Ania Starmach wie, jak zrobić idealną bezę. Trzymaj się przepisu, a nie pożałujesz

Klasyk wśród klasyków. Beza nie zawsze wychodzi tak, jak byśmy chcieli, ale z przepisem Ani Starmach z pewnością jej przygotowanie stanie się łatwiejsze. Koniecznie wypróbuj.

Zobacz przepis na bezę Pavlova Ani Starmach Zobacz przepis na bezę Pavlova Ani Starmach
Źródło zdjęć: © Instagram: Ania Starmach (screenshot), Pixabay
SKOMENTUJ

Beza Pavlova to deser, który ma niezwykle delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach, a nosi nazwę od nazwiska słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Istnieje przekonanie, że potrawę tę przyrządzono po raz pierwszy podczas wizyty tancerki w Perth, a miało to miejsce w 1926 albo 1929 roku. To właśnie szef kuchni hotelu Esplanade miał zaszczyt podać ten deser. Jednak Nowozelandczycy utrzymują, że deser ten został przygotowany po raz pierwszy w Wellington podczas tournée Pawłowej. Tak czy inaczej, za bezą do dzisiaj szaleją tłumy, a świetnym przepisem na ten deser podzieliła się Ania Starmach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Jak przygotować idealną bezę?

Do przygotowania bezy potrzebujesz tylko dwóch składników - białek i drobnego cukru. Białka powinny być świeże (lub mrożone) i dokładnie oddzielone od żółtek. Najlepiej ubiją się białka w temperaturze pokojowej, ponieważ są wtedy rzadsze. Cukier pełni rolę "cementu", który stabilizuje i usztywnia bezę. Najlepszy będzie cukier granulowany lub drobny, nie zalecamy cukru pudru. Dlaczego? Cukier do bezy dodajemy stopniowo, jak jedna partia się rozpuści, wsypujemy kolejną. Możemy sprawdzić, czy cukier jest już rozpuszczony, rozcierając odrobinę piany między palcami.

Białka nie ubiją się, jeśli będzie w nich nawet odrobina tłuszczu. Dlatego tak ważne jest prawidłowe oddzielenie żółtek. Również naczynie, w którym ubijamy pianę oraz trzepaczka muszą być odtłuszczone i idealnie suche. Najlepiej wybrać dużą (białka zwiększają w trakcie ubijania objętość) szklaną lub metalową miskę. W plastikowej piana noże nie wyjść, ponieważ do tworzywa lubi przywierać tłuszcz. Przygotowanie bezy krok po kroku opisuje Ania Starmach.

Beza Pavlova
Beza Pavlova © Pixabay

Beza Pavlova. Przepis Ani Starmach

Składniki:

BEZA

  • 6 białek (w temperaturze pokojowej),
  • 300 g drobnego cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

KREM

  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 400 g ulubionych owoców: truskawki, maliny, borówki itp.,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywno. Pod koniec stopniowo zacznij dosypywać cukier, następnie mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
  2. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pianę uformuj w kształt koła.
  3. Pianę wstaw do nagrzanego piekarnika do 175 st. C, po włożeniu blachy zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez ok. 90 minut.
  4. Gotową bezę zostaw w piekarniku do ostygnięcia.
  5. Następnie przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Na spód z bezy (ostudzony) wyłóż krem, a całość udekoruj świeżymi owocami.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku