PrzepisDeseryAnia Starmach wie, jak zrobić idealną bezę. Trzymaj się przepisu, a nie pożałujesz

Ania Starmach wie, jak zrobić idealną bezę. Trzymaj się przepisu, a nie pożałujesz

Zobacz przepis na bezę Pavlova Ani Starmach
Zobacz przepis na bezę Pavlova Ani Starmach
Źródło zdjęć: © Instagram: Ania Starmach (screenshot), Pixabay
02.04.2024 15:07

Klasyk wśród klasyków. Beza nie zawsze wychodzi tak, jak byśmy chcieli, ale z przepisem Ani Starmach z pewnością jej przygotowanie stanie się łatwiejsze. Koniecznie wypróbuj.

Beza Pavlova to deser, który ma niezwykle delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach, a nosi nazwę od nazwiska słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Istnieje przekonanie, że potrawę tę przyrządzono po raz pierwszy podczas wizyty tancerki w Perth, a miało to miejsce w 1926 albo 1929 roku. To właśnie szef kuchni hotelu Esplanade miał zaszczyt podać ten deser. Jednak Nowozelandczycy utrzymują, że deser ten został przygotowany po raz pierwszy w Wellington podczas tournée Pawłowej. Tak czy inaczej, za bezą do dzisiaj szaleją tłumy, a świetnym przepisem na ten deser podzieliła się Ania Starmach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować idealną bezę?

Do przygotowania bezy potrzebujesz tylko dwóch składników - białek i drobnego cukru. Białka powinny być świeże (lub mrożone) i dokładnie oddzielone od żółtek. Najlepiej ubiją się białka w temperaturze pokojowej, ponieważ są wtedy rzadsze. Cukier pełni rolę "cementu", który stabilizuje i usztywnia bezę. Najlepszy będzie cukier granulowany lub drobny, nie zalecamy cukru pudru. Dlaczego? Cukier do bezy dodajemy stopniowo, jak jedna partia się rozpuści, wsypujemy kolejną. Możemy sprawdzić, czy cukier jest już rozpuszczony, rozcierając odrobinę piany między palcami.

Białka nie ubiją się, jeśli będzie w nich nawet odrobina tłuszczu. Dlatego tak ważne jest prawidłowe oddzielenie żółtek. Również naczynie, w którym ubijamy pianę oraz trzepaczka muszą być odtłuszczone i idealnie suche. Najlepiej wybrać dużą (białka zwiększają w trakcie ubijania objętość) szklaną lub metalową miskę. W plastikowej piana noże nie wyjść, ponieważ do tworzywa lubi przywierać tłuszcz. Przygotowanie bezy krok po kroku opisuje Ania Starmach.

Beza Pavlova
Beza Pavlova© Pixabay

Beza Pavlova. Przepis Ani Starmach

Składniki:

BEZA

  • 6 białek (w temperaturze pokojowej),
  • 300 g drobnego cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

KREM

  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 400 g ulubionych owoców: truskawki, maliny, borówki itp.,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywno. Pod koniec stopniowo zacznij dosypywać cukier, następnie mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
  2. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pianę uformuj w kształt koła.
  3. Pianę wstaw do nagrzanego piekarnika do 175 st. C, po włożeniu blachy zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez ok. 90 minut.
  4. Gotową bezę zostaw w piekarniku do ostygnięcia.
  5. Następnie przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Na spód z bezy (ostudzony) wyłóż krem, a całość udekoruj świeżymi owocami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także