Wiosenna babka w zielonym wydaniu stanie się hitem w każdym domu. Jej przygotowanie jest bajecznie proste

Wiosenną babkę koniecznie zrób w zielonym wydaniu. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Nie sposób oderwać od niej wzroku. Rozkoszuj się wiosną na całego.

Babka na bazie szpinaku znika do ostatniego okruszkaBabka na bazie szpinaku znika do ostatniego okruszka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na wiosennym stole wśród pysznych domowych wypieków nie może zabraknąć puszystej babki. To genialne ciasto można przygotować na bazie różnych dodatków. Co więcej, także przy dekoracji możemy użyć wielu jadalnych ozdób, jak chociażby lukier, kolorowe kwiatuszki, polewę czekoladową, posypki różnego rodzaju czy po prostu cukier puder. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

Jak się jednak okazuje, wielkanocna babka może wyróżniać się również niesamowitym kolorem. I już za moment dowiesz się, jak uzyskać takie efekty. Z naszą sprawdzoną recepturą na twoim stole w tym roku będzie królować zielona babka na bazie szpinaku z dodatkiem domowego lukru i cukrowych kwiatuszków. Kształtem i wyglądem przypomina wiosenną łąkę, dlatego też nie ma lepszego momentu, aby ją przygotować. W końcu mamy Wiosnę!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Przygotuj zieloną babkę na święta, a cała rodzina z pewnością zaniemówi z wrażenia. To naprawdę będzie coś wyjątkowego!

Składniki:

Babka:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli. 

Dodatki: 

  • domowy lukier,
  • kolorowe kwiatuszki w jadalnym wydaniu/kolorowe posypki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym wypiekiem rozpoczynam od zblendowania świeżych liści szpinaku z dodatkiem oleju

Najpierw przygotowuję szpinak
Najpierw przygotowuję szpinak © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce ucieram ze sobą jajka oraz cukier. Po chwili do miski dodaję też ekstrakt waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia

Do miski trafia m.in. proszek do pieczenia
Na tym etapie dodaję proszek do pieczenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do miski trafia również wcześniej przygotowana mieszanka na bazie szpinaku oraz przesiana przez sitko mąka

Jako ostatnia do miski trafia mąka
Jako ostatni składniki dodaję mąkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową mieszankę przelewam do podłużnej formy, którą wcześniej zabezpieczam papierem do pieczenia. Tak przygotowaną mieszankę wkładam na koniec do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Upieczone i ostudzone ciasto dekoruję domowej roboty lukrem oraz cukrowymi kwiatuszkami w jadalnym wydaniu. Oczywiście świetnie spiszą się tu również inne dodatki, jak: polewa czekoladowa, kolorowe posypki oraz cukier puder. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności w pięknym wydaniu
Prawdziwe pyszności w pięknym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀