Wiosenna babka w zielonym wydaniu stanie się hitem w każdym domu. Jej przygotowanie jest bajecznie proste

Wiosenną babkę koniecznie zrób w zielonym wydaniu. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Nie sposób oderwać od niej wzroku. Rozkoszuj się wiosną na całego.

Babka na bazie szpinaku znika do ostatniego okruszkaBabka na bazie szpinaku znika do ostatniego okruszka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Na wiosennym stole wśród pysznych domowych wypieków nie może zabraknąć puszystej babki. To genialne ciasto można przygotować na bazie różnych dodatków. Co więcej, także przy dekoracji możemy użyć wielu jadalnych ozdób, jak chociażby lukier, kolorowe kwiatuszki, polewę czekoladową, posypki różnego rodzaju czy po prostu cukier puder. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

Jak się jednak okazuje, wielkanocna babka może wyróżniać się również niesamowitym kolorem. I już za moment dowiesz się, jak uzyskać takie efekty. Z naszą sprawdzoną recepturą na twoim stole w tym roku będzie królować zielona babka na bazie szpinaku z dodatkiem domowego lukru i cukrowych kwiatuszków. Kształtem i wyglądem przypomina wiosenną łąkę, dlatego też nie ma lepszego momentu, aby ją przygotować. W końcu mamy Wiosnę!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Przygotuj zieloną babkę na święta, a cała rodzina z pewnością zaniemówi z wrażenia. To naprawdę będzie coś wyjątkowego!

Składniki:

Babka:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli. 

Dodatki: 

  • domowy lukier,
  • kolorowe kwiatuszki w jadalnym wydaniu/kolorowe posypki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym wypiekiem rozpoczynam od zblendowania świeżych liści szpinaku z dodatkiem oleju

Najpierw przygotowuję szpinak
Najpierw przygotowuję szpinak © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce ucieram ze sobą jajka oraz cukier. Po chwili do miski dodaję też ekstrakt waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia

Do miski trafia m.in. proszek do pieczenia
Na tym etapie dodaję proszek do pieczenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do miski trafia również wcześniej przygotowana mieszanka na bazie szpinaku oraz przesiana przez sitko mąka

Jako ostatnia do miski trafia mąka
Jako ostatni składniki dodaję mąkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową mieszankę przelewam do podłużnej formy, którą wcześniej zabezpieczam papierem do pieczenia. Tak przygotowaną mieszankę wkładam na koniec do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Upieczone i ostudzone ciasto dekoruję domowej roboty lukrem oraz cukrowymi kwiatuszkami w jadalnym wydaniu. Oczywiście świetnie spiszą się tu również inne dodatki, jak: polewa czekoladowa, kolorowe posypki oraz cukier puder. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności w pięknym wydaniu
Prawdziwe pyszności w pięknym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości