Moja babcia piecze to ciasto co weekend. Już sama nazwa wskazuje, że jest przepyszne

Ciasto słoneczne to jeden z najsmaczniejszych wypieków, jakich dane mi było spróbować. Jest w nim wszystko, czego potrzebują oczy i podniebienie. Jak sama nazwa tego smakołyku wskazuje — wystarczy jeden kęs, by się rozpromienić!

Ciasto "słoneczne". Prawdziwy majstersztyk!Ciasto "słoneczne". Prawdziwy majstersztyk!
Źródło zdjęć: © Canva | hipokrat

Ta kompozycja to istne cudo — i mówię o tym z pełną świadomością powagi tych słów. Połączenie kruchego spodu, rześkości cytrusów, delikatnej masy serowej i kruchej bezy to prawdziwy cukierniczy majstersztyk. Moja babcia czerpie dużą przyjemność z jego przygotowywania, a ja — z konsumpcji. Czyż to nie jest układ idealny?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Żeby jednak nie wyjść na roszczeniowego leniucha, wymogłem od babci przepis na to ciasto i postanowiłem samemu spróbować swoich sił w jego wypieku. Receptura jest nieco długa, a sposób przygotowania dość rozbudowany, ale to wszystko tylko pozory. Tak naprawdę ciasto słoneczne jest bardzo proste i każdy z nim sobie poradzi. Wystarczy tylko chcieć. A uwierz mi, warto.

Ciasto słoneczne krok po kroku

Składniki:

Spód i kruszonka:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli.

Środek:

  • 1,2 kg sera twarogowego,
  • 300 g cukru,
  • 250 ml oleju,
  • 250 ml mleka,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

Beza:

  • 6 białek,
  • 250 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Ciasto słoneczne to połączenie delikatne masy twarogowej słodkiej bezy
Ciasto słoneczne to połączenie delikatne masy twarogowej słodkiej bezy © Canva | artaniar
  1. Zaczynam od masy, którą podzielę na spód i kruszonkę. Masło ścieram i łączę z cukrem pudrem, jajkiem i żółtkami. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiam ciasto, a następnie dzielę je na dwie części. Jedna z nich to mniej więcej 2/3 - to będzie spód, a pozostała pójdzie na kruszonkę. Obie części formuje w kule, zabezpieczam folią i wsadzam do lodówki.
  2. 30 minut później rozwałkowuje większą część przygotowanej masy. Formę wykładam papierem do pieczenia. Na niego rozkładam spód ciasta. Nakłuwam w kilku miejscach widelcem i piekę 12 minut w 180 stopniach.
  3. Teraz mam czas na przygotowanie masy serowej. Cytrusy najpierw sparzam wrzątkiem, a następnie ścieram nich skórki i wyciskam sok. Łączę je z mieszanką twarogu, cukru i budyniu. Dodaję jeszcze olej, żółtka i jajko. Powstałą masę wylewam na spód z formy. Piekę kolejne 50 minut.
  4. Z białek, soli i cukru robię bezę. Wykładam ją na upieczone ciasto. Posypuję startą kruszonką. Wstawiam z powrotem do piekarnika (tym razem rozgrzanego do 160 stopni). Po 20 minutach wyłączam urządzenie, otwieram drzwiczki. 10 minut później wyjmuję i studzę na zewnątrz. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki