaż ziarna kawy bez użycia tłuszczu na małym ogniu, cały czas mieszając całość. W międzyczasie dodaj obrany ząbek czosnku.
- Kiedy na ziarnach pojawi się tłusta powłoka, możesz zdjąć na je ognia i przesypać na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy. Kiedy ziarna ostygną, zmiel je w młynku ręcznym lub elektrycznym.
- Do tygielka wsyp zmieloną kawę, dodaj cukier i zalej wodą. Gotuj całość na bardzo małym ogniu. Nie mieszaj.
- Kiedy pianka z kawy zacznie się podnosić, poczekaj, aż dotrze do szyjki, wtedy szybko wymieszaj kawę, zdejmując ja z palnika, po czym połóż ją tam z powrotem i podgrzewaj do momentu, aż pianka ponownie się podniesie.
- Wtedy kawę możesz przelać do filiżanki.
- W taki sam sposób kawę możesz przygotowanym w zwykłym rondelku/garnuszku.